Skocz do zawartości

RODO / GDPR czyli nowa ochrona prywatności

jimmi

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli ktoś przetwarza dane osobowe, to musi stosować politykę RODO. Nie ma wykluczeń.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Dzięki za info :)  Czyli podejście zdrowo rozsądkowe, w sumie trzeba by wszystkie formularze na stronach pozamykać i przed publikacją moderować :D

@Mion też tak uważam, dlatego zwróciłem uwagę (zobacz np. na politykę artelis i tam w dziale jawne dane osobowe), okazuje się że po footprincie takich stron są tysiące.

Wpisać to sobie mogą ! Tak samo jak w regulaminach klauzule abuzywne....

Jeśli powtarzam JEŚLI serwisu przetwarza dane osobowe , to podgala ogólnym zasadą przy przetwarzaniu danych osobowych bez znaczenia czy przy komentarzach czy też gdzieś indziej.

• Like 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Godzinę temu, okazwłoka napisał:

Czy taki zapis jest w ogóle zgodny z RODO? Czy treści wprowadzane przez użytkowników mogą nie podlegać pod politykę prywatności?

Jeśli dostęp do np. czytania komentarzy jest dla wszystkich to podpisując się (zakładasz konto) używasz własnego imienia i nazwiska. oczywiście jesteś obowiązany do przeczytania regulaminu gdzie cię informują o tym.

• Like 1

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Już się wystraszyłem, że temat odświeżony, bo wprowadzili coś nowego. G*wniane przepisy uprzykrzające życie, a SPAM ma się dobrze :D

Edytowane przez Nikonem
wymieniłem uśmiech na bardziej rezprezentatywny :)
  • Like 1

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

23 minuty temu, Nikonem napisał:

Już się wystraszyłem, że temat odświeżony, bo wprowadzili coś nowego

JA tak samo :olaboga:

• Like 1
  • Haha 1

2 godziny temu, Nikonem napisał:

Już się wystraszyłem, że temat odświeżony, bo wprowadzili coś nowego. G*wniane przepisy uprzykrzające życie, a SPAM ma się dobrze 

Wiesz co to zależy.Jak ten spam jest robiony itd., ale w przypadku poważnych biznesów jest to problematyczne.Trochę w tym siedzę i zapewniam Cię że tłumaczenie przed policją,prokuraturą nie jest czymś czym byś chciał się zajmować.

EDIT: Swego czasu miałem po 3-4 pisma z prokuratury lub policji.Tygodniowo.Oczywiście wszystko umorzone ale tylko dlatego że zrobione jak trzeba.Inaczej koszty ....................

Edytowane przez Finan
  • Like 2

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

15 godzin temu, SzlafRock napisał:

Jeśli dostęp do np. czytania komentarzy jest dla wszystkich to podpisując się (zakładasz konto) używasz własnego imienia i nazwiska. oczywiście jesteś obowiązany do przeczytania regulaminu gdzie cię informują o tym.

Tutaj chyba raczej problemem jest podanie czyichś danych osobowych no jeżeli teraz podam dane Jana Kowalskiego zamieszkały Ulica Nowa 38, 12-121 Błonie Wielkie  z mailem j.kowalski@dziamjl.kom To tenże Jan Kowalski nie czytał żadnego regulaminu, nie podpisywał się swoim imieniem a jego dane osobowe zostały.

16 godzin temu, okazwłoka napisał:

podane w serwisie przy okazji wysyłania komentarzy

I teraz:

a) dane przetwarza właściciel serwisu?
b) dane przetwarza autor wpisu?

c) nie jest to przetwarzanie danych osobowych?

Ten Jan Kowalski kogo ma prosić o usunięcie jego danych, a jak nie che prosić tylko od razu iść "na prokuraturę"

@Finan Co do dobrze zrobionego spamu, Jedyny spam jaki mi przyłazi na moją skrzynkę to z wycieku od Morele ;( i g. z tym mogę zrobić.

Pozdrawiam

Pysio

Domondo.pl nowy sklep z osłonami przeciwsłonecznymi

IMHO Trzeba zawrzeć informacje, iż treści komentarzy są publikowane przez ich autorów. Jeśli znajdziesz wpis który jest np niezgodny z regulaminem serwisu zawiera dane osobowe ( itp) .... [ Zgłoś do moderacji  ]

A komentujący powinien akceptować regulamin zanim wyśle komentarza z danego IP.

@Pysio Dokładnie, jeśli dane są na Twoim serwerze, to już te dane przetwarzasz, bo przetwarzanie to też przechowywanie. A jeśli posiadasz czyjeś dane osobowe od osoby trzeciej, to masz obowiązek poinformować osobę, której dane dotyczą o przetwarzaniu danych (poza wyjątkami).

A jeśli ktoś łamie regulamin, to i tak nie zwalnia Cię do spełnienia obowiązku.

Jednym słowem trzeba by wszystkie treści przed publikacją sprawdzać, co jest nierealne w wielu przypadkach i tu chyba istnieje przesłanka do zastosowania wyjątku mówiącego o tym, że udzielenie takich informacji jest niemożliwe lub wymagałoby niewspółmiernie dużego wysiłku.

• Like 1

Trzeba dodać że ludzie są dziwni.Swego czasu prowadziłem stronę z pożyczkami gdzie był formularz do podania danych oraz milion wymaganych zgód.

Średnio 2-3 razy w tygodniu pisemko od prokuratury (a zdarzały się i wezwania) bo ktoś tam sobie zapomniał że zaznaczył zgody.

• Like 1

2 godziny temu, okazwłoka napisał:

że udzielenie takich informacji jest niemożliwe lub wymagałoby niewspółmiernie dużego wysiłku.

Obawiam się do co tego , że nie zaliczyli  by tego do nadmiernego wysiłku, bo możesz siedzieć i administrować :pisze:

Nawet ryjbook przegląda i moderuje treści przez zespól ludzi B)

Też mam takie obawy. Ale  skoro jeszcze @jimmi jest na wolności, to chyba nie jest aż tak restrykcyjnie w stosunku do treści wprowadzanych przez użytkowników :D 

PS. Nie piszesz zza kratek? 

Edytowane przez okazwłoka
  • Haha 2

Nie pamiętam teraz co to za firma ale był przypadek że musieliby po wejściu RODO w życie zapłacić coś ok. 1,5 mln złotych za poinformowanie swoich klientów.

Tłumaczyli się tymi nadmiernymi wysiłkami oraz kosztami i niestety, ale firma padła bo tłumaczenia nie pomogły.