Skocz do zawartości

Propozycje rozwoju LinkTak.pl

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

1. Blokada powinna być i jest :) Mam to na tapecie, teoretycznie przy minusie nie powinno przydzielać nowych linków. Możliwe, że minusy są spowodowane zmianą ranku na stronach - ale to muszę dokładnie sprawdzić, bo u wielu użytkowników jest na minusie. Kwestia - czy to zmiana kosztu linków czy przydzielanie linków na minusowym koncie.

2. W którym miejscu?

3. System przydziela linki tylko do stron zaindeksowanych. Z czasem jakaś podstrona może wylecieć z indeksu, wychwycenie tego przez system może trochę potrwać. System nie usuwa linków z niezaindeksowanych, jedynie zeruje punktację (czyli jest link za darmo do momentu ponownego zaindeksowania). Co więcej i co jest bardzo ważne - tam, gdzie są zamieszczone linki system sprawdza zaindeksowanie przez cache, a nie przez info w Google - i jeśli cache strony jest starszy niż 60 dni to też taka podstrona ma zerowane punkty (i koszt linków na niej zamieszczonych).

Edit. Już sprawdziłem i na pewno nie przydziela, gdy konto jest na minusie. Sprawdzę czy prawidłowo oblicza koszt linków.

OK, dorobię.

Minusowe konta już widać co się stało i jest to informacja sprawdzona:  sporo stron w systemie skoczyło z rankiem:

- ponad 100 stron z rankiem o co najmniej 5 w górę

- 40 stron z rankiem o co najmniej 5 w dół

Widać też sporą zmianę na wykresie w statystykach: widać jak mocno poszedł rank=0 i 1 w dół, a rank 10 w górę.

Czyli po prostu linkujący, którzy mają "pecha" i ich linki są w większości na stronach rankujących w górę odczują zwiększony koszt tych linków.

To wraca temat zbyt niskich wymogów co do ranku. Prawie połowa domen w systemie ma maksymalny rank. A tak naprawdę 10% to już by było dużo/za dużo.

Przy okazji: ktoś coś do przeindeksowania stron z linktaka? Puszczony gindekser i po tygodniu z 10 adresów 1 uaktualniony, jeden ma kopię z lutego... 

dymna.jpg

Niektórzy wydawcy dopalili strony, bo 1 czerwca strony z RD<10 nie dostaną zbyt dużego ranku. Dla stron tych na razie RD urosło, co spowodowało wzrost Ranku (nie obniżył się TF). Ale za jakiś czas gdy nastąpi przeliczenie TF okaże się, czy były podlinkowane dobrymi linkami (wzrost,utrzymanie,niewielki spadek TF) czy byle czym (duży spadek TF) -  oczywiście wg Majestic.

Pierwszy krok podkręcający rank już 1 czerwca - wtedy spadną te, które mają mniej niż 10 RD. A jest tego w systemie sporo, na ten moment 180. Na razie dalsze kroki nie są zaplanowane dla Ranku.

Natomiast będzie podkręcenie śruby dla zaindeksowania, zamiast 60 dni oczekiwania na cache będzie to nieco mniej.

Na własne strony najlepiej puścić do googla sitemape.

Uważam, że wysoki rank powinien być obwarowany wyższymi wymogami niż RD>10 :) Dziesięć unikalnych domen? Kilka lat temu tyle zdobywali początkujący z katalogów w ciągu dnia :D Gdyby nie indeksery cache takich stron odświeżane byłoby co pół roku.

Tak trzeba będzie zrobić, bo już wiadomo skąd te skoki Ranku: https://blog.majestic.com/pl/firma-pl/majestic-uruchamia-wiekszy-indeks-fresh/

Także automatycznie musimy zwiększyć wymagania RD, bo Fresh index pokazuje więcej danych. 

• Like 1

I tak ważna zmiana, od 1 czerwca: jeśli  RD<10 RD<20 (zmiana ze względu na zmiany w Majestic), to Rank może osiągnąć wartości nie większe niż 3.

Zachęcam do podlinkowania takich stron w celu uniknięcia spadków.

Ilości stron mające mniej niż 20 RD z podziałem na aktualny rank (strony te 1 czerwca otrzymają rank=3, przeliczanie będzie odbywało się naturalnie, bez przyśpieszania, w praktyce spadki mogą się pojawić w przedziale 1 do 13 czerwca):

rank4 => 0

rank5 => 44

rank6 => 48

rank7 => 55

rank8 => 66

rank9 => 83

rank10 => 328

Edytowane przez okazwłoka

Nie można w takim razie dać limit do każdego ranku, poziom ranku x2 -40?

R1 

R2

R3 > 20

R4 > 40

R5 > 60

R5 > 80

180 RD to też nie jest jakiś kosmiczny poziom, średni poziom powinien być... na średnim poziomie :D a nie że większość jest na najwyższym poziomie.
A obecnie 1/3 serwisów z najwyższym rankiem nie ma nawet linków z 10 domen...

• Like 1
dymna.jpg

Majestic zwiększył Fresh Index, to naturalna zmiana - musi być szybka. Zdaję sobie sprawę, że jest to dodatkowa praca.

System do nie tylko wydawcy, to również reklamodawcy - a Ci po zmianach za linki muszą płacić o wiele więcej punktów niż do tej pory - mimo iż fizycznie strony więcej linków nie mają przyłożonych.

Sądzę, że nagłe zmiany to ostateczność, a tu z taką mamy do czynienia, bo nie będziemy czekać aż reklamodawcy zaczną uciekać. Jeśli ich braknie, to system przestanie istnieć, bo i wydawcy zwiną "manatki".

Podkreślam: system jest uzależniony od Majestic i do niego system musi się dostosowywać. Przed nami pewnie jeszcze niejedna nieplanowana zmiana.

Zachęcam wydawców do ustalania stawek na zdrowym poziomie, bo skąd później brać budżet, gdy przyjdzie czas na szybkie działanie? Powtórzę: przed nami pewnie jeszcze niejedna nieplanowana zmiana mająca na celu nie uprzykrzenie życia wydawców, ale sprawienie, że system będzie skuteczny i w miarę możliwości odpowiednio szufladkujący moc poszczególnych stron. A to wyjdzie na dobre wszystkim korzystającym z systemu.

PS. Ja już linkuję swoje strony, bo sporo z nich ma RD<20.

PS2. Gdyby ktoś potrzebował, to mogę zgłosić trochę linków do Majestica, wtedy szybko je załapie.

Edytowane przez okazwłoka
  • Like 1

Taka mała dygresja - u mnie spora część linków prowadzi do podstron a sprawdzane jest dla głównej https://www.domena.pl (pomimo ogólnie wielu linków do stron w domenie - RD dla strony głównej jest niskie)- ale to da się już chyba przeskoczyć w systemie z tego co widzę (chociaż jeszcze nie testowałem).

Ale do rzeczy:
Jeśli będzie jeden próg 20 RD - dodam po kilka brakujących mocnych linków na domenę. Natomiast jeśli będzie próg jak proponuje wedrowiec

Cytat

Nie można w takim razie dać limit do każdego ranku, poziom ranku x2 -40?

a Ty odpowiedziałeś:

Cytat

Mniej więcej tak myślę zrobić, z tym że będzie to stopniowo zwiększane do podobnego poziomu.

To nic tylko będzie trzeba jechać hurtowo linkami z automatu, zamiast mniejszej ilości a lepszych linków.

@okazwłoka daj znać czy docelowo idziemy w jeden próg dla Rank3 >20 (a reszta zależy od TF, CF i wieku), czy idziemy w progi (np +20 RD) dla każdego ranku.

Bo jeśli w progi to nie będę inwestował teraz w lepsze linki (co, przynajmniej dla mnie, jest bardziej kosztowne i czasochłonne, i przy obecnych cenach punktów całkowicie mija się z celem aby w ten sposób osiągnąć np. RD>180), tylko zapuszczę automat, co jest szybsze, prostsze i tańsze (ale nie jestem pewien czy lepsze. Przyznam, że strony podpięte do sytemu wykorzystuję też jako własne zaplecze i prawdę powiedziawszy wolę mieć mniej a mocniejszych linków do nich prowadzących niż setki śmieciowych/prawie śmieciowych).

I jeśli pójdziemy w jeden próg dla Rank3 >20 to tego się trzymać - bo dość frustrujące jest jeśli zainwestuję w coś, a potem nagle okaże się, że bezsensownie, bo zasady gry się nagle zmieniły.

Natomiast jak zauważył @Nossek do 1 czerwca niewiele czasu więc warto taką decyzję podjąć i informację podać jak najszybciej, bo na dzień dzisiejszy nie wiem jaką strategię linkowania wybrać.

Post dość długi wyszedł więc na podsumowanie najbardziej dla mnie istotne pytanie:

Czy docelowo idziemy w

a. dla powyżej Rank3 - RD>20 a reszta zależy od TF, CF i wieku

b. każdy RANK wyżej to więcej wymaganych RD (np. +20 RD/rank).

?

Edytowane przez boloo

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności