Skocz do zawartości

Pozycjonowanie strony

Michaś

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Wszyscy wymieli co wpływa na pozycje ale nikt nie podaje jak bo wiadomo temat rzeka. Ogólnie dodam tylko małą uwagę dla zupełnego laika w temacie jak linkować. Na innych stronach zamieszczać linki bez anchora tz czysty URL, na własnej stronie stosujemy linki wewnętrzne z achorami na których nam zależy. Nie będę rozwijał tematu - powiem tylko że w taki sposób nie zaszkodzimy zdobywaniu pozycji (typu nagle strona spadła o 50 pozycji bo gdzieś daliśmy nie taki anchor do nie takiego linku do strony.

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

13 godzin temu, SzlafRock napisał:

Wiem o co chodziło autorowi.  To s matysik nie załapał 

Podsumowując,  tematyczność linku ma znaczenie bardzo duże. Natomiast tematyczność miejscówki z której linkujmy do naszej strony prawie żadnego znaczenia nie ma. 

moglbys sprecyzowac? tematycznosc linku a tematycznosc miejscowki?

5 godzin temu, Michaś napisał:

ematycznosc linku a tematycznosc miejscowki

A co tu precyzować? To są podstawy. 

Tematyczność linka to anchor a miejscówki to content.  

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

tematycznosc linku a tematycznosc miejscowki?

Tematyczność linku należy rozumieć jako jego otoczenie kontekstowe. Czyli jeśli w treści pojawiają się słowa pochodne do anchora, to algorytm prawdopodobnie interpretuje te dane za spójne.

Tematyczność miejscówki IMO nie istnieje. A jeśli w ogóle jest przyjmowana, to dotyczy konkretnych podstron, a nie całych domen. Gdyby tematyczność domen istniała, to linki z profili na forach nie działałyby. Katalogi, księgi gości i wszystko dookoła też nie.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Nie jestem specjalistą SEO, ale wydaje mi się, że tematyczność miejscówki może mieć znaczenie. Jeżeli uznajemy, że jest jakieś 200 czynników, które mają wpływ, to myślę, że w pierwszej setce znajdzie się tematyczność miejscówki. Jak tu napisał kolega @Paq o tematyczności linku rozumianą jako jego otoczenie i sprawa spójności. Moim zdaniem, jeżeli cały serwis będzie spójny to otoczenie linku będzie już mniej "potrzebne".

W mojej ocenie takie działanie może mieć szczególnie znaczenie przy kierowaniu na konkretne lokalizacje. Jeżeli np. chcemy wypromować producenta mebli, którego rynkiem docelowym jest jakieś konkretne miejsce to zamieszczanie linka w lokalnym serwisie informacyjnym będzie mu bardziej potrzebne, niż link z innej miejscówki, ale powiązanej z zupełnie inną miejscowością.

Idąc tym tropem rozumowania, jeżeli miejscówka jest zrobiona pod frazy związane z motoryzacją, to link z takiej do strony oferującej usługi auto-pomocy będzie o wiele bardziej wartościowy niż napisany na tym serwisie artykuł na temat kuchni włoskiej, w którego zalinkujemy do restauracji z kuchnią wietnamską. Natomiast stronie o auto-pomocy zdecydowanie pomogą linki z anchorem "Pomoc drogowa" z serwisu o Szczecinie, jeżeli jego docelowym rynkiem jest własnie to miasto, żeby unikać całej masy linków z anchorem "Pomoc drogowa Szczecin".

Takie jest moje zdanie.

Izolacje Natryskowe - Ocieplanie pianką Warszawa - Poddasza i stropy. 

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

@Toto Wiesz, gdyby tematyczność była rozumiana przez algorytm tak szczegółowo jak piszesz, to linki z takiego Onet'u byłyby słabe, a wszyscy wiemy, jak jest.

Może powtarzam to jak mantrę, ale o mocy miejscówki i tak decyduje jej szeroko pojęty profil linków.

Na poziomie algorytmicznym robot nie ma pojęcia, że link ze strony o oponach mózgowych na serwisie o oponach samochodowych to niekoniecznie to, czego szukał.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Nie wiem czy do końca się rozumiemy. Raczej nie mam tu ma myśli Onetu czy innych, podobnych. Raczej myślę o zapleczu czy blogach, które mogą mieć konkretną tematyczność. Tu na forum widziałem takie zapytania: czy lepiej mieć bloga, który porusza wiele różnych tematów, czy bloga nastawionego na jakiś konkretny temat. W mojej ocenie ma to znaczenie i warto mieć blogi i strony zapleczowe zarówno monotematyczne jak również wielotematyczne, ale dla "ważności" linka wydaje się, że tematyczność miejscówki może mieć znaczenie.

Oczywiście to takie moje przypuszczenia, bo na razie nie przetestowałem wszystkiego, ale o moich obserwacjach w tej sprawie będę informował. :) Być może będę musiał przyznać, że tematyczność miejscówki nie ma znaczenia. Zobaczymy.

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

8 godzin temu, Toto napisał:

Nie wiem czy do końca się rozumiemy. Raczej nie mam tu ma myśli Onetu czy innych, podobnych. Raczej myślę o zapleczu czy blogach, które mogą mieć konkretną tematyczność. Tu na forum widziałem takie zapytania: czy lepiej mieć bloga, który porusza wiele różnych tematów, czy bloga nastawionego na jakiś konkretny temat. W mojej ocenie ma to znaczenie i warto mieć blogi i strony zapleczowe zarówno monotematyczne jak również wielotematyczne, ale dla "ważności" linka wydaje się, że tematyczność miejscówki może mieć znaczenie.

Oczywiście to takie moje przypuszczenia, bo na razie nie przetestowałem wszystkiego, ale o moich obserwacjach w tej sprawie będę informował. :) Być może będę musiał przyznać, że tematyczność miejscówki nie ma znaczenia. Zobaczymy.

"W sumie to zależy"

Najważniejsze by "miejscówka" strona z której jest link była dobrze podlinkowana, fajnie jeśli tematycznie pasuje/nawiązuje do zawartości pod URLem do którego linkujesz. Z moich obserwacji wynika, że jeśli na danej podstronie jest duży ruch czy to z organica czy z social i znajduje się tam Twój link to jest to jeszcze lepsze miejsce ;)

Szkółka sadzonek winogron w Dolinie Prądnika, sprzedaż sadzonek winorośli.  |  Przewodnik po Ojcowie: Strona o Ojcowskim Parku Narodowym  

G to korporacja, jak to korporacja chce osiągać jak największe zyski, przy minimalnych nakładach. Czy mogli by stworzyć algo które rozpoznaje tematyczność każdej strony i tylko te linki z tematycznych  hołbi, zapewne tak, ale to wymaga olbrzymiej mocy obliczeniowej, a to przekłada się na:  kolejne data center, macierze z dyskami, koszty energii, chłodzenia itd...

Plus dobrego zaplecza tematycznego polega na tym że o ile jest super, to może dostaniesz naturalnego linka od jakiegoś czytelnika, linka z nie zaspamowanej stronki, z unikalną treścią, z miejscówki dobrze ocenianej przez G.  

Całą magia tematycznych miejscówek polega na tym ze są one przeważnie bardziej zadbane, bo trzeba się trochę namęczyć aby zdobyć tam linki,a co za tym idzie jest na nich mniej spamu, niż na tkz miejscówkach ogólnych, gdzie głównym wyznacznikiem jest to aby udało się łatwo umieścić linka bez moderacji.

I zapewne przez tą zależność powstał mit o lepszości miejscówek tematycznych.

Idąc tym tokiem rozumowania, lepszy jest link z bloga, z którego "wychodzi" 10 linków, a do bloga prowadzi 100 linków? Oczywiście zakładam, że blog ma jakąś treść, i nie jest tak, że każdy wpis na tym blogu jest okraszony jakimś linkiem.

Jeżeli tak jest to znaczy, że muszę przewartościować swoje działania :) 

to też nie do końca tak, jak blog o 100 linkach wychodzących jest fajnie  podlinkowany, ma tkz zaufanie G, czy jak to sobie nazywają, to link z niego będzie zapewne mocniejszy niż z bloga który ma 2 linki NF i 10 wychodzących

26 minut temu, Arkaszka napisał:

ma tkz zaufanie G

zaufanie? Czyli sprawa jednak rozbija się o treści, które np. mogą być w wynikach na długi ogon?

Z jednej strony dowiaduję się, że tematyczność nie ma znaczenia, a potem słyszę o zaufaniu.

Coś w tym jest, bo mam taką stronę, słabą graficznie, ale cieszy się dużym zainteresowaniem ze względu na treść, i pomimo tego, że nie do niej  prowadzi zaledwie 2-3 linki z innych moich stron to jest bez problemu w TOP3 przed konkurencją z ogromnym budżetem na reklamę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności