Skocz do zawartości

Zmienność metatagów na rozbudowanych serwisach

mors

Rekomendowane odpowiedzi

Jak powinny wyglądać metatagi na pod stronie, której treść zmienia się parę razy dziennie,

np. aktualności z konkretnej dyscypliny sportowej?

Aktualnie wygląda to tak:

Title: aktualna ścieżka kategorii np.: Piłka Nożna > Piłka w Polsce

Description: Tytuły zajawek artykułów znajdujących się na danej podstronie, np.: Artykuły: Wisła wiceliderem Orange Ekstraklasy, Czarna seria Podbeskidzia, Remis ze wskazaniem, Śmierć w ostatniej sekundzie, Przyjaźń na trybunach i boisku, Bez świadków, Pierwsze i ostatnie derby, Fart Łęcznej

Keywords: niezmienne dla całego serwisu. Mundial, orange ekstraklasa, mundial 2006, piłka nożna, koszykówka, żużel, siatkówka, kolarstwo, galerie, komentarze

H1 do H3 tytuły artykułów (1xH1, 2xH2, 3xH3)

Przykład pochodzi z: https://poligon.s24.pl/polska-k26/

Wszystko generowane jest automatycznie i możliwe jest wprowadzenie prawie dowolnych zmian, tylko nie wiem jakie rozwiązanie jest najlepsze. Które tagi powinny się zmianiać, które pozostać stałe i co na to google ;)

Problem nie dotyczy artykułów, każdy ma osobny title i description.

Czy istnieje jakiś program/skrypt (działający po stronie serwera), który na podstawie treść artykułu (nie całej strony) generowałby słowa kluczowe? Coś co mógłbym automatycznie uruchomić po dodaniu artykułu i wygenerowałoby mi odpowiednie słowa kluczowe.

UAKTULANIENIE:

Pogrubiłem to co ważne, bo z odpowiedzi widzę, że duża część nie zrozumiała o co pytam.

Jestem wdzięczny za wszystkie opinie, ale niech przynajmniej częściowo dotyczą pytania ;)

--

Serwis sportowy s24.pl. Sportowcy, wywiady, sportowe galerie i aktualności.

Co jest w tym wypadku najlepsze to mnie też interesuje wiec w tym momencie dopisuję się do pytania.

Natomiast co do generowania słów kluczowych zrobiłbym to w prosty sposob. Jak newsman czy też redaktor dodaje newsa lub artykuł pisze to niech ma osobne pole na wypisanie słów kluczowych, mocno związanych z tematem o którym pisze. Te osoby będą wiedziały najlepiej co jest tematyką newsa/arta ;)

Bardzo wygodne materace hotelowe - śpij wygodnie i spokojnie.

Źle śpisz? Pomoże Ci psychiatra warszawa.

Na udany wypoczynek odwiedź piknik firmowy

Natomiast co do generowania słów kluczowych zrobiłbym to w prosty sposob. Jak newsman czy też redaktor dodaje newsa lub artykuł pisze to niech ma osobne pole na wypisanie słów kluczowych, mocno związanych z tematem o którym pisze. Te osoby będą wiedziały najlepiej co jest tematyką newsa/arta ;)

Dla nowych wiadomości coś takiego już mam, chodziło mi raczej o pozostałe które są już w bazie. Jest ich ponad 20 000 i dopisywanie ręcznie słów kluczowych byłoby stratą czasu.

Po głowie chodzi i natomiast takie rozwiązanie: zdobyć listę słów kluczowych związanych ze sportem i sprawdzać ich wystąpienie w treści artykułu. Problem polega na tym, jak taką bazę zdobyć.

Na wikipedii jest dział, który idealnie nadaje się do wyłapywania słów kluczowych, nazywa się: "Przegląd dziedzin wiedzy". Niestety sportu tam nie ma. Może jakaś encyklopedia sportowa, albo inne źródło. Tylko żadne nie przychodzi mi specjalnie do głowy.

--

Dla nowych wiadomości coś takiego już mam, chodziło mi raczej o pozostałe które są już w bazie. Jest ich ponad 20 000 i dopisywanie ręcznie słów kluczowych byłoby stratą czasu.

Ale czy warto dla starych enwsów takie coś robić? Przecież serwis ma chyba perspektywę rozwoju a nie bazowanie na starcyh rzeczach. Odnośnie artykułów to może i warto byłoby pomyśleć( najpierw czy warte to jest zachodu ), ale na newsy to strata czasu IMHO.

Odnośnie skryptu i jak to zrobić to nie mam pojęcia ale czy warto, napewno tak.

To że google tego nie czyta to jest mało ważne ale będzie to czytać użytkownik wyszukiwarki a to juz jest ważne.

Poszukaj na forum, był juz temat o ważności discription dla użytkownika.

Mozna powiedzieć że dobrym discription da się nadrobić kilka miejsc w serpach.

Sądzisz, że warto zbierać użytkowników na starą treść? Bo tak zrozumiałem Twoją wypowiedź. Jak ktoś zobaczy w description newsa sprzed 5miesięcy to nie wiem czy go to zachęci.

A jak nie o to Ci chodziło to wyjaśnij mi proszę :)

W description nie ma bedzie mial daty, wiec sila rzeczy nawet jak nie beda to najswiezsze informacje to czesc osob je z czyms pomyli i wejdzie na ta strone.

A tak w sprawie watku. To tworzylem tabele z 3 polami (id,slowo,ile) gdzie slowo bylo unikalne, nastepnie w php pobieralem tresc duzej liczby artykulow, dzielilem je na slowa i wykonywalem insert(id,slowo,0) do bazy i jednoczesnie update ile=ile +1, where id =id, pozniej z tabeli wyswietla sie najpopularniejsze. i wycina sie pierwsze 50 typu (jest,ma,ten). Wada mojego rozwiazania jest to ze znajduje to tylko slowa a nie frazy skladajace sie z kilku slow, poza tym wymaga zmiany max_execution_time w php.ini gdyz taki skrypt musi te pare dobrych godzin pochodzic

Ale nie ma gwarancji, że akurat nie będzie w desription info o wydarzeniu które wyraźnie będzie wskazywało na 'starość' newsa, wiadomo, że pomyłka usera zawsze wchodzi w grę ;) . Wiem, że to jest taka naciągana dyskusja typu : co jest starsze, jajko czy kura?

Osobiście bym tego nie robił dla starych newsów, ale wiadomo, że można :P

W description nie ma bedzie mial daty, wiec sila rzeczy nawet jak nie beda to najswiezsze informacje to czesc osob je z czyms pomyli i wejdzie na ta strone.

No właśnie szukam sensownego rozwiązania pozwalającego połączyć wygodę użytkownika z przyjaznością dla wyszukiwarek. Dlatego zastanawiam się co wpisać na szybko zmieniającym się kanale.

A tak w sprawie watku. To tworzylem tabele z 3 polami (id,slowo,ile) gdzie slowo bylo unikalne, nastepnie w php pobieralem tresc duzej liczby artykulow, dzielilem je na slowa i wykonywalem insert(id,slowo,0) do bazy i jednoczesnie update ile=ile +1, where id =id, pozniej z tabeli wyswietla sie najpopularniejsze. i wycina sie pierwsze 50 typu (jest,ma,ten).

Tak swoja drogą na podobne zasadzie działa algorytm pozwalający ustalić kto jest autorem danego tekstu. Książki paru znanych pisarzy wprowadzono do komputera i zliczono ile razy występują w nich poszczególne litery alfabetu i spacje. Dokładność rozpoznawania następnych tekstów był bardzo wysoka.

Zrobię sobie coś takiego z czystej ciekawości :P

Myśłałem o rozwiązaniu w sumie bardzo podobnym, tylko działającym jakby od drugiej strony. Zamiast tworzyć listę słów 'do odrzucenia' chciałem stworzyć listę słów zawierających interesujące mnie słowa kluczowe. Dlatego też wspomniałem o encyklopedii sportowej, tylko nie mam do czegoś takiego dostępu, nawet nie wiem czy istnieje.

Wada mojego rozwiazania jest to ze znajduje to tylko slowa a nie frazy skladajace sie z kilku slow, poza tym wymaga zmiany max_execution_time w php.ini gdyz taki skrypt musi te pare dobrych godzin pochodzic

Lepsze pojedyncze wyrazy, niż nic. A co do czasu wykonania, to chyba jednak coś za długo, bo skrypt przerabiający 15 000 art. z html na xhtml i dodatkowo wycinający bluzgi z 40 000 komentarzy chodził jakieś 8 minut.

max_execution_time i tak mam już na 5 minut ;)

Ale dzięki za sugestie, umacnia mnie to w przekonaniu, że tak czy inaczej należy rozwiązanie problemu oprzeć na liście haseł z bazy a nie liczyć na cuda.

--

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności