Skocz do zawartości

ZennoPoster 5 - Zautomatyzuj każde zadanie w sieci

sebau

Rekomendowane odpowiedzi

@muka

Masz stara wersje czyli v3? Jeżeli tak to tutaj masz manual:

zennolab.com/files/manual.pdf

Radze zrobic upgrade do v4 - jest bardziej "user friendly". Zenek to prosty soft, wystarczy sie pobawić pare {dni|tygodni} żeby wszystko opanować (no może poza C# - tutaj bez znajomości tego języka ani rusz). Bez angielskiego na poziomie czytania ze zrozumieniem będzie ciężko.

No myśle że z czytaniem aż tak źle nie będzie i rzadko wspomagam się translatorem i dzięki miałem chyba innego pdfa :)

Na razie mam dwie oferty 2h za 150pln i 300$ za kurs od basic po pro i juz widze że będę musiał być bardzo zacięty :)

Dziękii wszystkim za odpowiedzi

Pozdrawiam

Kupiłem zenka w czerwcu 2011 właśnie wersje v3. Nie było wtedy jeszcze manuala i siedząc nad nim sporo, kombinując metodą prób i błędów nauczyłem się wszystkiego czego Ty chciałbyś się nauczyć. Za 300$ zrobisz upgrade do wersji pro (o ile jej nie masz), dostaniesz najnowszą wersję (która potrafi dużo więcej od v3) + support mailowy (chociaż mi nawet jak nie miałem pro ładnie odpisywali na maile). P.S. sprawdź PW

Może ktoś już się w coś takiego bawił i będzie wiedział. Zrobiłem Zenkiem dodawanie ogłoszeń do gumtree.pl, mam już wszystko oprócz dodawania zdjęć do ogłoszenia. Robiłem już ładowanie templatki do wordpressa, zmianę foto awatara na forum, ale tutaj, żaden z tych sposobów nie działa :( Ustawiłem mu kliknięcie myszy na "Załaduj zdjęcie" tylko wtedy wyskakuje okno do wybrania zdjęcia z dysku i tam już nie wyrabia ZP :/ Gdzie indziej obsługuje to normalnie, a na gumtree nie chce. Może to akurat nie bezpośrednio związane z podstawowym wykorzystaniem ZP, ale może ktoś już bawił się z gumtree.

• Like 1

Mam dwa pytania odnośnie korzystania z zenka:

1) też tam macie przy odpalaniu szablonów że czasami pierwsze uruchomienie kończy się natychmiast ze statusem poprawnie ukończonym mimo że zenek tak naprawdę nie wykonał pracy?

2) jeżeli zenek wysypie się w czasie wykonywania pracy (nieznany błąd który nie został zaprojektowany w szablonie) to da się zapisać do pliku logi (lub inne przydatne informacje przy wykrywaniu błędu) z pracy zenka?

Na 1) jeszcze tak mi się nie trafiło. Czasem zdarza mu się przywiesić przy pierwszym zadaniu, ale chwile pomyśli i rusza dalej wykonując zadanie.

Na 2) Jeszcze tego nie próbowałem, ale też mi się tak czasem wysypuje i to w zasadzie nie przy jakimś konkretnym projekcie.

ad 2) dodaj w projekcie bad end i w nim zapisz do pliku interesujące ciebie dane. Jeśli chciał byś wiedzieć na czym się wyspał projekt możesz dodać dodatkową zmienną = 0 i po każdej operacji podnosił jej wartość o 1 i jak wywali się scrypt to zapisujesz wartość zmiennej do pliku i wiesz na czym się wywalił. Ewentualnie możesz po każdej operacji przypisywać komentarz do tej zmiennej i w przypadku wywalenia zapisywać błąd do pliku.

Np masz skrypt do logowania i postowania w WP

1. wpisz adres
  2. wpisz login
  3. wpisz hasło
  4. nacisnij login
  5. dodaj tytuł
  6. dodaj treść
  7. dodaj tagi
  8. kliknij dodaj
  9. sprawdź czy dodane

I możesz dodać zmieną „error”, tabele error i dodajesz w skrypcie wartości do niej np:

1. set value „wpisywanie adresu”
  2. wpisz adres
  3. set value „wpisywanie loginu”
  4. wpisz login
  5. set value „wpisywanie hasła”
  6. wpisz hasło
  7. set value „Login”
  8. naciśnij login
  9. set value „wpisywanie tytułu”
  10. dodaj tytuł
  11. set value „wpisywanie treści”
  12. dodaj treść
  13. set value „wpisywanie tagów”
  14. dodaj tagi
  15. set value „dodaj”
  16. kliknij dodaj
  17. set value „check”
  18. sprawdź czy dodane

robisz bad end i dajesz w nim add line value „error” do tabeli error i jak np wywali się na wpisywaniu tytułu otrzymasz error „wpisywanie tytułu”

Trochę to rozwiązanie na, około ale raz miałem ze projekt w debugu działał fajnie, ale już w zennoposterze nie chciał i wtedy tą metodą doszedłem na czym się wywalał.

Edytowane przez termipl

Dzięki za pomysł termipl, wykorzystam to przy mniejszych projektach bo przy tym ciężko będzie każdy krok i warunek opisać.

Obecnie problem rozwiązałem tak że wyrzucam sobie w alercie adres strony przy której padło oraz adres proxy. Póki co pomaga :).

Wracając do problemu z uruchamianiem szablonu to nie wiem czy czegoś nie dodaje do szablonu czy co, ale często mi się zdarza że pierwsze odpalenie kończy się po kilku sekundach z poprawnym zakończeniem działania chociaż zenek nic nie zrobił. Wtedy zazwyczaj zwiększam systematycznie "execution count" o jeden aż szablon poprawnie się uruchomi. Po czymś takim kończy mi pracę poprawnie (chyba że wysypie się bo nie przewidziałem czegoś) ale takie uruchamianie szablonu jest dosyć irytujące. Miał ktoś podobną sytuację i sobie z nią poradził?

EDIT: Może zennoposter cachu'je sobie informacje o templatce i dlatego przy następnym jej wczytaniu (mimo usunięcia z programu) muszę zwiększać "execution count" do momentu aż będzie większy niż w ostatnim uruchomieniu templatki? Jeżeli tak to da się jakoś czyścić to cache programu?

Edytowane przez Nexus_Media

Dzień dobry mógłby ktoś mi wskazać gdzie w wersji 4 mogę stworzyć plik z emailami do rejestracji .

Po wykonaniu wszystkich kroków podczas zakładania wordpress ostatnim jest weryfikacja email , klikam ikonke email a tam mi tylko wyświetla email z zakładki Start-Profile. Co każdy task mam tam zmieniać email czy jak?

Czy może mam nie klikać ikonki mail, przejść do editora i tam zrobić ekstra box z listą.txt maili ii zrobic połaczenie z boksem odpowiadającym emailowi wp?

Czy może klikam ikonkę variable wpisuje wpioerwszym oknie email a w drugim email.txt. Po wpisaniu wpierwszym okienku email niżej mi się wyświetliło {-Variable.email-} ............. ale na kropakch już ni epokazało email.txt. Pomóżcie gdzie to zrobić?

ps. albo jeszcze chwila chyba doszedłem do tego zaraz rzuce screnem :)

Edytowane przez Muka

Nie wiem czy Cie dobrze rozumiem, ale ja przy rejestracji mam stworzony plik z mailami w folderze z templatką. W pliku z każdej linii znajduje się mail, hasło, ewentualnie nazwa użytkownika maila. Wtedy musisz stworzyć tabelę, podać w niej ścieżkę do pliku i znak, którym oddzielasz maile od hasła. Wtedy w templatkę wrzucasz table processing, dajesz każdy element do zmiennej i zaznaczasz delete after using. W ten sposób kazdy mail użyjesz tylko raz i masz je wszystkie w jednym miejscu. Oczywiście zapisz sobie w jakims raporcie jaki mail został użyty do jakiego konta.

Tutaj masz tutorial z email processing jeżeli masz jakieś wątpliwości.

• Like 1