Skocz do zawartości

Propozycje rozwoju LinkTak.pl

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, BaS napisał:

Przydałaby się informacja, kiedy ostatni raz zostały sprawdzone parametry domeny.

jestem również za i średnio co ile dni sprawdza system te parametry, to pozwoli na szybkie reakcje dla stron gdzie SR może spaść :)

• Like 1

@AdamBoganD - podajesz wartość w procentach, ale bez znaku w procentach. Czyli jeśli podasz 10, to system będzie wiedział, że chodzi o 10% :)

Przed momentem zostały wprowadzone zmiany do modyfikacji przelewów. Teraz podaje się datę, a nie ilość dni. No i można przeliczyć ilość potrzebnych kredytów przed zatwierdzeniem przelewu. Dodatkowo każda modyfikacja przelewu to dodatkowy koszt 0,1 kredytu.

Wyjątkowo długo trwa oczekiwanie na skanowanie parametrów podstron, wczoraj dodałem nowe dla domen:

1425
1534

i do tej pory nie są sprawdzone. Jak dodawałem w weekend to dość szybko były zrobione.

Edycja: coś chyba zaskoczyło, bo podstrona 66405 trafiła 3 minuty temu do moderacji

Edytowane przez BaS

Dokładnie tak, jeszcze szukam miejsca w którym jest to zmieniane. Znalazłem jedno i myślałem że to już wszystko.

Mam dwie propozycje:

1. większość podstron do systemu robię tuż przed dodaniem. Do zaindeksowania korzystam z addurl.i4a.pl. Narzędzie fajnie działa, zwykle adresy nie czekają długo w kolejce, więc prawie od razu po wrzuceniu do niego dodaję podstrony w systemie. Aby skrócić obsługę narzędzie mogłoby być zintegrowane z LinkTak. Teraz jest tak, że część stron nie zdąży się dodać, zanim sprawdzi je LinkTak, a części stron system nie widzi w Google, więc trzeba czekać kilka dni na ponowne sprawdzenie. Zamiast dodać najpierw w jeszcze jednym serwisie, chętnie bym takie podstrony dodał bezpośrednio z LinkTak do zaindeksowania, dodatkowo mogłyby być one następnie priorytetowo sprawdzane (np. po kilku godzinach od momentu wysłania przez addurl). Opcja mogłaby być dostępna dla wszystkich dodanych podstron (żeby również móc wrzucić do ponownej indeksacji podstrony np. z wygasającym cache).

Za tę funkcjonalność opłata mogłaby być pobierana z kredytów - 5-10 groszy za jedno dodanie, czyli mniej więcej tyle, ile wychodzi koszt za 1 URL w addurl.i4a.pl. Nie wiem tylko, jak indeksują inni wydawcy, więc czy ktoś jeszcze byłby zainteresowany usługą, ale jeżeli tak to myślę, że byłoby to dobre źródło dodatkowego przychodu dla systemu. Być może również linkujący chcieliby z niego korzystać dla stron, na których został dodany link, żeby Google szybciej go zobaczyło, więc grono odbiorców usługi może być większe.

2. tutaj może więcej osób byłoby zainteresowanych - "nagradzanie" wybranych wydawców, którzy mają już x stron w systemie i nie mieli żadnych odrzuconych, poprzez brak konieczności oczekiwania na moderację podstron. Po sprawdzeniu, że jest zaindeksowana, byłaby ona od razu aktywna. Dzięki temu podstrony szybciej zaczęłyby pracować na punkty. Niezależnie od tego wszystkie takie podstrony mogłyby być po stronie systemu odpowiednio flagowane i wyrywkowo sprawdzane, a w razie konieczności później odrzucane.

Sam linkuję z systemu i jak przeglądam dodane linki to łatwo rozpoznać, które strony zostały zrobione przez jednego wydawcę, więc jeżeli dane podstrony przeszły pozytywnie moderację, to kolejne raczej nie powinny mieć z tym trudności. Poza tym (przynajmniej u mnie) część podstron które dodaję do systemu, jest na stronie już w momencie, jak zgłaszam nową stronę, więc wstępna weryfikacja pewnie już przy tej okazji jest przeprowadzana. Sam, chociaż prawie każdą stronę mam na innym szablonie z innym układem, korzystam z pewnych schematów i do tej pory nie miałem odrzuceń, a po dodaniu i tak muszę czekać na sprawdzenie. A ciągłe odświeżanie i sprawdzanie, czy już była moderacja, niepotrzebnie obciąża serwery systemu ;)

Trzy propozycje:)

3. Obłożenie linkami mogłoby pokazywać % wykorzystania podstron (zamiast % linków lub dodatkowo). Obecnie może wyświetlać np. 60%, ale faktycznie linki mogą być już na prawie wszystkich podstronach, więc już w tym momencie wydawcy opłaca się dodać nowe.

Edytowane przez BaS
  • Like 1

W dniu 24.02.2018 o 22:41, BaS napisał:

2. tutaj może więcej osób byłoby zainteresowanych - "nagradzanie" wybranych wydawców, którzy mają już x stron w systemie i nie mieli żadnych odrzuconych, poprzez brak konieczności oczekiwania na moderację podstron. Po sprawdzeniu, że jest zaindeksowana, byłaby ona od razu aktywna. Dzięki temu podstrony szybciej zaczęłyby pracować na punkty. Niezależnie od tego wszystkie takie podstrony mogłyby być po stronie systemu odpowiednio flagowane i wyrywkowo sprawdzane, a w razie konieczności później odrzucane.

im dłużej strony pracują na pkt tym lepiej, cały czas stawki są śmieszne, więc im bardziej będzie uciążliwe zdobywanie pkt tym lepiej.

Coś jeszcze pobieranie kredytów nie działa poprawnie - robiłem teraz transfer (nr  813) na 1000 pkt, domyślnie data końcowa była ustawiona na 2018-03-28, zmieniłem na 2018-03-29 żeby było 30 pełnych dni. Informacja o punktach do pobrania wyświetliła:

Należna prowizja: 1.02 kredytów (1 kredyt odpowiada 1 zł). Kup kredyty.

ale już po potwierdzeniu transferu:

Świetnie, przelew został zapisany. Z konta pobrano 0.99 kredytów (za 30 dni).

i faktycznie pobrało te 0.99 kredytów - czyli tyle, ile powinno pobrać dla domyślnie ustawionej daty, a nie +1 dzień.

Dodatkowo nie zwróciłem wcześniej uwagi, czy też tak naliczało dni, ale ja bym się spodziewał, że ustawiając datę końcową transfer będzie obowiązywał do końca ustawionego dnia (ew. do godziny wykonania transferu), natomiast dla ww. transferu mam datę wygaśnięcia 29-03-2018 00:00.

@Dralik ta propozycja w niewielkim stopniu zmienia moment, kiedy strony mogą zacząć dawać punkty, a w moim odczuciu byłaby korzystna zarówno dla wydawców, jak i systemu (czas poświęcony na moderację można wykorzystać choćby na prace nad rozwojem systemu). Nie trzeba nadmiernie utrudniać zdobywania punktów. Nie chcę się rozpisywać o powodach, ale generalnie więcej wydawców to korzyść dla wszystkich - reklamodawców, właścicieli systemu i wydawców - i piszę to jako osoba, która sama sprzedaje punkty.

25 minut temu, BaS napisał:

propozycja w niewielkim stopniu zmienia moment, kiedy strony mogą zacząć dawać punkty, a w moim odczuciu byłaby korzystna zarówno dla wydawców, jak i systemu

uważam inaczej :) im dłużej czekasz tym bardziej Ci się nie opłaca sprzedawać tanio, a utrzymywanie zapasu przy 7 zł za 1k jest po prostu nieopłacalne :) W sytuacji kiedy system reaguje szybciej na dodane przez Ciebie domeny, możesz dalej manipulować dodając strony, za które od ręki otrzymasz pkt, a w przypadku kiedy nie otrzymasz tych pkt zostajesz z przysłowiową ręką w nocniku i masz problem i dochodzimy do momentu kiedy zapas jest niezbędny, a przecież utrzymanie domen generujących zapas kosztuje :)

• Like 1

Zgadzam się z @Dralik, w tym momencie osoby, które nie potrafią liczyć kosztów sprzedają punkty tak tanio, że póki co zrezygnowałem z dodawania nowych domen do systemu, bo się to po prostu nie opłaca.

• Like 1

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Ostatnio w systemie była mniejsza aktywność, bo od ponad tygodnia walczę z grypą i nie chce mnie puścić, a jak łeb "pęka" to ciężko się myśli i koduje :/ Ale mam nadzieję, że już w tym tygodniu będę mógł ruszyć pełną parą.

Ceny będą niskie dopóki punkty będą zalegały na kontach wydawców. I to normalne, że w gdy w systemie jest zapas punktów, to nie bardzo opłaca się stawiać nowe strony. To się musi zmieniać wraz ze wzrostem zapotrzebowania na punkty.

Ostatnio zanotowaliśmy bardzo duży wzrost ilości stron w systemie - w lutym przybyło około 500 domen. Dlatego teraz raczej trzeba się spodziewać wyhamowania wzrostu systemu do momentu zwiększenia zapotrzebowania na punkty.

@BaS

Był już dokładnie taki pomysł, żeby połączyć z addurl  i rozliczać kredytami,  wtedy można by z góry oznaczać takie strony jako zaindeksowane, ale na razie jest jeszcze wiele innych rzeczy do zrobienia.

Strony oczekują na moderację nie tak długo, myślę że tu problemu nie ma.

Z tym obłożeniem zobaczę czy da się coś w miarę sensownie zrobić żeby bazy nie zajeżdżać za bardzo.

Co do kredytów, będę jeszcze dokładnie to weryfikował.

11 godzin temu, Aleksiejs napisał:

w tym momencie osoby, które nie potrafią liczyć kosztów sprzedają punkty tak tanio

że już nie są wstanie ich utrzymywać :) i za moment linkujący będą mieli problem, że kupują u tego typu wydawców :)

Tylko, że dodane strony nie muszą przynosić dochodu wyłącznie z linktak :) Sam robię strony, które przyniosą mi korzyści nawet jakby system się zwinął. Mam jednak nadzieję, że szybko to nie nastąpi, a ryzyko będzie tym mniejsze, im bardziej będzie to dochodowy biznes dla linktak - i dlatego zgłaszam propozycje i błędy, jak choćby brak pobierania prowizji przy modyfikacji transferu - myślę, że nie jestem pierwszą osobą, która to zauważyła..

Daleko mi do osób, które mają największą ilość dodanych domen, a do tego jestem na etapie, że liczę się z ponoszeniem kosztów licząc na zyski w przyszłości, stąd myślę że patrzę na całość z trochę innej perspektywy.

Dodam, że jak zaczynałem oferować punkty na wynajem to w ofertach zwykle pojawiały się - a to rabat 40% za rejestrację przez link z ref ;) (więc realna cena jak dobrze liczę wynosiła 6,60 zł netto - mniej niż sam obecnie oferuję), a to jakieś blogi expired w gratisie, więc z ofertą musiałem się dostosować do rynku, żeby pozyskać klientów. I tak zaczynałem od ceny "normalnej", którą stopniowo obniżałem do poziomu, przy którym znalazły się chętne osoby na wynajem. Teraz sam już z ceną nie schodzę, chociaż można wynająć punkty taniej, za to staram się oferować inne wartości - jak łatwość zakupu czy szybka obsługa.

I jeszcze na koniec, żebyś czasem nie traktował mnie jak osobę, która chce "wykosić" konkurencję - wprost przeciwnie, uważam że wydawców nie może być za mało, bo tylko wtedy system jako całość będzie stabilny i zróżnicowany, a przez to atrakcyjny dla reklamodawców. I na tym mam nadzieję skorzystam ja, Ty oraz inni wydawcy.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności