Skocz do zawartości

XML

vel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Do tej pory do budowania serwisów www używam html, php, mysql oraz troszkę javascriptu. Nie ruszałem do tej pory XML i szczerze powiedzawszy nie bardzo wiem czym to się je i jak mogłoby to posłużyć mi ewentualnie do prowadzonych przeze mnie serwisów www (patrz podpis)

Czy ktoś mógłby coś wyjaśnić, najlepiej definiując przykładowe zastosowania??

Kup sobie nieruchomości Kraków albo apartamenty Zakopane. Obejrzyj też fotoblog Grzegorza Ziemiańskiego Nowa Huta na deser

vel powiem tak ponieważ dawno temu robiłem z tego certifikat zacznijmy od Historii

XML zostalo stworzone do konwertowanie wielu formatów w format potrzebny Tobie do witryny czy czegokolwiek

Samo XML jako język nie daje tak na prawde nic, ale wykorzystując XML masz pewien komfort operowania danymi wyobraź sobie nastepującą stujacją masz 4 źródła informacji pliki txt, MySQL, MsSQL i powiedzmy Acces teraz tak chcesz wszsytkie informacje w równym stopniu zamieszczać w witrynie więc piszesz dokumenty które konwertujesz przez XSL i masz wszystkie pliki w jedny formacie ktore wstawiwasz do XML lub przez XML do Twojej bazy i masz wszystko uproszczone...

Niestety podobnie jak poprzednik SGML tworzy bardzo duże pliki (wagowo) i nei jest to zbyt przyjazne dla użytkowników sieci dlatego ja używam pliki XML do konwersacji plików np. Excel do HTML i wpisu tego do bazy danych...

jeżeli używasz PHP to dobrym wstepem do XML jest witryna https://pb.wckp.lodz.pl/xml/

pozdrawiam

ja używam pliki XML do konwersacji plików np. Excel do HTML i wpisu tego do bazy danych...

a czy mógłbym poprosić o fragmenty źródła, które tego dokonuje??

bo powiem co chciałbym uzyskać i nie wiem czy akurat to jest możliwe. w serwsie dominium.pl który prowadzę zawsze jest kłopot z dodawaniem list mieszkań, bo nieraz taka lista liczy sobie ze 100 pozycji. są to sformalizowane co do układu tabele excela. i teraz robię tak, że zapisuję z formatu excela do tekstowego i to zapodaję przez import z pliku do bazy danych. ale wolałbym mieć możliwość podania w cms'ie pliku i żeby w php zrobić skrypt, który "jakoś" do tych danych się dobierze. rozumiem, że xml tu byłby pomocny??

poprosiłbym o jakiś przykład ze źródłem, jeśli to możliwe :P jak przejrzę to zakumam czaczę :)

Kup sobie nieruchomości Kraków albo apartamenty Zakopane. Obejrzyj też fotoblog Grzegorza Ziemiańskiego Nowa Huta na deser

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności