Skocz do zawartości

RODO / GDPR czyli nowa ochrona prywatności

jimmi

Rekomendowane odpowiedzi

@travelmania posty nie są danymi osobowymi - nie musisz usuwać. W treści postu, jeżeli ktoś się pięknie przedstawił wstawiasz gwiazdki i załatwione.

A kwestie danych na fakturach reguluje art. 17 - cel przetwarzania danych nie przestał   istnieć. W obowiązku masz archiwizować faktury do kontroli skarbowej. Faktura z "zamazanymi" danymi zostanie zakwestionowana. Art 17. mówi wyraźnie, że prawo do bycia zapomnianym nie działa w przypadku "realizacji roszczeń prawnych" a tym będą w/w  przepisy skarbowe czy  określony innym prawem termin przechowywania niezbędnej dokumentacji.

• Thanks 1

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

21 godzin temu, SzlafRock napisał:

Większość mniejszych firm z Polski nie zdaje sobie sprawy skąd pochodzą bazy i jak są pozyskiwane. Nie mają świadomości co do legalności procederu. Świadczy o tym np. fak iż w informacjach mailowych podają swoje dane i kontakt. Wystarczy skontaktować się z nimi i z reguły usuwają z baz adresy mailowe.

Apropos wczoraj dostalem niezlego "kwiatka". Proponuja zakup bazy danych, ktora "zostala zebrana przed wprowadzeniem RODO" sugerujac bezwstydnie, ze nie podlega ona pod te ustawe :)

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

Też dostałem ten SPAM

Cytat

Moje uszanowanie

Sprzedamy tanio legalną bazę danych - 8 milionów rekordów.

Cena za cala baze to tylko 650 zł.

Baza była tworzona od początku 2015 do 25 maja 2018 roku ( zawiera firmy i instytucje z całej Polski )

Obejmuje wszystkie gałęzie i sektory gospodarki.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Teraz, jimmi napisał:

Wygląda na to że baza jest, legalna

Legalna baza, to baza użytkowników, którzy wyrazili zgodę, a nie zamieścili swój e-mail na stronie www. Do tego ta "legalna baza" może zawierać e-maile w postaci danych osobowych typu jan.kowalski@otofirma.tst nie koniecznie biuro, kontakt., którzy mogli nie wyrazić zgody na dalsze przetwarzanie danych osobowych.  IMHO baza e-maili firm pozyskana z ceidg może zawierać dane osobowe.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Może jestem w błędzie ale jeśli adres email jest udostępniony do kontaktu, to domyślnie wyrażona jest zgoda na przetwarzanie danych w zakresie kontaktu.

Były jakieś wyjaśnienia względem wizytówek,  w jaki sposób udokumentować zgodę na kontakt. Zdrowo rozsądkowa  teza to domyślna zgoda na przetwarzanie. 

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

12 minut temu, jimmi napisał:

Zdrowo rozsądkowa  teza to domyślna zgoda na przetwarzanie. 

Ja to Jakubie widzę trochę inaczej. Na stronie www zamieszczony jest e-mail kontaktowy np: jan.grzmot@dokontaktu.tst  i jak ktoś napiszę do Jana np  jako tomasz.nazwiskowiec@.... to Jan przetworzy dane nadawcy Tomasza Nazwiskowca, a nie na odwrót :)

---

Innymi slowy Jan wejdzie w posiadanie danych osobowych = przetwarzanie w postaci e-maila nadawcy czyli Tomasza.

BTW zdroworozsądkowości - słyszałem, że we wczorajszej Agorze był artykuł o absurdach RODO :o

@jimmi nie ma czegoś takiego jak domyślnie wyrażona zgoda.  Art. 174 prawa telekomunikacyjnego mówi wyraźnie, że zgoda abonenta lub użytkownika końcowego nie może być domniemana.

Ponadto art. 172 prawa telekomunikacyjnego formułuje zakaz wykorzystywania telekomunikacyjnych urządzeń końcowych i systemów wywołujących  dla celów marketingu bezpośredniego bez uprzedniej zgody abonenta lub użytkownika. 

Użytkownikiem jest pracownik -  Pan Kowalski - abonentem spółka, właściciel itp. Śmiem wątpić aby szefowie firm czy rady nadzorcze dużych spółek  zaprzątały sobie głowę wyrażaniem zgody na jakieś marketingowe banialuki.. 

• Like 1

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Co więcej w tym moim SPAMIE jest podana cena, wiec jest to stricte oferta handlowa (niezamówiona ) , a jak wiemy nie można takowej  bez zgody odbiorcy przesyłać .

Edytowane przez Mion

Godzinę temu, jimmi napisał:

Były jakieś wyjaśnienia względem wizytówek,  w jaki sposób udokumentować zgodę na kontakt.

Jeśli w wizytówce firmy jest podany imienny adres email do kontaktu to nie podlega pod ochronę danych. Tylko że musi być spełniony warunek, imienny adres email musi występować z pełnymi danymi firmy. Jeśli imienny adres email firmowy jest odłączony od danych firmy wówczas podlega ochronie.

• Thanks 1

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Mam parę skrzynek email bez filtrów takie "łapacze spamu" później przy pomocy tych listów są tworzony filtry już do własciwych. Analizując co tam przychodzi mogę stwierdzić, że po 25.05 nic się nie zmieniło, lub prawie nic dalej nawet największe brandy walą takimi mailami:

Cytat

Mailing zrealizowany przez Redgroup sp. z o.o., który jest podmiotem przetwarzającym bazy danych, na zlecenie:
Electrolux Poland Sp. z o.o.
ul. Karolkowa 30, 01-207 Warszawa
NIP 521-008-43-88
XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego w Warszawie
Numer KRS: 0000029692
wysokość kapitału zakładowego: 272 731 500,00 zł 

Oczywiście żadnej zgody nie były udzielane i tak dalej...

• Like 1

Godzinę temu, MaxPan napisał:

mogę stwierdzić, że po 25.05 nic się nie zmieniło, lub prawie nic 

Oj zmieniło się :) 

Teraz oprócz spamu właściwego, przychodzi również od tych samych nadawców spam o RODO, że niby w uzasadnionym interesie administratora mogą robić to co robią.

A na stronach www to do 25 maja 1/4 ekranu strony była zajęta przez cookies. Teraz dodatkowo 1/2 ekranu zajmuje RODO, normalnie nic już nie można przeczytać.

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

• 2 tygodnie później...

Wczoraj byłem jako osoba towarzysząca u okulisty. Usiadłem sobie w dalszym rogu poczekalni i czekam, obserwuję co się wyrabia... Pani sekretarka wszystkim którzy chcą się zapisać na wizytę podsuwa do podpisania zgodę na przetwarzanie danych osobowych. Jeżeli chcesz zarejestrować jakąś inną osobę np. z rodziny to nie da rady bo nie możesz się przecież za nią podpisać...

W pewnym momencie jedna z kobiet chciała zarejestrować kogoś z rodziny ale oczywiście sekretarka na to że nie da rady... kobieta mocno nalegała a sekretarka na to że nie może bo dostanie karę 5000zł jak ją ktoś podkabluje z oczekujących pacjentów w poczekalni... 

A najciekawsze jest to że sekretarka dość nachalnie wyzywała pacjentów którzy zbliżali się do jej biurka. Mówiła że proszę się nie zbliżać (aby  klienci czasem nie przeczytali tego czego ona tam w papierach pisze :P). Jak chciałeś się zarejestrować to stałeś 3m od biurka :D 

Edytowane przez krzysiuus

Wdrożenia i modyfikacje sklepów PrestaShop - webKS.pl

Bo to nie była zwykła sekretarka, to była  Inspektor Ochrony Danych Osobowych :D

Poza tym, z odciskami uzębienia jest jak z liniami papilarnymi - to wrażliwe dane osobowe. Więc zachowanie sekretarki można zrozumieć, inaczej nie można ;) 

Edytowane przez okazwłoka