Skocz do zawartości

RODO / GDPR czyli nowa ochrona prywatności

jimmi

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, brn napisał:

Czy taka osoba, która prowadzi hobbistycznie forum będzie zmuszona do wprowadzanie RODO, a co za tym idzie założenia DG.

RODO będziesz musiał wprowadzić a działalności nie musisz zakładać o ile forum nie jest zarobkowe dla Ciebie.  Tak samo musiałeś do tej pory (jako osoba fizyczna nie prowadząca działalności)) zgłosić do rejestracji w GIODO bazę danych (art. 40 Ustawy o ochronie danych osobowych). Obowiązek zgłaszania bazy danych do GIODO nie będzie obowiązywał po 25 maja.

• Thanks 1

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

1 godzinę temu, SzlafRock napisał:

RODO będziesz musiał wprowadzić a działalności nie musisz zakładać o ile forum nie jest zarobkowe dla Ciebie.

Znowu wprowadzasz trochę w błąd.RODO będzie musiał wprowadzić, a nawet jak forum jest zarobkowe to nie znaczy że z automatu musi zakładać działalność.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

4 godziny temu, ulaxx napisał:

Jeśli chodzi o rodo to natrafiłam (...)

Na stronie migające reklamy napieprzają po oczach + marna szeptanka tutaj = KLAPA - nie polecam.

• Like 2

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

• 2 tygodnie później...

Jest rzeźnia.... mam np. pod opieką sklep internetowy i to dość duży, już kilka dni o tym czytam, nie dość, że jest ogrom prac, to jeszcze w kilku sytuacjach nie mam pewności co na pewno robić, a czego nie. Już nie wspominająco jakichś swoich katalogach które sobie trzymam z sentymentu, będę musiał to chyba wszystko pozamykać.

Ehhh generalnie od siebie polecam portal gdpr.pl, chyba najbardziej konkretne informacje bez lania wody, wraz z odnosnikami do stron rządowych.

2 godziny temu, INOMan napisał:

polecam portal gdpr.pl

Jakiś konkretny artykuł w temacie możesz podać?

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

aj jeszcze czytam, trochę o tym. Ale wygląda na to że lepiej to komuś zlecić cześć prac. Szczególnie audyt, bo resztę można sobie ściągnąć i dostować do swoich potrzeb. BTW a co ma powiedzieć fryzjerka czy np. szewc

taki art wygląda że będzie pomocny, trochę łopatologii

https://www.malawiejskafirma.pl/pl,140,jak-wdrozyc-rodo-na-stronie-internetowej-malej-firmy

Edytowane przez jimmi
dodanie info
  • Thanks 1

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

11 minut temu, Nikonem napisał:

Lecieć najlepiej po aktualnościach, ostatnio trochę tam czytałem ;)

https://gdpr.pl/aktualnosci

Ogólnie to RODO jest jedną wielką niewiadomą, niby coś wprowadzili ale brak sensownych wytycznych

Ma być zabezpieczone wszystko, od danych zapisanych w formie elektronicznej po te jak mówi @jimmi zapisane w notatniku przez Zosię z osiedlowego sklepiku 

Plus taki, że skończą sie te telefony z ofertami i telemarketami

• Like 1
  • Thanks 1

Uwaga testuje sygnaturę mechanik samochodowy Kraków

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

1 minutę temu, Herkules napisał:

nie do końca się skończą, po prostu będą na pałę dzwonić. a wyjdzie do tego jeszcze jedna sprawa. Klient poprosi o skasowanie wszystkich danych to będzie można do niego jeszcze raz dzwonić bo nie ma żadnych danych o nim:)

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

25 minut temu, Herkules napisał:

Nie skończą się.Teraz też aby dzwonić trzeba mieć zgody, nie można ot tak sobie wybrać losowo numer i zadzwonić.

Często jest tak że klient np. sklepu z bielizną wyraża zgodę na przetwarzanie danych i ich przekazywanie do innych firm oraz kontakt w różnej postaci.

I to nadal będzie.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

2 hours ago, Nikonem said:

Nie ma jednego artykułu który wyjasniałby wszystko, ja przynajmniej nie znalazłem. Są artykułu wyjasniające poszczególne zagadnienia - np. retencję danych etc.

Edytowane przez INOMan
  • Like 1
  • Thanks 1

12 minut temu, INOMan napisał:

retencję danych

Całe szczęście, że moja Pani przywiozła jednak tego Calsberga :king:

• Like 1

Według RODO, telemarketer nie będzie mógł mówić, iż zgodziłem sie w jednej z firm na wykorzystanie moich danych,  lecz dana firma musi otrzymać ode mnie zgodę w tym konkretnym celu na tą adekwatną rozmowę, inaczej łamane jest rozporządzenie

Nie ma jednego artykułu, gdyż nawet same RODO nie definiuje w adekwatnej kwestii co i jak ;)

Uwaga testuje sygnaturę mechanik samochodowy Kraków

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków