Skocz do zawartości

Automatyczne pauzowanie kampanii w przypadku awarii landing page

XABan

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Wymyśliliśmy w Super Monitoringu nową funkcję i chciałbym Was zapytać o zdanie.

Chodzi o automatyczne pauzowanie kampanii AdWords w momencie wykrycia awarii strony docelowej (i opcjonalne wznawianie po zakończeniu awarii). Tak, żeby nie marnować budżetu na kliknięcia w czasie, kiedy strona jest niedostępna (albo np. zbyt wolno się ładuje).

Czy z Waszego punktu widzenia taka funkcja byłaby przydatna? Korzystalibyście?

Jeżeli chcielibyście otrzymać zaproszenie do wersji Beta i/lub sygnał kiedy usługa już będzie dostępna, zostawcie swój adres email tutaj: https://www.supermonitoring.pl/p/monitoring-sem

P.S. Wiem, że istnieją darmowe skrypty do AdWords, ale mają swoje minusy - np. częstotliwość testowania. Poza tym, raczej nie sprawdzają np. czasu wczytywania strony ani nie testują poprawności działania formularzy.

• 2 tygodnie później...

Widzę, że bardzo mały odzew w tym temacie. Problem w tym, że napisanie takiego skryptu to nie jest jakaś bardzo skomplikowana sprawa. 
Agencje takie skrypty powinny mieć zawsze gotowe i podpięte, poza patologiami w branży, więc raczej ta usługa do nich nie trafi. Jeżeli ktoś robi AdWordsy na własną rękę to zazwyczaj jest bardzo oszczędny - skorzysta ze skryptu darmowego. Usługę możesz kierować do freelancerów, natomiast tutaj też - jeżeli masz do czynienia z ekspertem, to on taki skrypt ma gotowy pod ręką. Zostają gorsi freelancerzy, którzy obsługują nieduże kampanie, ale wtedy cena takiego skryptu musi być dość niska, żeby takowy miał budżet na jego zakup. Moim zdaniem gra nie warta świeczki, jeżeli myślisz o użytku komercyjnym.

@Pyciak dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. :)

Odzew praktycznie żaden, dużo lepszy efekt dały posty w grupach tematycznych na FB.

Mam świadomość, że agencje SEO używają skryptów (własnych albo dostosowanych). Ale, z tego co udało mi się ustalić, wynika, że skrypty te nie są doskonałe. Z jednej strony są jakieś problemy z częstotliwością monitorowania - a z drugiej brakuje im zaawansowanych funkcji. Tzn. potrafią wykryć całkowity pad strony (kiedy serwer zwraca kod błędu zamiast strony), ale nie zauważą np. kiedy strona ładuje się zbyt wolno albo kiedy formularz nie działa prawidłowo.

Zainteresowanie nie jest duże, ale też nie jest zerowe. Dla nas to tylko dodatkowa funkcja (integracja). Myślę, że zaryzykujemy i to wdrożymy - zaproszę wtedy do testów i ostatecznie okaże się, czy było warto. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności