Skocz do zawartości

RODO / GDPR czyli nowa ochrona prywatności

jimmi

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Mion napisał:

dziesiątki e-maili z nową polityką prywatności z stron na których się nie rejestrowaliście

O tym między innymi mówię ;) Spamerzy nie śpią - wysłali info o rodo? wysłali ;) więc jak się nie sprzeciwisz to będą kupczyć :) jak się sprzeciwisz pewnie też ;)

1 minutę temu, SzlafRock napisał:

było  dużo firm z Polski, które kupowały bazy pochodzące z harvestu

i nadal będzie ich mnóstwo - zmieni się (może) nieco sposób walenia kup ;)

Pojawiają się już nawet "Bazy Danych B2B dla Twojej firmy - RODO", których oferta trafia na prywatne maile będące zapewne w tej bazie.. to znaczy nie mniej, nie więcej, że spamerzy mają w 4 literach RODO :)

• Like 1

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Najlepszy mail z dziś

Cytat

W związku z tym, że od 25 maja 2018 r. przy przetwarzaniu danych osobowych należy stosować przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i ich swobodnym przepływem informujemy, że Administratorem Pani/a danych osobowych jest firma Schober Information Group Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Lesznowolskiej 6a. Dane kontaktowe Administratora Bezpieczeństwa Informacji (Inspektora Ochrony Danych): Rxxx Sxxxx, biuro @ morenconsulting.pl

Dane osobowe będą przetwarzane w celach związanych z działalnością gospodarczą i współpracą biznesową, w tym marketingowych. Podstawą prawną przetwarzania danych jest prawnie uzasadniony interes realizowany przez Administratora.

Dane będą przetwarzane do czasu, w którym ustanie cel, dla którego zostały zebrane lub sprzeciwu co do przetwarzania danych osoby, której dane dotyczą, w zależności, co nastąpi pierwsze. Każdy ma prawo żądania od Administratora dostępu do danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, a także prawo do przenoszenia danych i wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania. Każdy ma prawo do wniesienia skargi do Organu Nadzorczego.

Aby usunąć dane osobowe z bazy Administratora, można wykorzystać ten link  Powyższe uprawnienia wykonać można również przez złożenie oświadczenia, wykorzystując dane kontaktowe Administratora lub Inspektora Ochrony Danych wskazane we wstępie.

Z poważaniem
Schober Polska

Jakiś chętny prawnik aby się tym zająć za prowizję? ;)

Edytowane przez piotr.k

1 godzinę temu, mcmagik napisał:

i nadal będzie ich mnóstwo

Myślę, że się zmniejszy przynajmniej firm z Polski, które podają swoje dane w spamach.

Na typowych spamerów mam sposoby także spamerskie. :ph34r:

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

34 minuty temu, SzlafRock napisał:

Myślę, że się zmniejszy przynajmniej firm z Polski

Taaa.. Pewnie stąd wysyp maili "zabezpieczających spamera" podobnych do tych, które otrzymał @MaxPan i @piotr.k ;) Spamu z PL ubędzie w mojej ocenie w 5-10% :) Spamu nadal będzie po uszy - zmieni się jedynie sposób spamowania.

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

U mnie dzisiaj spokój. O dziwo. Dlaczego? Może mam lepsze filtry? Może inni nie potrafią zabezpieczać się?

ksiądz, cmentarz, RODO

• Haha 1

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

3 godziny temu, SzlafRock napisał:

Może mam lepsze filtry? Może inni nie potrafią zabezpieczać się?

Ale jaki to ma związek ze sprawą? Twoje "nieomylne i cudowne" filtry nie mają wpływu na zastosowanie się - lub nie - do zapisów GDPR/RODO :)

• Like 1
  • Haha 1

no to już pierwsze skargi są

Google, Facebook i paru innych oskarżone o łamanie RODO

https://www.pb.pl/google-i-facebook-oskarzone-o-lamanie-rodo-930491

chodzi o to że albo trzeba zgodzić się na profilowanie lub skasować konto... A mogli jak nazwa dać opcje po 500 miesięczne za używanie bez profilowania.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

A SPAM ma się dobrze:

spam_rodo.jpg

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

25 minut temu, Mion napisał:

SPAM ma się dobrze

Ogólnie mam wrażenie, że od pewnego czasu jest trochę mniej tego syfu. Jak ktoś ma kasę + prawnika pod ręką to może z tym powalczy. Chociaż pewnie kampanie są zlecane i wykonywane przez "firmy" z których sie nie da nic ściągnąć w razie wyroku.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Większość mniejszych firm z Polski nie zdaje sobie sprawy skąd pochodzą bazy i jak są pozyskiwane. Nie mają świadomości co do legalności procederu. Świadczy o tym np. fak iż w informacjach mailowych podają swoje dane i kontakt. Wystarczy skontaktować się z nimi i z reguły usuwają z baz adresy mailowe.

Słuchajcie jestem naprawdę zielony dlatego jeśli moje pytanie jest banalne proszę o wytłumaczenie mi dwóch sytuacji.

Jak się ma to całe GDPR to usuwania treści które użytkownik zamieścił na forum?  albo innych treści które dodał?

Czy w przypadku użytkownika, który napisał 5000 postów na forum i nagle mu się znudziło , wiec poprosił o usuniecie wszystkich danych osobowych i postów , muszę tez usuną posty i zostawić dziurawe forum?  Czy mogę zastrzec w regulaminie że jak coś napiszesz to już nie możesz usunąć?

Inna opcja,  to klient,  który kupuje usługi  online i jego dane przechowuje wraz z fakturami , nagle sobie zażyczy aby być zapomnianym,   czy muszę wymazać wszystkie dane z jego faktur?