Skocz do zawartości

Polecenia systemowe w PHP

Rafal

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję wykonać kilka poleceń systemowych poprzez skrypt PHP.

Wykonanie poleceń typu: ls, whoami, i innych prostych nie sprawia problemu.

Jest problem z poleceniem np. zip, które ma utworzyć plik .zip z jakiś plików. Inne potrzebne mi polecenia robiące coś na serwerze również nie robią tego co powinny. Jak wpisuję to samo w wierszu poleceń to działa, konto zwykłe, nie root. Serwer jest moim serwerem w domu (Debian), więc mogę konfigurować co chcę.

Próbowałem już różnych funkcji, parametrów, itp.

Chodzi o to, że apache z użytkownikiem www-data ma jakieś mniejsze uprawnienia? A może pomogłoby napisanie skryptu powłoki i uruchomienie go przez PHP? Nie sprawdzałem tego, bo jeszcze nie umiem pisać skryptów powłoki.

EDIT

Już sobie poradziałem, zmieniłem użytkownika i grupę Apache z www-data na zwykłe konto, z którego korzystam na codzień i działa jak powinno. Wiem, że przez to spada poziom bezpieczeństwa, ale w tym przypadku ma to małe znaczenie.

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności