Skocz do zawartości

Propozycje rozwoju LinkTak.pl

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście nowi reklamodawcy załatwiliby sprawę, ale wcale nie ma łatwo o nowych reklamodawców, mamy cały czas wzrost pod tym względem.

Ostatnio mówi się o braku rozwoju systemu, szczególnie jeśli chodzi o dochodzenie nowych domen. I faktycznie jest w tej sprawie stagnacja, wystarczy popatrzeć na ilość domen w systemie.

Jednak po przeanalizowaniu wszystkich danych wewnętrznych można stanowczo wywnioskować, że przyczyną nie jest brak zapotrzebowania na linki. Przyczyną nie jest brak reklamodawców  w systemie (jak wyżej: nowi reklamodawcy rozwiązaliby wszystkie problemy, ale tu na szybkie skoki nie ma co liczyć.).  

Skąd taki wniosek?

Została przeanalizowana kondycja punktowa wszystkich reklamodawców i okazuje się, że reklamodawcy chcą już w tej chwili wydać 600000 (600k) punktów w systemie. I to są punkty, które mają w tej chwili na swoich kontach. Można śmiało założyć, że wielu z nich chętne dokupi więcej punktów, gdy im zacznie ich brakować. Gdyby brać pod uwagę zapotrzebowanie bez pokrycia w punktach (ale wciąż dla tych, którzy są z punktami na plusie), to zapotrzebowanie jest niemal na 2 miliony punktów, co daje znaczący wzrost systemu.

Dlaczego więc system nie opublikuje tych linków?

Ponieważ brak jest zasobów w systemie. W systemie są dwa miejsca do wypełnienia:

1. Nowe domeny: bardzo duża część linków zwyczajnie zajmuje już dostępne domeny. Można łatwo zauważyć, że po dodaniu nowej domeny linki na dość dużą ilość podstron przydzielane są niemal od razu. 

2. Nowe podstrony: wprowadzanie nowych podstron jest ważne, ale warto to robić pod zapotrzebowanie. Wtedy bardzo szybko linki są przydzielane w odpowiednie miejsca. Spory procent linków ma ustawione dopasowanie po tagach, tu masa niedopasowanych nowych stron nie pomoże.

Dzisiaj rozpoczynam test, podpinam nową stronę pod linktak.pl z setką podstron, z tym że są to podstrony zrobione pod zapotrzebowanie. Będzie temat opublikowany na forum.

@Anmato po części się zgodzę ale posiłkuję się przykładem z własnego doświadczenia w używaniu systemu - na chwilę obecną są 2 powody które regularnie i często blokują mnie przed zebraniem większej puli linków z niego i wbiciem trudniejszych fraz: jeden to ciągle brakujące mi punkty więc regularnie co miesiąc domawiam ich więcej (mam wrażenie, że ile bym ich nie wrzucił w linki to system pożre wszystko więc sam zapotrzebowanie generuję regularnie rosnące) a drugi to właśnie przestoje w niektórych grupach przez brak wolnych slotów na droższe, mocniejsze linki. Więcej slotów na drogie linki = większe zapotrzebowanie = większe transfery.

Zgodzę się w pełni natomiast w kwestii głupiego szału na content marketing ślepo powtarzanego na seło blogaskach bo taki jest trend (gdzie prawdziwy content marketing z seo wiele wspólnego nie ma, a nawet ten sprzedawany pod przykrywką pozycjonowania jest kilkukrotnie przepłacony i nie oszukujmy się - z linkiem bez chociaż partial match anchora cudów nie wyczaruje). Ale nie wiem, może content marketing jest łatwiej sprzedać i usprawiedliwić. SWLe natomiast są określane jako szkodliwe, nieefektywne i w ogóle chłam. Tymczasem kto sam potrafi dodać dwa do dwóch dobrze wie, że linktakiem przy rozsądnym linkowaniu można naprawdę wiele zawojować. No tyle, że obecnie moim zdaniem to przytkanie pod względem mocnych, drogich linków go blokuje w rozwoju.

@okazwłoka bardzo ciekawe wnioski. Tak mniej więcej, jaki procent wszystkich linków w systemie stanowią te z ustalonym przydzielaniem po tagach? Ciekawi mnie czy więcej osób jedzie po tematyczności używając tagów czy też je pomija ale kieruje się wysokim kryterium rank lub min punktów.

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

Z wymaganiem do tagów jest około 10% linków.
Z wymaganiem po treści ponad 20% linków.

Robię i polecam robić tak jak @wedrowiec 

Ogólnie jest pomysł, żeby zlikwidować tagi z systemu, po treści powinno w zupełności wystarczyć, a odciążyłoby to wydawców z konieczności generowania tagów.

Jeszcze mój test nowej strony w systemie się nie skończył, ale wygląda tak: https://www.forum.optymalizacja.com/topic/266162-test-podpiecie-nowej-strony-do-systemu 

Osobiście też jestem za usunięciem tych tagów bo to nie ma większego sensu.
Zasobów nowych nie ma każdy wie dlaczego tylko nikt nic z tym nie robi. Są tu i tacy co chcieli by tańsze linki, a zarazem więcej lepszych zasobów, a to przecież się nie da tak. Sam dodaje teraz tylko treści do istniejących bo na robienie czegokolwiek po prostu już szkoda czasu.

56 minut temu, Dralik napisał:

Osobiście też jestem za usunięciem tych tagów bo to nie ma większego sensu.
Zasobów nowych nie ma każdy wie dlaczego tylko nikt nic z tym nie robi. Są tu i tacy co chcieli by tańsze linki, a zarazem więcej lepszych zasobów, a to przecież się nie da tak. Sam dodaje teraz tylko treści do istniejących bo na robienie czegokolwiek po prostu już szkoda czasu.

Ja niedługo rozruszam 1% zasobów, bez obawy :D

Kilka sugestii po 26 minutach używania:

Przypisz link do grupy: - tutaj od razu powinna być opcja tworzenia nowej grupy
Pomoc - button X zamykający textbox z pomocą, ja wiem go schować ale takie małe UX dla niektórych userów, nie jeden nie schował opisu pomocy bo nie domyślił się, że trzeba kliknąć w to samo miejsce a Xa nie znalazł..
Ilość docelowa - podczas pierwszego spotkania z opcją nie wiadomo czy suma linków dotyczy wszystkich anchorów podanych po czy każdego z osobna
Unikalne domeny w obrębie grupy: "Zaznaczenie opcji sprawi, że linki nie będą przydzielane na domenach, na których dowolne linki z wybranej grupy linków zostały już umieszczone" - wg mnie trochę za ostro, zdecydowanie powinna być opcja unikalności ale nie w skali grupy tylko anchora, inne anchory mogą pojawić się na tej samej domenie

Brakuje opcji "Zapisz i wróć" albo powrotu po zapisie, to super wynalazek, mniej kliknięć, mniej scrollowania.

Nie znalazłem opcji edycji nazwy grupy linków, nie ma jej czy już powinienem iść spać? XD

Zabornione jest linkowanie stron łamiących prawo - literówka
Punkty na linki - nie po polsku, lepiej "punkty wydane" albo coś w ten deseń

Po dodaniu grupy z kilkoma anchorami po separatorze spodziewałem się w grupie wydorębnienia każdego anchora. Anchory są zgrupowane, nie wiem czy to dobre czy to może przyzwyczajenia ze Statlinka ale czy nie lepiej byłoby niezaleznie edytować każdy anchor? Większy porządek, łatwe usuwanie wybranych anchorów i wiele innych możliwości w pracy na projekcie

Edytowane przez Anmato
  • Like 1

@Rainmaster 

Dnia 17.01.2019 o 12:30, Rainmaster napisał:

cena publikacji jak za 3 linki dla mnie jest bardzo okej, to uczciwa myślę stawka za fakt że dostajesz niejako link na wyłączność na danej podstronie.

Mam takie pytanie... Ten link ma być płatny za rok czasu, więc ta cena będzie jeszcze pomnożona przez 12? To byłoby całkiem ok... Wolałbym dodawać takie teksty z linkami, niż robić pod system zapleczowe strony.

EERIE

Jak najbardziej za rok czyli x12, przynajmniej wydaje mi się taka opcja najbardziej logiczną i uczciwą. Ale to szef zadecyduje, my tylko proponujemy ;)

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

Tak, x12.

Jeszcze się waham czy sponsorowane artykuły będą  uruchamiane na stronach, które są aktywne w SWL (czyli strona główna emituje linki + minimum 10 podstron), czy zrobić to zupełnie niezależnie. To jeszcze trzeba dobrze przemyśleć, ewentualnie pozwolić na takie i na takie. Sam jeszcze nie wiem.

Tak, na pewno art na domenie nie podpiętej do systemu powinien być droższy od artykułu na domenie podpiętej pod system (w przypadku takich samych parametrów).

Ale to na razie głośne myślenie, jeśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę śmiało tu albo na PW.

@okazwłoka Proponowałbym zrobić to niezależnie. Mam portal z fachowcami (TF = 21). Myślałem, aby postawić tam jakiegoś WordPress'a, żeby dodawać te teksty z linkami. System mógłby tylko okresowo sprawdzać, czy link jest na podstronie. Nie chcę dodawać tej strony do systemu jako zapleczówkę.

PS A co stanie się po upływie roku czasu? Będzie jakaś opcja odnowienia opłaty na kolejny rok? Jak się nie zapłaci, to pojawi się info, że np. można link usunąć...

EERIE

Dnia 21.01.2019 o 13:06, wedrowiec napisał:

Ja olewam tagi i kategorie ale lecę po frazach w treści. Do tego rank minimum 5. 

I dla wielu projektów nie byłem w stanie wygenerować nawet połowy przydzieleń które bym mógł i chciał mieć - brak zasobów.

Ja to samo ale od rank'a 1-10 w kategorii Marketing i reklama. W innym projekcie dodałem bez restrykcji i system przydzielił prawie same rank 10 i wyszedł ogromny koszt. Statlink ma to jakoś lepiej zbalansowane wg mnie, narazie testuję.

W temacie stagnacji zasobów jak i sytuacji punktowej by nie robić ot w temacie o widoczności cen - myślę, że @Hauron porusza dobry trop i kierunek rozwoju. Jeżeli mamy zdecydowany nadmiar wolnych punktów które się nie sprzedają to zamiast półśrodków najbardziej sensownym rozwiązaniem systemowym byłoby zapewnienie sposobu jak je przepalić i to w takim stopniu by zaczęło punktów wręcz brakować co naturalnie po dłuższym czasie wymusi wyższą cenę (a tym samym opłacalność dla produkujących strony i ślęczących nad złapaniem naprawdę mocnej domeny).

I tym rozwiązaniem moim zdaniem, z punktu widzenia linkującego sukcesywnie systemem byłoby dostarczenie nowych zasobów jak najmocniejszych (a więc drogich) slotów linków, czyli idealnie o jak najwyższym rank ponieważ obecnie super łatwo jest zapełnić wolne sloty na takich stronach zbierając same unikalne linki w grupie - co za tym idzie często chcę ale nie mogę kolejnych drogich linków dostać. Idąc tym tropem, dobrym pomysłem wydaje się zachęcenie wydawców np lepszą punktacją na zareagowanie na zapotrzebowanie o domenach rank9-10 (w wymyślanie punktacji ponad rank10 bym się nie bawił). @Aleksiejs wspominał że nie jest problemem wygenerowanie punktów, tyle że musi się to opłacać i to jest właśnie przykład że chętni na dostarczenie takich zasobów są tyle, że musi to być po prostu opłacalne. Idąc dalej - dostarczenie stron pod te najmocniejsze linki momentalnie uruchamia "wir w baku" przy linkowaniu bo takie linki przez swój koszt po prostu wymuszają wielu punktów na koncie co jest logiczne - powstaje popyt.

Jeszcze jedna ważna kwestia w tym rozumowaniu, może nawet kluczowa - promowane powinno być zareagowanie na potrzebę stron o wysokim rank, ale zarazem niegłupim pomysłem byłoby punktowanie ich tak by opłacało się bardziej dodać kilka, kilkanaście mniejszych stron niż dwóch czy trzech z których robi się kolosy pod względem podstron co jest teraz bardziej opłacalne (sęk w tym że przy wielu mniejszych dochodzą koszty domen dlatego tutaj potrzeba to nadgonić punktacją by się opłacało wydawcom jeszcze bardziej). W ten sposób zasoby systemu wzrosną nie o liczbę podstron a liczbę domen - a myślę że to jest kluczowe przy jakimkolwiek linkowaniu, rozsądniej jest mieć 5 linków z różnych stron które kopną mocniej niż 5 z tej samej domeny i pod tym względem bym zachęcał wydawców. To się zdecydowanie odbije jeszcze bardziej na mocy systemu a takowa jest najlepszą reklamą i rozwojem ku podaży punktów niż półśrodki.

tl;dr - postawić na przyjmowanie mniejszych stron ale w większej ilości niż większych pod względem liczby podstron -> więcej slotów na drogie linki na unikalnych domenach -> projekty które czekają na zbawienie w stagnacji przez zaznaczoną opcję unikalnych domen w grupie ruszają z kopyta -> wir w baku bo linkującym zaczyna ciągle brakować punktów.

Ps. @okazwłoka pośrednio może tutaj na moc systemu wpłynąć właśnie naprawienie tej sytuacji gdzie system wylosowuje linki do tej samej domeny docelowej na tej samej podstronie systemowej (różne urle ale do tej samej domeny). Gdyby system nie dopuszczał do tego i wymuszał wylosowanie takiego linku na innej podstronie (a w pierwszej kolejności w miarę możliwości w ogóle na innej stronie/domenie systemowej) eliminując "first link count" to też wpłynie długofalowo na moc. A przy okazji pomoże w równomiernym wypełnianiu slotów w całym systemie i szybszym punktowaniu wydawców tym samym wzrośnie im opłacalność.

• Like 1

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności