Skocz do zawartości

ZennoPoster 5 - Zautomatyzuj każde zadanie w sieci

sebau

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie VPS pod Zenka polecacie? Mam wersje standard, także będzie leciał na razie na max 5 wątkach. Z tego co znalazłem to:

bermanhosting (~30$)  - 6.80Ghz, 2GB DDR 3, 100 GB

OVH (95PLN) - 2 vCores, 3,1 GHz, 4 GB RAM, 50 GB

który według Was byłby lepszy w praktyce? a może jakiś inny? 

Najważniejszą kwestią przy wyborze vps jest ilość RAM. Czasem są takie szablony, co przy jednym wątku zużywają 2GB i więcej.

Do 5 wątków to Ci w zupełności wystarczy -> https://mintshost.pl/vps-windows/

150 zł brutto za kwartał. Mój tam chodzi od dawna i żadnych awarii.

Wybrałem VPSa (CPU 2 x 2.8 GHz, 2 GB RAM) ale się okazało, że dostałem troszkę inne parametr CPU 2 x 2.3GHz, 3GB RAM - co mi w sumie odpowiada, ale mniejsza z tym.

Problem w tym, że obciążenie 2 wątkami trwa około 5-6x dłużej niż u mnie na stacjonarce. Parametry u siebie mam CPU 2x 2.4GHz, 4GB RAM.

Na VPS zużywa to ~50% RAM i ~20% CPU a mimo to jest taka różnica w działaniu.

Pierwszy raz mam styczność z pracą na VPS, może coś trzeba skonfigurować?

Problem w tym, że obciążenie 2 wątkami trwa około 5-6x dłużej niż u mnie na stacjonarce.
Pamiętaj, że VPS dzieli czas fizycznego procesora wśród użytkowników - na zasadzie przełącznika, więc jeśli  serwer fizyczny jest nadmiernie podzielony na VPS'ay może być słabiej. 

Przydział zasobów zależy od administratora serwera. Przydziela się zasoby gwarantowane, dedykowane dla VPS zasoby sprzętowe do których musi mieć dostęp zawsze oraz te, które mogą być osiągnięte chwilowo, gdy serwer nie jest obciążony

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

VPS to wirtualna maszyna, która prawie zawsze działa duuuuużo wolniej od domowego PC, z tym że łącze zazwyczaj jest szybsze, bo w domu nie masz 100Mb uploadu.

No właśnie nie byłem tego do końca świadom, wiedza kosztuje. Trzeba będzie wykorzystać go w takim razie do innych celów.

• 2 tygodnie później...

Miał może ktoś taki problem, ze lecą sobie projekty i w pewnym momencie w Connection robi się Disconnected i program przestaje pracować ? Muszę uruchomić program na nowo i znowu program działa z 10-15 min i tak w kółko
Wersja Zenka: v5.9.9.0
W chwili obecnej projekty z zenbloga lecą
Wcześniej było ok, była awaria dysku na serwerze, wszystko musiałem od nowa instalować i od zainstalowania nowej wersji tak się dzieje.
Nie pamiętam na jakiej wersji ostatnio pracowałem ale raczej jakaś stara.