Skocz do zawartości

MaxClients ?

M@k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcę dobrze ustawić MaxClients, i mam pytanie która wartość jest prawidłowa, aby sprawdzić aktualna liczbę połączeń.

A dane mam holendernie rożne. I nie w końcu ile mam tych połączeń.

# ps ax | grep httpd | wc -l
35

# netstat -n | grep :80 | wc -l
1369

# netstat -an | wc -l
3490

Bo w necie można znaleźć te 3 przykłady i już zgłupiałem która jest prawidłowa.

Rozumiem że np. MaxClients  120 tyczy się max. dla wszystkich domen na serwerze tak? czy dla każdej domeny z osobna.

Bardzo będę wdzięczny za pomoc

Przenoszę do odpowiedniego działu, bo to bardziej pasuje w własny serwer

Z tego co widzę to przeważnie nie trzeba tego ruszać, a jak zwiększasz z domyślnych 256 to musisz też zmienić ServerLimit.

ale lepiej będzie żeby specjaliści do serwerów się wypowiedzieli np. @swits.pl

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Przede wszystkim należy odpowiedzieć na pytanie- "po co zmieniać ustawienia standardowe?".
Czy są problemy z obsługą zbyt wielu żądań? Jeżeli tak- to może się okazać że podniesienie MaxClients i ServerLimit jedynie pogorszy sytuację.

Jeżeli wyniki, które podajesz są prawidłowe (czyli liczba fork'ów dla httpd to jedynie 35, a liczba połączeń na porcie 80 dochodzi do kilku tyś.) oznacza to że jedno IP łączy się wielokrotnie (sprawdź czy tak jest??). Może być to spowodowane odpytaniem Twojego serwera synchronicznie przez roboty/badboty.
Przeglądanie strony Internetowej średnio nie przekracza 10 jednoczesnych połączeń dla jednego IP.

Jeżeli Twój serwer jest pod oblężeniem badbotów polecam ten artykuł:

Świece ozdobne - świece na prezent lub do dekoracji
Opakowania kartonowe - opakowania

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności