Skocz do zawartości

Propozycje rozwoju LinkTak.pl

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

@up ja jestem za tym żeby prowizja była liczona od 15 zł netto, system ma zarabiać na siebie :)

doszło do do kolejnego cięcia punktów stałoby się to nieopłacalne

to może najwyższa pora żeby przemyśleć model biznesowy ;-)

Mi np nie opłaca się linkować z systemu, który nie jest podlinkowany -  a tu około 70% takich domen (tak mam majestic i potrafię sprawdzić z czego linkuje do moich domen).

Moje strony wszystkie są linkowane praktycznie 24h i mi się to nie opłaca, ale z rank problemu nie mam. Zacznijcie linkować do swoich zasobów, nie będzie problemu z rank ale zobaczycie, że to się nie opłaca przy pewnych stawkach.

Są osoby sprzedające po 11-12 zł netto, na początku prowizja była ustawiona na 12 zł netto, gdy ceny spadły zostala zmniejszona do 10 zł netto. Ostatnio ceny wzrosły, więc i prowizja została lekko zwiększona.

• Like 1

punkty sa sprzedawane po 7-8 zł a twoje 11 zł jest wyimaginowane. Zastanawiałem się jaki masz cel w skurczeniu punktów systemowych, bo skoro będzie mniej punktów, sprzedasz mniej kredytów, ale widze odbiłes sobie ten spadek w inny sposób.

Model biznesowy był tworzony przed twoimi pomysłami na cięcia punktów więc ciężko się dostosować skoro strony już są zrobione. Zmian w ranku nie krytykuję bo to można spokojnie nadrobić lepszym linkowaniem.

Oka, z tego co widzę są tylko 2 ogłoszenia powyżej 10 zł netto, łącznie na 25k punktów. Pozostałe to 0 zł(!) lub poniżej 10. Może czas wprowadzić wymóg podawania ceny na giełdzie?

Odnośnie "siły" i wymogów - sprawdzam cache stron, linka przydzieliło 22 maja, cache jest z 16 maja. Czyli od 1,5 miesiąca płacę za... za co? 

Idealnie to by było żeby punkty naliczało w ogóle za linki które się zaindeksowały.

A minimum to wymóg cache po 2 tygodniach. 

Najlepsze że strona jest tak "wybitna" że dwukrotne puszczenie gindeksera na nią nic nie dało.

I pytanie jak to jest z bukmacherką - np "E-TOTO, LEGALNI BUKMACHERZY W POLSCE" - takie linki widzę

• Like 1
dymna.jpg

Trzy sprawy:

1. Ocenianie stron, rank:  dlaczego nie opłaca się przedłużać domen z rank<10? Bo cena jest objechana za mocno w dół. Regulacja Rank ma to zmienić.

2. Prowizje: dla wydawcy będzie zawsze za dużo, a dla właściciela zawsze za mało :)

3. Cache - strona ma 60 dni na zrobienie cache z linkiem, to faktycznie dużo z punktu widzenia linkującego. Jednak moje testy pokazują, że nawet na bardzo dobrych stronach zrobienie cache podstrony może trwać grubo ponad miesiąc. Żaden inny znany mi system nie sprawdza cache. Na razie ten aspekt musi tak zostać.

Zachęcam do podsyłania stron, które nie reagują na indeksery. Może to pomóc w namierzeniu problemu. Zawsze też można z takich stron link po prostu usunąć.

Edit. Spadek Rank sprawia, że w systemie będzie mniej punktów, ale też mniej będzie potrzebne do linkowania , bo linki będą  tańsze na tych stronach. 

Tak jak pisałem, zmiany dotyczące punktacji bonusowych nie będą tyczyły się istniejących już zasobów.

" 2. Prowizje: dla wydawcy będzie zawsze za dużo, a dla właściciela zawsze za mało :) "

heh.

na chwilę obecną uciąłeś nam punkty i dowaliłeś prowizję. Więc tutaj nie chodzi o to że nam za dużo, bo każdy chce żeby było normalnie... Dopóki będą ogłoszenia po 7 zł system czeka stagnacja. Wprowadzane zmiany są nieobliczalne i strach pomyśleć co wymyślicie za 3 dni, ja dodam jeszcze trochę kontentu i mówie pas, czekając na reakcje innych.

Patrzysz na to co jest teraz, chcesz wyciągnąć teraz jak najwięcej, jak system padnie to przeniesiesz strony w inne miejsce.

A ja patrzę na to, by system przeżył, wzmocnił się i działał przez wiele lat.

Dokładnie, problem jest w cenie - jest zaniżona i nikomu nie opłaca się tworzyć nowych stron w tej cenie - cały czas o tym mowa. Może taka drobna korekta prowizji nieco ruszy temat do przodu. Jeśli wczorajsza podwyżka prowizji z 10 do 11 zł niszczy komuś model biznesowy, proszę napisać na mój mail - dodam 10% kredytów.

Statlink sprawdza czy na stronie z linkiem pojawił się google, z tego co pamiętam po około 14 dniach link był przenoszony bodajże, w każdym razie było to pilnowane i jak przez 2 tygodnie link nie był widziany przez googla to była podejmowana akcja.

i co z tą bukmacherką?

I w sumie według mnie wszelkie pożyczki, chwilówki powinny być wykluczone - google zwraca na to uwagę.

dymna.jpg

Oka, odniesiesz się do propozycji obowiązkowego podawania ceny w ogłoszeniach? Deklarowanie ceny 0, moim zdaniem, też może wywierać presję na innych wydawcach do obniżania cen. W Seomatku jest taki wymóg i chyba się sprawdza.

1 godzinę temu, okazwłoka napisał:

Są osoby sprzedające po 11-12 zł netto

Ale są również takie osoby, które sprzedają nawet za 6zł brutto, więc jeżeli prowizja według informacji opiera się na średniej to wynosi ona około 8zł, a 11zł to raczej maksymalna cena.

Jak rezygnujemy z obliczania prowizji ze średniej ceny to taka informacja nie powinna być podawana bo jest nieprawdziwa i niech będzie to cena zależna od woli właściciela systemu.

• Like 1

i po co drążycie temat skoro w odpowiedzi usłyszycie, że zmiany maja na celu podniesienie ceny... Wszystko dla naszego "dobra", podejrzewam, że do tematu wrócimy jak ilość systemowych domen zacznie spadać, bo nie będzie przedłużeń. Chyba, że nastąpi cud i cena rzeczywiście wzrośnie w co wątpie, albo max do 8 zł netto, żeby wyrównać sobie koszta transferowania. Jakoś cena 7 zł utrzymywała się przez długi czas i w ogłoszeniach cały czas wisiały punkty, czyli wydawcom się to opłacało. Ja osobiście miałem wszysko skalkulowane na 7 zł i z perspektywy długoterminowej szło jeszcze na tym zarobić.

Gdy cena poszła w dół to nikt nie burzył ani nie chwalił.

W takim razie info zostanie zmienione że prowizja od ceny sugerowanej będzie obliczona żeby uniknąć zamieszania.

Tak są osoby sprzedające po 11,12 zł ale pewnie już nie dlugo bo klienci pytają ich czemu tak drogo jaku innych po 7.

5 godzin temu, okazwłoka napisał:

3. Cache - strona ma 60 dni na zrobienie cache z linkiem, to faktycznie dużo z punktu widzenia linkującego. Jednak moje testy pokazują, że nawet na bardzo dobrych stronach zrobienie cache podstrony może trwać grubo ponad miesiąc. Żaden inny znany mi system nie sprawdza cache. Na razie ten aspekt musi tak zostać.

Zachęcam do podsyłania stron, które nie reagują na indeksery. Może to pomóc w namierzeniu problemu. Zawsze też można z takich stron link po prostu usunąć.

To jest chyba największy problem, ja sam kupione linki wrzucałem do twojego indeksowanie.  i to kilka razy i nadal nic ;)

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności