Skocz do zawartości

Propozycje rozwoju LinkTak.pl

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

Dla ID=169 dostrzegłem ostrzeżenie "Strona ma problem z przyjmowaniem nowych linków. Ilość błędów: 2. Jeśli problem nie zostanie naprawiony, strona straci status aktywnej."
Taka informacja powinna być też wysyłana na emaila, bo łatwo ją przegapić.

• Like 1
Rzucanie palenia - czyli pewien test.

a ja mam jedną propozycję, myślę że przydatna :)
Chciałbym żeby była możliwość definiowania ile linków z mojej podstrony będzie wychodzić (oczywiście definiowanie od początku dla całej domeny).
Wtedy np ja pozwalam na 1 link z mojej strony więc zgodnie z zasadą kosztuje on 1/3 normalnej punktacji, a ja za 2 linki dodane do systemu nie ponoszę kary, tak jak jest to w konkurencyjnym systemie.
Znowu odnoszę się do opcji w której system kara za nasze linki, a przecież nie musi jeśli będziemy żyli w zgodzie z naturą, ja np chciałbym móc dodawać strony z możliwością 1 linku wychodzącego, drugi to mój i wtedy widzę sens w całym zapleczu i dodaniu dużych ilości stron. :) Nie wiem jak wygląda kwestia linkowania bo jeszcze nie działałem w temacie tutaj, ale jeśli nie ma to od razu zasugeruje, że fajnie gdyby dało się dodać opcje "Nie linkuj z moich stron"

@Dralik - takie coś nie może mieć miejsca, bo wtedy dostałbyś 1/3 punktów - raczej byś na to nie poszedł. Dodając swój link ucinasz 15% punktów, linkowanie nie jest zabronione, ale ma wpływ na punkty. Bo wiadomo, że ilość linków ma znaczenie.

Podpowiem: można linkować z podstron, które nie są podpięte do linktaka - wtedy nie tracisz żadnych punktów.

Opcja nie linkowania z własnych stron jest dostępna od początku.

Powiadomienia mailem o problemach na stronie zostaną wprowadzone.

6 minut temu, okazwłoka napisał:

Dodając swój link ucinasz 15% punktów

z danej podstrony ? Kurcze a ja byłem ciągle w błędnym przekonaniu o 75% :D nie wiem skąd, ale spoko skoro 15% to jeszcze nie ma tragedii.
Tzn ja mam strony, które 1 linka na podstronie mogą emitować z systemu swl (łącznie około 250 stron teraz nie pamiętam), więcej nie i takie strony wtedy trafiają do konkurencji nie tu, z oczywistych przyczyn. Nie zależy mi w tych stronach bezpośrednio czy dostane 1/3 punktów za podstronę czy też nie, po prostu jest standard, w którym na danej stronie muszę się mieścić, a dodatkowy dochód z punktów jest doskonałym strzałem do opłacalności strony, bez względu na to jaki to dochód.

Tak, z danej podstrony lub strony głównej. Każdy link obcy to minus 15%. 3 linki to fundament systemu, jeśli będzie wprowadzona inna opcja to tylko do wyboru przez linkującego.

A co sądzicie o rankingu własnych zasobów na taki kształt jak w e-weblinku? Czyli lista np. 20 własnych stron, których punktacja najbardziej się zmieniła na plus i 20 na minus?
Chodzi mi o to, że wchodzę do panelu, widzę liczba punktów mi się zmieniła od ostatniego razu, ale nie wiem co konkretnie straciło czy zyskało punktów.
A tak miałbym od razu wskazanie która strona zyskała/straciła i nad tymi stratnymi można popracować, gdy np. spadł rank.

Ma to sens? Byłoby możliwe do implementacji?

No właśnie to by polegało nadal na pamiętaniu co było na jakim poziomie, a ja bym wolał leniwie, by mi wskazywało jakie strony straciły punkty i ewentualnie co było przyczyną. Teraz nie jestem w stanie dojść gdzie spadł rank czy wyparowały backlinki, bo mam zbyt wielkie zróżnicowanie w parametrach stron. Jakby wszystko było na rank 10 to wówczas łatwo wyłapać zmianę, ale przy różnych parametrach już to jest bardzo utrudnione.

Ostatnio trochę sobie linkuję systemem dla testów, i tak sobie myślę o takiej opcji: dodając nowy link możemy ustawić przyrost dzienny i maksymalną ilość linków jakie system ma dodać w ramach projektu. I teraz żeby opcjonalnie zamiast maksymalnej ilości linków móc ustawić maksymalną ilość punktów (oczywiście +/- 5-10%). Czyli zamiast ustawić 100 linków, wpisujemy np. 3 000 punktów.

Tylko przy takim rozwiązaniu pozostaje do ustalenia jak system ma reagować gdy zmienią się parametry stron (a co za tym idzie koszt linków) na których linki są emitowane. Np. system rozdysponuje te 3k punktów np. na 100 linków, ale po 3 tygodniach będzie aktualizacja Rank'u, i te 100 linków będzie kosztowało 4 000 punktów - i co wtedy? hmm, sam nie wiem jak do tego podejść ;) W każdym razie sam mechanizm ustalania górnej granicy punktów (budżetu) dla danego linka wydaje mi się pomocny.

Ewentualnie ustalasz maksymalną ilość linków + maksymalną ilość punktów. I teraz mamy możliwości takie:

- ilość linków osiągnięta, ilość punktów osiągnięta - super

- ilość linków osiągnięta, ilość punktów nieosiągnięta - jeszcze lepiej

- ilość linków nieosiągnięta, ilość punktów osiągnięta - przestaje przydzielać

- ilość linków nieosiągnięta, ilość punktów nieosiągnięta - przestaje dodawać

+ do tego założenie, że ilość przeznaczonych punktów nie wpływa na zdejmowanie linków. Wtedy przy wzroście kosztu linków nie będą one zdejmowane.

• 3 tygodnie później...

To byłoby super rozwiązanie, ale zauważ że już teraz jest 40k adresów do sprawdzenia zaindeksowania w interwale kilku dni,. Gdyby wprowadzić taką opcję i gdyby wszyscy zaczęli to używać, to by był problem :) Nie mówiąc o tym, że taka opcja w przypadku miliona podstron w ogóle nie będzie miała racji bytu. A milion podstron to już teraz przy +800 domenach jest do osiągnięcia.

Moja rada jest taka: nie dodawać od razu po zaindeksowaniu podstron do systemu, bo nie na wszystkich DC jest ona od razu widoczna i może potrwać "kilka chwil" zanim będzie widoczna przez info w systemie. A nowo dodane podstrony system sprawdza w pierwszej kolejności. Najlepiej odczekać przynajmniej te kilka godzin, zanim wrzuci się podstrony do systemu.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności