Skocz do zawartości

Nowy Bulk AddUrl Google - serwis indeksujący przez google.pl/addurl

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę, że Google wziął się nie tylko za tradycyjne indeksery, ale też za addurl :) Obecnie mogą wystąpić opóźnienia z indeksacją do momentu wyjaśnienia sytuacji, zobaczymy co z tego wyjdzie. Nadchodzi chyba nowa era indeksowania backlinków :D 

@CezaryGM - pakiet przypisałem.

addurl.i4a.pl działa, indeksacji można spodziewać się po około 24 godzinach (w sensie pojawienia się w wynikach wyszukiwania). Niestety nie jest to już tak jak wcześniej blisko 100% skuteczność. A jaka jest?

Sprawdziłem linki dodane w zakresie 24-36 godzin wstecz (są to różne linki, głównie profile) i:

skuteczność wyszła 45%

To mało w porównaniu z tym, co było.

indeksowanie.i4a.pl tu skuteczność spadła, prowadzę aktualnie testy, szukam rozwiązania problemu niskiej skuteczności (jest około 20%, ale to mocno uzależnione jest od miejscówek).

Po pierwsze chciałem podziękować @okazwłoka za testowy dostęp.

Dodałem trochę linków - niestety skuteczność bardzo niska.

Lepsze miejscówki jeszcze "coś" wchodzą i się indeksują.

Profile, słabsze linki - to praktycznie nie chce się zaindeksować.

Natomiast skuteczność słaba - niestety Google przyblokowało ten sposób indeksacji linków i bardzo mało chce wejść do indeksu.

Nie jest to wina indeksera a ostaniach działań Google.

Inne indeksery też nie działają.

Dzięki za feedback @mefi - pozwoliłem sobie sprawdzić skuteczność na Twoich adresach i wyszło tak:

Zaindeksowanych: 21/38

Czyli skuteczność 55%

Spoko :) Były czasy, że do godziny wszystko wchodziło, a zwykle do kilku minut. A teraz i czas indeksacji jest zagadką i chyba jakość miejscówek też ma spory wpływ na %

• 3 tygodnie później...

Puściłem właśnie do zindeksowania paczkę testową 50 adresów (publiczne miejscówki, zrobione automatem), podam indeksację po 24 godzinach.

Oczywiście trzeba mieć na uwadze obecne problemy Googla z indeksacją (co oficjalnie ogłosili).

Edytowane przez okazwłoka

O skuteczności po 24h wspomnianej wyżej można sobie w tym momencie pomarzyć, 8 adresów zindeksowanych, to daje 16% skuteczności w tym momencie (ciężko powiedzieć, czy nie jest to naturalny poziom indeksacji).

Mam pewnie wnioski, co mogę powiedzieć: po pierwsze google ma problem z pokazywaniem tego, co ma w indeksie (przynajmniej dla nowo zindeksowanych adresów). Nawet jeśli adres jest zindeksowany, to wyszukiwarka tego nie wypluje. Nowe adresy na chwilę pokazują się w SERPach, a po chwili znikają.

Obecnie sprawdzanie nowych adresów przez site + inurl nie daje dobrych wyników, lepiej nowe adresy sprawdzać po cache (w wielu przypadkach po site nie ma, po treści nie ma, ale po cache jest w indeksie), co też nie daje dobrych rezultatów w przypadku nowych adresów.

Czyli obecnie kuleje zarówno indeksowanie nowych adresów (nawet w przypadku normalnych, wartościowych stron) jak i podglądanie indeksu.

To wszystko dotyczy zindeksowania po 24 godzinach, zmierzę skuteczność po kolejnych 24 godzinach.

O... sprzedałem za darmo chyba za dużo informacji :) 

• Like 3

Dzięki, każde spostrzeżenie jest ważne. Ale mam i tak wrażenie, że to wciąż bug w Google to całe zawirowanie z indeksowaniem i indekserami.

Powinno wrócić do normy za jakiś czas, może się nawet okazać że wszystko nagle wskoczy w indeks, a wtedy będzie dopiero zamieszanie :D Bo Bot Google pięknie goni po stronach i zczytuje informacje.

Uważam, że na pewno to nie bug. Weźcie nową domenę czystą. Dodajecie linki (średniej jakości) dodajecie stronę do konsoli i zobaczycie że w konsoli ( oczywiście z opóźnieniem zawsze) zaczną pojawiać się linki który wszystkimi znanymi sposobami sprawdzania indeksacji definiują się jako niezaindeksowane. Googe uderza pozycjonerów tam gdzie maja "męki brzuch" czyli w weryfikacje linków, weryfikacje dzialań seo. Obecnie testuje pare swoich sposobów podsuwania Google linków ale nie sugeruje się zarówno site: jak i cashowaniem. Zobaczymy co z tego będzie. 

p.s mam jeszcze jedną teorie która, chce potwierdzić jak znajdę czas Google do działań zwierzanych z SEO, algorytmem wyszukiwania używa nie tylko standardowych robotów a i roboty, usługi z tym nie powiązane. Wcześnie też tak było ( na przyklad indeksowanie stron zawartych w email) ale teraz to ma zupełnie inny wymiar. Dla tego obecnie są tak duże rozbieżności miedzy tym co pokazuje a co jest na prawe w wynikach.

• Like 1