Skocz do zawartości

[php] nauka php, jaką książke polecacie?

G.Krawczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, postanowiłem się nauczyć PHP bo programiści zaczynają mnie irytować :) z jakiej książki najlepiej skorzystać, nie ukrywam że zależy mi na dość szybkiej nauce he he ;-)

Zaciekawił mnie post "*K*" gdzie napisał, że nauka PHP to 100 godzin, więc i takiej książki szukam. Nie znalazłem niczego w podwieszonych, bo tak owych nie ma. Zdaje się na waszą łaske i wyrozumiałość.

Mój cel: pisanie prostych CMSów ;-)

pozdrawiam

Witam, postanowiłem się nauczyć PHP [...]

Mój cel: pisanie prostych CMSów ;-)

Witam.

Ja osobiście korzystałem i korzystam czasem z pozycji Heliona - PHP i MySQL Tworzenie stron WWW Vademecum Profesjonalisty.

Poza tym bardzo dużo daje możliwość posiadania jakiegoś konta na serwerku do nauki, ostatecznie może być jakiś pakiet typu Krasnal (Apache + baza sql) postawiony na WinXP. Bardzo dużo można nauczyć się przeglądając kody i analizując je, ich działanie.

Na początek polecałbym jednak coś prostszego niż CMS'y :) To tak jak w nauce każdego języka: najpierw uczysz się słówek, potem gramatyki a dopiero potem zdań i wygłaszania przemówień :)

Pozdrawiam

Teraz czytam "PHP, MySQL i Apache dla każdego. Wydanie II" - wszystko jest napisane w latwym do zrozumienia jezyku.

Polecam takze "PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty" - napisana jest bardzo przystepnym jezykiem. Przeczytalem ja dwa razy bo za pierwszym razem nie wszystko ogarnalem :) Ta ksiazka jest bardziej zaawansowana niz pozycja nr 1.

Sztuczna inteligencja (AI, artificial intelligence) to szeroka klasyfikacja przetwarzania danych. Machine Learning to technika przetwarzania danych, która umożliwia wykorzystanie przez komputery istniejących danych w celu przewidywania przyszłych zachowań, rezultatów i trendów. Drugie podejście to uczenie maszynowe (machine learning), czyli technika nauki o danych.

popieram rade przedmowcy:

- Vademecum Profesjonalisty

- manual (jest naprawde bogaty)

- cos do przecwiczenia, bo samo czytanie wiele nie daje, a, poza tym, jak cos zaczyna wychodzic to motywacja rosnie (przy czym proponuje jednak postawic serwer Apache - to naprawde nie jest trudne i w dodatku dobrze opisane w VP)

powodzenia w nauce :)

pzdr

Polecam takze TO

Za 12 zl masz wstep do prawdziwego programowanai w PHP oraz plyte CD z niezbednymi programami.

Jest tu kilka ciekawych informacji - proste logowanie, ksiega gosci itp.

A opisane jest w taki sposob, ze nawet laik da sobie rade :)

Sztuczna inteligencja (AI, artificial intelligence) to szeroka klasyfikacja przetwarzania danych. Machine Learning to technika przetwarzania danych, która umożliwia wykorzystanie przez komputery istniejących danych w celu przewidywania przyszłych zachowań, rezultatów i trendów. Drugie podejście to uczenie maszynowe (machine learning), czyli technika nauki o danych.

GEGE jestes pewien? nie czytalem tego kursu ale z wydawnictwem mam jak najgorsze skojarzenia poparte doswiadczeniem, to cos jak 'fakt' albo 'super ekspres' na rynku publicystyczno - newsowym...

co do plyty w moim VP tez takowa byla, poza tym przykladow jest mnostwo w Sieci :)

pzdr

Za 12 zl na pewno sie oplaca. Dowiesz sie z niej o podstawach PHP.

Jesli masz zamiar czytac wczesniej wspomniane ksiegi, ktore maja wiecej niz 500 stron, to z tej ksiazeczki dowiesz sie co mozna zrobic uzywajac PHP.

A KŚ nie czytam :)

chodzi mi raczej o to, ze ten kurs moze byc przygotowany bardzo nieprofesjonalnie, podobnie jak reszta pozycji tego wydawnictwa (chcac nie chcac mialem kilka w reku)... i w efekcie za 12zl mozesz nabrac zlych nawykow wynikajacych z tego ze publikacja w ramach ciecia kosztow czegostam nie zawiera albo ma informacje nierzetelne :/

kolega chce pisac CMSy,a do takich projektow, nie oszukujmy sie, potrzebna jest kompleksowa i szeroka wiedza, najlepiej poparta doswiadczeniem jakims :)

Ja nikogo nie zachecam do zakupu jakiejs pozycji.

Po prostu w pozycji KŚ juz po kilku stronach tekstu masz przykłady, zadania itp. Wszystko opisane jak dla dziecka (strzalki, podkreslenia itp.)

Decyzja nalezy do kupujacego

I tak i tak :)

Ciekawą pozycją jest książka: "PHP i MySQL Tworzenie stron WWW" - wydanie trzecie. Do kupienia w helionie. Dużo użytecznych przykładów i wszystko jasno wytłumaczone. Dla początkujących bardzo dobra pozycja.

Program do nauki na uprawnienia budowlane i przygotowujący do egzaminu na uprawnienia budowlane.

Okulary przeciwsłoneczne polaryzacyjne oraz okulary antyrefleksyjne zerówki do pracy przy komputerze.

Największy wymarzony kamper barbie fbr34 firmy mattel.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności