Skocz do zawartości

Czy WooCommerce się nada?

Mimas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Otwieram sklep internetowy na WP, szablon już wybrany, hosting również oraz osoba, która zajmie się dostosowaniem i uruchomieniem. Jak wiadomo sam WooCommerce ma swoich przeciwników jak i entuzjastów. Ja mam do Was konkretne pytanie. Wszędzie mówi się, że WooCommerce to król małego i średniego e-commerce, jak jednak definiować małe i średnie sklepy? Mój sklep wystartuje z maksymalnie 200 produktami, ta liczba pewnie z czasem wzrośnie do około 500. Myślę, że 1500 to ilość produktów, której raczej nie przekroczę. Czy WooCommerce to na pewno dobre rozwiązanie w moim przypadku?

10 godzin temu, Mimas napisał:

Wszędzie mówi się, że WooCommerce to król małego i średniego e-commerce

:lol: Gzie tak mówią? Coś co jest stworzone do blogowania nigdy nie będzie sklepem z prawdziwego zdarzenia,

Wybrałeś już skrypt i osobę do wdrożenia - prześledź taki skrypt:

https://demo.opencart.com/

Poważnie szybciej i w mniejszym budżecie postawisz na tym sklep.

Robimy nadruki na kubkach, poduszkach i innych gadżetach - alenadruk.pl

Dnia 9.09.2017 o 13:02, Presta napisał:

Takie ilości nie powinny sprawiać problemu, warto się skupić na funkcjonalności, która będzie potrzebna do obsługi sklepu i w ten sposób wybrać odpowiednie oprogramowanie.

Co masz na myśli mówiąc o funkcjonalności? Moja koncepcja odnośnie sklepu jest minimalistyczna, nie chciałbym fajerwerków i wybuchów, tylko raczej prosty sklep, przystępny i przejrzysty dla odbiorcy.

A co w przypadku hipotetycznej sytuacji, że WooCommerce przestaje wystarczać? Wtedy przenosiny na jakiś dedykowany sklep typu SaaS? Jest w ogóle jakaś opcja przejścia na inne oprogramowanie, czy będzie trzeba wszystko od nowa robić?

Dnia 9.09.2017 o 20:52, stania.info napisał:

:lol: Gzie tak mówią? Coś co jest stworzone do blogowania nigdy nie będzie sklepem z prawdziwego zdarzenia,

Na większości stron, na których widnieją porady na temat tego jakie oprogramowanie wybrać do sklepu. Ogólnie polecane mi było to rozwiązanie i byłem zdecydowany, tylko chciałem wiedzieć gdzie gdzie kończą się możliwości WooCommerce :)

• 2 miesiące temu...

Mimas, mam wieloletnie doświadczenie w e-commerce. Miałem/Mam do czynienia ze sklepami opartymi o różne softy - obecnie tylko CS-Cart, PrestaShop, Shoper oraz WooCommerce, ale przerobiłem też Sote, KQS, Magento, OpenCart. Ja jestem przeciwnikiem SaaS, wszystkie sklepy trzymamy na swoim serwerze. Jestem w stanie doradzić, ale uważam, że WooCommerce to nie jest soft do e-commerce. U nas powstał dlatego, że jedna ze stron zapleczowych na WP zaczęła generować dużo większą liczbę UU niż pozostałe sklepy. Dzięki temu zarabia, "dywersyfikuje" działalność i jesteśmy zadowoleni, ale mając kilkunastoletnie doświadczenie w temacie mogę Ci powiedzieć - nie warto - wybierz PS, jeśli chcesz za darmo, a jak chcesz nie za darmo to CS-Cart (tylko kup od producenta bezpośrednio, jest dużo taniej). Jak będziesz miał jakieś pytania - pisz na PW. Postaram się w miarę szybko odpowiedzieć.

IMO wszyscy będą promować te skrypty na których się znają. A negować te skrypty, na których nic nie tworzą. Mój ulubiony "blog" na WP https://www.mercedes-benz.com 

My tworzymy znowu w większości sklepy na Woocommerce, w tym mamy własne z ponad 30 000 produktami. I nam po prostu najlepiej pasuje. Jeśli tworzysz swój pierwszy sklep, równie dobrze możesz zacząć od prostego SAAS, który pozwala na szybkie wdrożenie i przetestowanie funkcjonalności, ale jest zazwyczaj zamkniętym systemem. W Woo (i innych otwartych skryptach) nie masz ograniczeń, ale musisz współpracować z dobrą agencją. Zaletą również jest to, że do Woo praktycznie trudno nie znaleźć gotowego rozwiązania w postaci wtyczek. 

Prostym rozwiązaniem i dobrym są skrypty wymienione wyżej (jak na przykład https://www.prestashop.com), które już od razu "po wyjęciu z pudełka" są gotowe do sprzedaży. 

Wszystko ma plusy i minusy, na Twoim miejscu przetestował bym z 3 dema skryptów i wybrał jeden. To jak wybór telefonu czy samochodu, trudno jednoznacznie wskazać ten najlepszy, a różne grupy będą zachwalać rożne modele. 

Powodzenia i wysokich sprzedaży ! :)

• Like 1

Pozdrawiam, (-;

www.topposition.pl - Top Position

tp468x60_banerrr.png

Z tą darmowością presty też należy uważać, bo bez programisty, który nie pracuje za darmo, raczej ciężko stworzyć przyjazny dla użytkownika i wyszukiwarki sklep.

• Like 1

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

@Mimas, obawiam się, że każdy sklep internetowy potrzebuje pewnych nakładów finansowych, rząd wielkości w zależności od skali i wymagań.

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Sklep ma zarabiać? To trzeba zainwestować na początku jak i później (wiadomo jak we wszystko). 

Bardzo fajnie całość opisał @AQQry i tego trzymałbym się.

Sam osobiście zaczynałem na prestashop i woocommerce przetestowałem inne rozwiązania i po prostu najbardziej odpowiadały mi właśnie te 2 opcje pod względem intuicyjnej obsługi jak i możliwości wdrożeń. 

Ostatnio własnie także miałem okazję pracować na opencart'cie i szczerze to jest mocno podobny do presty także uważam że jest wart zainteresowania. 

Wdrożenia i modyfikacje sklepów PrestaShop - webKS.pl

• 2 tygodnie później...
Dnia 9.09.2017 o 10:31, Mimas napisał:

. Czy WooCommerce to na pewno dobre rozwiązanie w moim przypadku?

Miałem okazję zapoznać się z tym WooCommerce  integrując go pod potrzeby obsługi zakupu: https://www.serpbooster.com/

... NIE POLECAM ... przy bliższym poznaniu :angry:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• 2 tygodnie później...

Postawiłem 4 sklepy na WooCommerce. Miały po 40, 100, 130 i około 200 produktów. Ruch na każdym z nich do 7k UU miesięcznie. Dzięki przyjaznemu i intuicyjnemu panelowi admina, obsługa jest mega banalna. Wtyczka SEO ułatwia optymalizację i wskazuje mniej więcej Copywriterom produktowym co muszą poprawić.

Wiadomo - na PrestaShop lub innym skrypcie przeznaczonym stricte do ecommerce można zdziałać dużo większe cuda - obsłużyć więcej użytkowników, więcej produktów, różne warianty. Jednak presta ma też olbrzymie minusy - większość wtyczek jest albo przeterminowana albo za droga i po zzsumowaniu, koszt stworzenia sklepu wzrasta o jakieś 1500 złotych a panel admina jest strasznie rozbudowany.

Cytat

WooCommerce i Prestashop można porównać do takich dostawczaków. Pomimo że DMC wynosi 3,5 tony możesz do niego załadować 8 i uciągnie... ale po co :)

• 2 tygodnie później...