Skocz do zawartości

Filtr algorytmiczny/ Atak na strony

Morfeusz_86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zasadniczo jest to mój drugi post na tym forum, choć obserwuje je od kilku lat. Jak to mówią jak trwoga to do Boga, a więc nakreślam problem, który przytrafił się mojej stronie i całemu jej zapleczu. Pozwolę sobie wkleić wiadomość z wątku w Google

Klika dni temu moja strona została zainfekowana jakimś złośliwym oprogramowaniem. Następnie (za jakiś czas) do mojej strony prowadziły dziwne linki w postaci trzy literowych losowych anchorów np. "dgy" "sdb" "lko".

Przez to dziwne i sztuczne działanie moja strona straciła pozycje w kilku kluczowych frazach (np. z 3 poz. w Google.pl na 58 poz. - i to na inną podstronę). Wszystkie frazy pozycjonowane przeze mnie na stronę główną zostały zrzucone. 

Wydaje mi się, że to sieć zawirusowanych stron. tutaj widać jak działają: https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:mNvfTqdk9gMJ:https://www.caffeitalia.fr/+&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-b

Problem jest dość poważny, choćby ze względu na ilość linków 400 tys z 400 tys różnych domen. Oczywiście są to linki bezwartościowe. Mechanizm działania jest taki, że przekierowują linki do już zainfekowanych serwisów zagranicznych. Wiem, że problem nie dotyczy tylko mnie lecz sporej grupy użytkowników. Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym? Mogę liczyć na jakieś poinstruowanie co mogę zrobić? 

Podstawowe pytania: 
  1. Czy mamy zgłaszać 400 000 linków do pliku disavov (zrzeczenia się) jeśli linków do naszej strony już tam nie ma?
  2. Czy jeśli tego nie zgłosimy to czy Google samo zdejmie filtra?
  3. Ile trzeba czekać na ewentualny powrót do dawnych pozycji?
  4. Czy ktoś zna podobne przypadki z ostatnich dni bo widać, że mogło to być jakieś masowe działanie?
  5. Jak się chronić przed takimi rzeczami na przyszłość?
  6. Czy jest sposób aby szybciej w tej sytuacji powrócić do stanu pierwotnego - czy istnieją jakieś inne formy działania w tej konkretnej sytuacji?

PS: Może znacie kogoś, kto fachowo zajmuje się zdejmowaniem filtrów algorytmicznych. Jeżeli tak, proszę o kontakt na priv. 

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi na ten temat!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności