Skocz do zawartości

Propozycje rozwoju LinkTak.pl

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

No ja u siebie widziałem, że jedna z domen 10 lat, TF 22+, rd ponad 300 będzie miała rank10 ale reszta to padaka. Myślę, że to też problem wieku domeny, te młodsze 4-5 letnie dostały najmocniej. Wydaje mi się, że nawet jak nawale 200-300 RD to nie dojadę do rank10.

Sory ale dla mnie to nie żadna korekta, tylko grubaśna zmiana. Wydawcy mocno ucierpią, system przez spadek ranku będzie generował mniej punktów. Przypuszczam, że nie będzie miało to przełożenia na cenę, tak jak nie miało to przełożenia podczas zaostrzenia zasad dołączania nowych domen. Od tego momentu ilość systemowych domen stoi i każdy niepewnie patrzy, na to co będzie dalej. Ja osobiście czekam ile jebniee 1 lipca, mam zapas ale szybko stopnieje.

Sprawdzam  to, bo nie powinno być drastycznego przejścia rank, rank z 10 powinien spaść do 9, w bardzo rzadkich przypadkach do 8.

Edit. Ok, poprawka wprowadzona, był błąd przeliczania ranku zarówno tego od 1 lipca jak i tego od 1 października (związany z wiekiem domeny).

Zaraz jeszcze dodam orientacyjną ilość punktów.

Edit2. kosz....

Edit3 - a jednak wygląda to inaczej. Otóż rank był dobrze przeliczany, były dość istotne błędy w obliczaniu nowego ranku. Teraz już poprawione i tak to będzie wyglądało jak teraz jest prezentowane.

Był też błąd w formularzu obliczającym rank w zakładce "Dla wydawców" (był zaniżany).

Także w tym momencie jest ok i można sprawdzać. Tak to ma wyglądać.

Edytowane przez okazwłoka
  • Like 1

Tak, napisz maila lub PW do Okazwłoki z numerem ID domeny i prośbą o ponową moderację. W wolnej chwili Ci to sprawdzi i jeśli faktycznie spełnia nowe wymogi to przepnie Ci to. Tylko miej świadomość, że przepinanie tych domen jest u niego na końcu kolejki rzeczy do zrobienia, więc możesz czekać na to z 2-3 tygodnie.

Poza tym upewnij się że domena na pewno spełnia wytyczne: tematyczne teksty względem nazwy domeny (chyba że domena neutralna typu abc.pl), zdjęcie w każdym artykule, zakładka "o mnie", logo na stronie itd.

Taki mały problem mi się pojawił... od przybytku głowa rozbolała.

Projekt ładnie poszedł do góry na kilka fraz, dość szybko, linki siedzą w cache tylko... 110 linków i koszt 25K punktów. Sprawdzam - większość wylądowała na stronie głównej. Jaki więc problem? Standardowy średni koszt jest dużo mniejszy, u mnie prawie 10x. Idą za tym dwie sprawy

- koszt w odniesieniu budżetu - ustawiając "standardowo" koszt mi się zrobił 10x większy niż się spodziewałem

- "siła" linków - zakładając że jest toto 10x mocniejsze to bym przyłożył 10x mniej

I tak się zastanawiam jak to w ogóle można rozwiązać - jakieś zabezpieczenie % co do ilości linków na główną? Tak jak nofollow tyle że jako max. 

Przy okazji wydawało mi się że max koszt linka to 300 pkt. a teraz widzę 400 - coś się zmieniło czy źle mi się wydawało?

Finalnie wywaliłem większość linków z głównej także wydawca i tak nie zarobił na dłużej...

• Like 2
dymna.jpg

ok, pomyślimy coś, faktycznie określenie maksymalnej ilości przydzieleń do strony głównej przyda się.

Maksymalny koszt linków ze strony głównej nie powinien się zmienić.

Natomiast koszt linków dla stron przyjmowanych na nowych zasadach jest większy, ale dotyczy to podstron. Przy bardzo długich tekstach koszt może sięgać nawet 1/3 kosztowi linka na stronie głównej. Czy tak powinno być? Jeszcze nie wiem :) Ale długie treści Googlowi się podobają, a poza tym każdy przy definiowaniu linka może sobie wybrać długości treści.

Edytowane przez okazwłoka

Podczas dodawania nowego linka brakuje mi możliwości ustawienia minimalnego progu RD i BL.

Przykładowo: nie interesuje mnie rank więc nic nie zmieniam. Natomiast chce linki z domen RD>300 i BL>5000. Na tą chwilę linkujący nie mają możliwości ustawienia tego.

@okazwłoka z tego co widzę zmiana kosmetyczna nie wiele da w temacie rank i cen. Jeśli mam być szczery to najlepszym rozwiązaniem byłoby dowalenie zmian już teraz tych, które chcesz wprowadzić dopiero w październiku. Ci co nie linkują i zaniżają stawki będą musieli zmienić model biznesowy i wtedy dopiero coś ruszy w innym przypadku ten system jest nie opłacalny. Brak punktów spowoduje naturalne podniesienie cen. Osoby które pracują przy stronach mają inne stawki niż 7 zł za 1k ... teraz jak dostaje maile z pytaniem o pkt w tej cenie to zastanawiam się po co ja pracuje skoro mógłbym sztucznie nabić RD jak i TF w 2 dni dla wszystkich stron ...

• Like 1

żadnego podnoszenia ... ja przez te widzi misie bede 50k punktów w plecy. Pomijam fakt czasu pracy, kosztów jakie poszły w pizdu. Uważam te korekty ranku za niepotrzebne, bo system klepie i jak ktoś ma wiedzę i podchodzi do tematu profesjonalnie to sobie przesieje przydzielone linki i ma spoko profil. Osobiście potrzebuje czasu żeby nastukac punktów i utrzymąć przelewy jakie mam. Cena się nie zmieni pogódź się z tym.

@up czytałeś jaki był płacz, że komuś wyleci 40% pkt ? Mi wyleci z 20% z czego to jest zapas, który cały czas utrzymuje dla swoich celów :) Tym, którzy sprzedają po 7 zł pkt uciekną i nie będą przedłużać transferów, a klienci na pkt dalej będą chętni i będą szukać innych wydawców z innymi cenami ;-) Zasady gry są cały czas te same więc każdy wie co ma robić i wie jak, u konkurencji ten sam myk dał dużo jeśli chodzi o cenę, ale tam wydawca działa po omacku tu wszyscy wszystko mają na tacy podane.

cięcia nie dotykają tylko tych, którzy mają wynajęte punkty tanio, tylko wszystkich. Na początku gdy system powstał umówilismy się na pewne wartunki, które uległy zmianie - to nie fair. Za ta samą pracę a nawet więcej, bo jest większy rygor dołączania nowych domen, treści zarabiamy mniej - takie są realia.

Ja również zadaje sobie pytanie jak to jest, że punkty sa tak tanie... myślę że w programie są copy, którzy nic nie robią tylko pisza pod swoje strony i dlatego mogą zaoferować tak niskie ceny, do których musimy się dostosować. Jeśli ktoś zamawia kontent, i planuje przełdłużenie domen to doskonale wie że wielki uuuj zarobi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności