Skocz do zawartości

Własny VPS do SEO - Debian i VestaCP - tutorial krok po kroku

Lesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, jeśli komuś się spieszy to podam mu komendy na PW. Robię jeszcze formularz taki jak na oficjalnej stronie Vesty, żeby sobie wszystko wybrać w formularzu i będzie komenda do skopiowania i wklejenia poprzez SSH. Jest do wyboru tradycyjne MySQL dla Debiana 9, czyli MariaDB lub Percona 5.7 - ja akurat wybieram tę drugą opcję.

https://prntscr.com/ip2kya - tutaj screen z panelu - jak widać domena śmiga na PHP 7.2-FPM oraz HTTP/2 z obsługą ALPN. O tyle ważne, że domyślnie HTTP/2 nie działa. Niby wprowadzono taki szablon, ale instalacja Vesty pobiera niepoprawny szablon dla HTTP/2. W mojej instalacji szablon ten jest nadpisywany moim, poprawnie działającym szablonem.

Ponadto PHP-FPM rozwiązałem w ten sposób, że dla każdego usera tworzony jest osobny proces FPM. Czyli np. dla usera "roman" byłyby 3 procesy dla PHP 7.0, 7.1, 7.2. Dzięki temu każdy user ma swój proces i jak coś się złego wydarzy to można ubić procesy usera, a nie całość na serwerze VPS. Jeśli się nie mylę to ISPConfig tworzy osobne procesy nie per user, a per strona. To dla mnie dość egzotyczne rozwiązanie, bo przy 100 domenach i jednym użytkowniku byłoby 100 osobnych procesów PHP-FPM. DirectAdmin robi to tak, jak ja rozwiązałem, czyli proces dla usera. Natomiast w DA jest ograniczenie do 2 wersji PHP, w moim rozwiązaniu jest dowolna liczba wersji PHP. Jak wyjdzie PHP 7.3 to dojdzie kolejny proces (o ile ktoś tak będzie chciał).

Po raz kolejny zaznaczam, że nie jestem administratorem z zawodu i nie oferuję usług administrowania. Prawdopodobnie jest wiele osób, które by rozwiązały pewne rzeczy lepiej. Ja na swoje potrzeby mam tak skonfigurowane VPSy i śmigają naprawdę bardzo, ale to bardzo sprawnie.

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności