Skocz do zawartości

Propozycje rozwoju LinkTak.pl

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie jest do wydawców, ile by chcieli otrzymać więcej za domenę główną, by opłacało im się podpinać: x1,5, x2? x3? x5? 

zrób x5 nie będzie 7 zł a będzie 2-3 zł ;-) To nie rozwiąże bezpośrednio problemu. Idziesz cały czas w stronę rozdania pkt, a to właśnie generuje te patologię 7 zł netto. Zabierz tym co mają przelicznik podstawy 1/20 na 1/50 i zobaczysz jak szybko system odżyje. W złą stronę idziesz. Takie moje zdanie.

• Thanks 4

Dodawanie domen do systemu przestało być opłacalne w momencie jak wprowadziłeś limit 10 podstron dla nowej domeny. Szybka matematyka domena 10 netto, 10x artów po 2k znaków, licząc najtaniej po 3 zł netto - 70 zł netto + godziny pracy + hosting. Sprawa wygląda tak, że pierwszy rok odpracowujesz to co zainwestowałeś w drugim roku wchodzi przedłużenie ale w którymś miesiącu coś tam zarabiasz.

Moim zdaniem otwarcie systemu na nowe domeny z 1 statyczną stroną główną z treścią, spowodowałoby napływ nowych stron.

@Dralik to też jest dobra a nawet bardzo myśl. W gruncie rzeczy oznaczałoby to stałą proporcję punktacji głównej do podstron na 1:50 więc skutek podobny jak podnoszenie obecnie punktacji za główną. Tyle, że musiałoby to zadziałać wstecz (a raczej wrócić do takiej proporcji jaka była kiedyś) przez co chwilowo będzie niezły młyn z punktami na rynku. Ale finał mógłby być podobny jak nie lepszy - stałe zapewnienie większej opłacalności dla dodawania całych stron niż podstron + ustabilizowanie popytu i podaży przez jednolitą proporcję dla wszystkich (po uprzednio srogiej burzy z piorunami na rynku oraz forum ;) ).

@Kaaarolek1 ciekawe spojrzenie, sam byś wtedy chętniej dołożył domen do systemu bez takiego limitu 10 podstron? Może totalny brak podstron to znaczna skrajność (bo z takiej domeny linkujący dostaną tylko 3 sloty i to najdroższe = znowu stagnacja bo domen przybywa a miejsc nie ma) ale sam jestem ciekaw czy obniżenie takiego limitu podstron faktycznie by znacznie pomogło (bo pod względem opłacalności widać że jak najbardziej). Sam także wolałbym mieć link z takiej domeny z kilkoma podstronami (a zatem sumarycznie mała liczba linków wychodzących z całej domeny) niż na kobyle z setką podstron (i mój link do podziału mocą z setkami linków wychodzących z domeny). Kiedyś Oka miał pomysł (przyznam kontrowersyjny) przyjmowania samych stron udających firmowe - w rzeczywistości takie witryny także mają zwykle po zaledwie kilka podstron.

Edytowane przez Rainmaster

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

Wg mnie system ma 5 wad:

- zbyt często zmieniane są kluczowe zasady systemu

- system nie różnicuje zbytnio stron... średnio-średnia strona bez problemu dostaje rank 10, co powoduje, że nie opłaca się dodawać mocnych domen, tym bardziej, że mocne domeny bez problemu zarobią 20x więcej monetyzując ruch gdzie indziej,

- baaaaaaaaardzo dużo bezsensownych obostrzeń

- schematyczość systemu: a jak np. nie chcę dawać linków z głównej - jako wydawca? A ta schematyczność wcześniej czy później zostanie wychwycona przez gugla i uwalą całość jak kiedyś seoki

- zła konstrukcja systemu powodująca nadwyżkę podaży punktów nad popytem na punkty.

PKT 1 i 4 powodują, że dużych inwestorów bym się nie spodziewał.

Ekologiczne torby papierowe z nadrukiem. Wysoka jakość! Chyba, że wolicie torby w Gdańsku ...
Siemianice to taka mała słoneczna miejscowość :)

19 minut temu, M0drzew napisał:

a jak np. nie chcę dawać linków z głównej - jako wydawca?

też pisałem już kiedyś o tym, że powinna być pełna dowolność w ilości linków wyświetlanych z podstron od 0 do 3. 0 to naturalnie podstrony nie zgłoszone. Sam mam domeny (około 200), w których mógłbym 1 link systemowy tylko na podstronach zostawić, ale system na to nie pozwala.

Możliwość uregulowania ile z 3 linków na danej podstronie może się wyświetlać (można by to ustawiać chociażby w pliku do zgłaszania podstron) faktycznie mogłaby otworzyć system na wiele stron które są stworzone nie typowo pod system. Podejrzewam, że znalazłyby się osoby które w ten sposób włączyłyby do linktaka część swojego zaplecza by je zmonetyzować kosztem linka czy dwóch udostępnionych dla systemu, sytuacja win-win.

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

Możliwość wyboru ilości linków na podstronie można wprowadzic, to nikogo nic nie będzie kosztowało.

1/50 nikt nie chciał dodawać podstron bo sie nie pyliło. 1/20 nikt nie chce dodawać domen, bo sie nie pyli. 

Podniesienie punktacji dla głównej to nie powrót do tego co było. Ma to sprawić że przy 1/20 będzie się opłacało dodawać domeny i podstrony. Nie napisałem ważnej rzeczy mianowicie dodatkowe punkty za stronę głowną nie zmieniałoby punktów za podstrony. Przykład: za strone główną rank 10 dostajesz 1000 pkt bonusu. Ale podstrony liczone są po staremu czyli jakby tego bonusu nie było.

10 podstron to mały serwis.

Ps. Niektorzy narzekają na to ze jest za duzo zmian a sami sie ich domagają. Zmiany są dlatego że system nie jest głuchy i nie ma userów gdzieś. Poza tym młody system musi sie zmieniac. Ogłosiłem już jakiś czas temu że strojenie rank to koniec grubszych zmian na niekorzyść wydawców i tego się trzymam.

Edytowane przez okazwłoka

Od samego początku byłem za rezygnacją z rozdawania pkt i dalej podtrzymuje swoje stanowisko, jak dotąd rozdawanie nie pomogło zwiększyć systemu (brak wzrostu ilości domen / podstron w systemie). 

Oka jestem ciekawy kiedy zrozumiesz, że co z tego, że dostanę 5k za te stronę główną skoro i tak nikt mi tych pkt nie kupi. Chyba, że chcesz umożliwić mi sprzedaż pkt po 7 zł, tylko co jeśli Ci co sprzedają pkt po 7 zł też postawią z 30 domen i będą mieć też nadwyżkę i zmienią ceny na 5 zł ? Zastanowiłeś się nad tym ? Co z tego, że ilość domen wzrośnie skoro system sam w sobie będzie coraz mniej wart?

Próbujesz na siłę rozwinąć system metodą, która go może tylko zabić.

Od początku powinieneś sam postawić już przynajmniej 1000 domen wtedy system każdego miesiąca by rósł. Gdybyś pkt nie sprzedawał to wtedy w systemie faktycznie byłby niedosyt np na poziomie 600k. Ceny musiałyby rosnąć, a przynajmniej sprzedawałyby się nie tylko te najtańsze pkt, no i żeby móc zaspokoić te różnice z twoich 1000 domen inni wydawcy byliby zmuszeniu do stawiania zaplecza żeby móc swoim klientom dostarczyć pkt. Ty byś zarabiał na kredytach i w końcu mogłoby się rozruszać. 
Zapewne niejeden kupiłby u Ciebie pkt za zawyżone stawki (bo gdzie indziej szukać stabilności pkt niż u admina) więc pewnie i na odnowienie spokojnie byś zarobił.

• Like 1

Ta opcja możliwości wyboru ilości wyświetlanych linków na konkretnej podstronie może być korzystna skoro już pojawiają się chętni na skorzystanie i dołączenie dzięki temu stron tworzonych nie pod system. Chyba nikt nie miałby za złe wprowadzenia takiej funkcjonalności. Pytanie co z ceną za link na takiej podstronie?

Jest jeszcze jedna kluczowa sprawa do rozważenia - być może wsadzę kij w mrowisko lub błędnie rozumuję (i ktoś mnie z tego wyprowadzi) ale czy aby na pewno dobrym rozwiązaniem jest dawanie 100% punktów za podstronę już za zajęcie tylko jednego linku i dwa wolne sloty? Rozumiem, że ma to zachęcić wydawców by szybciej dostali więcej punktów - jednak czy nie są to niejako punkty które dostają z góry nawet jak nigdy te sloty nie zostaną obsadzone, a punkty już mogą wydać/sprzedać/wystawić w ogłoszeniu? Takie działanie zakłada chyba utopijnie idealne działanie systemu, że zawsze 100% wszystkiego zostanie obsadzone prędzej czy później więc "kasę" można dać z góry - co jak widać się nie zawsze zdarzy chociażby przez kryterium unikalnych linków czy braku zasobów gdy ktoś czeka na treść z konkretnymi tagami itp. Rozumiem też że to może być niejako zabezpieczenie dla wydawców przed zbyt dużą rotacją linków chociaż to by jeszcze miało sens w swlu rotacyjnym. A tutaj dostajemy punkty już do wydania/sprzedaży/a w konsekwencji obecnej zalania nimi rynku bo o punkty łatwo. Chyba, że ten mechanizm działa inaczej i o czymś nie wiem.

1000 domen wg mojego przelicznika to 200 000 pln według Twojego z pół miliona. Radzisz zrobić tyle stron  i zostawić żeby inni mogli sobie z tego linkować? Myślę że można z taką kasą zrobić lepszy deal :D

Ale pewnie już zauważyłeś że faktycznie postanowiłem zbudować zaplecze pod linktak. Zobaczymy jak ilościowo uda sie ogarnąć.

Podstrona w przypadku ustawienia mniejszej ilości slotów otrzymałaby proporcjonalną ilość punktów.

Podstrona otrzymuje 100 procent do momentu gdy ma przynajmniej jeden link i utrzymuje świeży cache. Myślę że jest to dość uczciwe.

Jest jeszcze jeden bonus 30% ale on za jakiś czas bedzie zdjęty z tym że nie dla stron już istniejących w systemie.

@up ja już nic nie doradzam od dłuższego czasu wyłączyłem się z aktywnych rozmów tutaj. 

Włączyłem się tylko dlatego, że widzę jak znowu próbujesz rozdawać pkt w celu ratowania stawki za pkt i pozyskania nowych stron..

Co do ceny postawienia jakiegokolwiek zaplecza to już w ogóle temat rzeka. Jedni pracują za 10 zł / h inni za 200 zł a jeszcze inni za 2000 zł :) To, w którym szeregu ktoś się ustawia to jego problem. Ja wiem ile warta jest godzina mojej pracy dlatego tutaj na razie nic nie dodaje, a jak długo potrwa stagnacja z mojej strony to się okaże :)

• Like 1

8 godzin temu, okazwłoka napisał:

1000 domen wg mojego przelicznika to

Kilka osób mówi Tobie gdzie jest problem, ale zdaje się Ty tego nie dostrzegasz... tak masz rację - dodaj jeszcze 1000 domen i w systemie zostaną tylko Twoje domeny... byłem wydawcą rok temu (małym, bo małym, ale byłem) i dlaczego nie jestem? wolę kupić kilka punktów jak potrzebuję, a swoje zaplecze zmonetyzować gdzie indziej z dużo większym zyskiem. Z tym systemem i punktami jest trochę jak z gospodarką i pieniędzmi. Jest problem z siłą nabywczą pieniądza(punktów) a dodrukowując pieniędzy (dodając punktów) jeszcze ją obniżasz... taka ot prosta symulacja teorii gier z badań operacyjnych, no ale co ja się znam, ja tylko truskawki z cukrem ;-)

to co pisałem już wcześniej: zbyt często zmieniane są kluczowe zasady systemu

a zainwestowanie w postawienie domen, kontentu i sprzedaży punktów zabiera cenny czas i trochę kasy, która się zwróci powiedzmy po roku i to pod warunkiem NIEZMIENNOŚCI systemu, ale jeżeli ja postawię stronkę dzisiaj, a jutro zmieniasz system przyznawania punktów  i cena rynkowa zmienia się z 7zł/1000pkt na 3 zł/1000pkt, a na dodatek mamy w systemie 5 mln punktów, których nikt nie chce kupić... a ja muszę sprzedać... i tu nieodzowne przypomina się fragment z Volty scena z Pazurą:

Ekologiczne torby papierowe z nadrukiem. Wysoka jakość! Chyba, że wolicie torby w Gdańsku ...
Siemianice to taka mała słoneczna miejscowość :)

Cały czas słyszę o zbyt częstym zmienianiu kluczowych zasad systemu, ale żadne konkrety nie padły. Z tego powodu zrobiłem listę wszystkich zmian. Na podstawie tej listy będzie mi łatwiej zrozumieć. Moim zdaniem kluczowe zmiany to: redukcja z 300 podstron do 100 i strojenie rank (trwało 5 miesięcy). 

ZMIANY W LINKTAK.PL:

Październik 24, 2017 - znikać będą linki do sterydów i piguł i inne dość wątpliwe linki - będą wprowadzone filtry przy definiowaniu linków
Listopad 2, 2017 - uruchomiony konkurs z nagrodami za podpinanie stron
Listopad 3, 2017 - wprowadzona opcja blokowania linkowania domeny
Listopad 7, 2017 - zostało przyśpieszone sprawdzanie czynników onsite i google index
Listopad 20, 2017 - Zostały wprowadzone opcje sortowania i wyszukiwania dla stron. Zostało wprowadzone powiadamiane mailem dla kończących się przelewów. Konkurs dla wydawców zostanie od grudnia będzie na nieco zmienionych zasadach, a raczej zmniejszonych "nagrodach".
Listopad 23, 2017 - Od 1 grudnia będzie pobierana prowizja od nowo wprowadzanych przelewów i od ich modyfikacji. Od 1 stycznia 2018 będzie egzekwowany wymóg indeksowania nowych linków. I jeszcze jedna zmiana się szykuje na najbliższe dni: ograniczenie 300 podstron na domenę będzie obowiązywało dla wszystkich zgłoszonych podstron, usunięcie podstrony z systemu nie zmniejszy licznika podstron dla domeny.
Grudzień 1, 2017 - Pobieranie prowizji od przelewów zostało właśnie włączone, będzie dotyczyło nowych przelewów, modyfikacji i przedłużeń obecnych. W związku z tym zostały włączone płatności za kredyty.
Grudzień 29, 2017 - ilość przyjmowanych podstron dla domeny zostanie zredukowana do 100 - oczywiście nie będzie to działało wstecz i domeny dla których jest zgłoszonych więcej nie będą miały ich usuwanych. Limit ten będzie zwiększany stopniowo do standardowego limitu 300 w miarę napływu linkujących. Od 1 stycznia nie będą punktowane podstrony (dotyczy również stron głównych), których cache w Google jest starsze niż 60 dni od przyjęcia linka.
Wydawcy dla swoich stron będą mogli eksportować linki, na które jest zapotrzebowanie, a jest obecnie brak zasobów w systemie. Stworzenie podstrony dla konkretnego zasobu będzie skutkowało dożywotnim bonusem w wysokości 50% punktów za podstronę - ale bonus będzie aktywny tylko wtedy, gdy taka bonusowa podstrona będzie emitowała przynajmniej jeden link.
Styczeń 11, 2018 - Nowe podstrony, które mają przynajmniej jeden link systemowy otrzymują punkty. Stare podstrony (istniejące w systemie minimum 90 dni) w przypadku braku przynajmniej jedno linka systemowego otrzymują 30% punktów. Zmiana obowiązuje dla podstron dodawanych od tego momentu, podstrony podpięte wcześniej zawsze punktują 100%.
Styczeń 12, 2018 - Zostało wprowadzone zabezpieczenie przed umieszczaniem linków prowadzących do jednej domeny (dowolnych podstron) z konkretnej podstrony. 
Styczeń 17, 2018 - Od 1 lutego nie będą przyjmowane do systemu strony, które mają  nie więcej niż 10 wpisów na stronie - przy pierwszej moderacji będą odpowiednio oznaczane.
Styczeń 29, 2018 - wprowadzona  możliwość ustawienia oprócz dziennej: ilości tygodniowej* i miesięcznej dla wprowadzanych linków, przyspieszenie linkowania, 
Luty 5, 2018 - System został przestawiony na przeliczanie ranku po dokładnym RD z przeliczenia po zakresie.
Marzec 7, 2018 - Została wprowadzona możliwość zdecydowania czy parametry majestic mają być sprawdzane z http/https www/bez www - opcja dostępna z menu rozwijanego przy konkretnej stronie.
Kwiecień 13, 2018 - Od 1 czerwca domeny, które nie mają przynajmniej RD=10 otrzymają maksymalnie rank=3. Nowe zasady przyjmowania stron i podstron od 1 maja : podniesienie poprzeczki dla stron i podstron z jednoczesnym zwiększeniem wynagrodzenia dla podstron (z 1/50 na 1/20 strony głównej)
Maj 10, 2018 - Od  1 czerwca: jeśli   RD<20 (zamiast RD<10 - zmiana ze względu na zmiany w Majestic), to Rank może osiągnąć wartości nie większe niż 3. Majestic zmienił mocno swój świeży indeks i stąd zamiast RD<10 jest RD<20.
Maj 18, 2018 - Do wymagań stron wydawców został dopisany warunek: w przypadku artykułów należy stosować zajawki na stronie głównej, w kategoriach, w tagach i na innych stronach listujących artykuły, wyświetlanie pełnej treści na tego typu stronach jest zabronione. 
Od 1 sierpnia rozpoczęcie strojenia rank (rozłożone na 5 miesięcy). Zmiana podytkowana zbyt małym zróżnicowaniem Ranku w systemie (zbyt małe wymagania dla rank=10)
Maj 24, 2018 - Dodane zostało sprawdzanie IP sessji w celu dodatkowego zabezpieczenia kont.
Czerwiec 25, 2018- W panelu dla wydawców jest dostępna informacja o tym, jaki rank strona otrzyma przy najbliższej korekcie jak i rank na zakończenie procesu korygowania.
Lipiec 3, 2018 - Dodatkową modyfikacją w Ranku jaka będzie wprowadzana systematycznie do 1 października, to wpływ wieku domeny na Rank, chodzi o warunek:  gdy TF>=8 oraz RD >100. W takich przypadkach każdy rok oznacza powiększenie parametru Rank o jeden. Od 1 października będzie to: gdy TF>=10 oraz RD >200. W takich przypadkach każdy rok oznacza powiększenie parametru Rank o jeden.
Październik 3, 2018 - koniec strojenia rank.
Październik 6, 2018 - Od dziś każda nowo przyjmowana strona będzie sprawdzana, czy wcześniej nie była podpięta pod jakiś SWL. W przypadku wykrycia będzie odrzucana.
Listopad 2, 2018 - System nie będzie przyjmował więcej niż 10 stron na jedynym IP. Oczywiście nie będzie obowiązywało dla domen już dodanych.
Grudzień 21, 2018 - nowy instalator z opcją  Pokazuj linki "złym" Botom.
8 Styczeń 2019 - WAŻNE. NASTĄPIŁY ZMIANY DOTYCZĄCE PUNKTOWANIA / PŁATNOŚCI ZA LINKI ORAZ ZMIANY WYSYŁANIA LINKÓW NA STRONY. Punktowanie stron ze starym cache z linkami które na ten cache się załapały (obliczane proporcjonalnie). Jeśli przynajmniej jeden link jest starszy od cache (czyli któryś z linków załapał się na cache) i jednocześnie cache jest starszy niż 60 dni wstecz,  to strona nie otrzyma statusu "brak/stary cache". Do stron ze starszym cache niż 60 dni nie są przypisywane linki.
22 Styczeń 2019 - Od dziś zmienia się zapis z: "każdy wpis musi zawierać przynajmniej jedną grafikę adekwatną do treści" na: "większość wpisów (podstron) na domenie musi zawierać przynajmniej jedną grafikę adekwatną do treści"

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności