Skocz do zawartości

Propozycje rozwoju LinkTak.pl

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

@okazwłoka mi zmiany które dotąd były wszystkie odpowiadały, oprócz tych, które powodują rozdawanie pkt i to chyba zauważyłeś od samego początku. 

Poza tematem nie wiem gdzie napisać. Aktualny przyrost pkt (duży) bierze się z jakiegoś działania systemu o którym nic nie wiem i te pkt za moment polecą czy mogę sobie jakoś te pkt rozporządzić ?
Bo szczerze nie wiem skąd w sumie przyrosło mi tyle pkt.

Nie da się nie zauważyć Twojego podejścia do tematu ;) Wiele bonusów zostało zdjętych. To był pierwszy rok funkcjonowania systemu i stąd było dużo zmian, ale to były strojenia, dopasowania i szukanie lepszych rozwiązań. Tak jak pisałem grubsze zmiany już się nie szykują, bo wszystko działa jak trzeba. Kolejne zmiany to udogodnienia i większe możliwości konfiguracji.

Po podniesieniu wrzawy widać spory wzrost zainteresowania systemem od strony wydawców. Ruszyło się coś w sprawie dodawania nowych domen i myślę, że teraz będzie tylko lepiej :)

Sprawdzę co tam się dzieje z tym przyrostem  i dam znać. Ogólnie zauważyłem wzrost ilości punktów przeznaczonych na linki, stąd może te wzrosty u wydawców, ale sprawdzę to.

Wydawcy nie chcą zmian nawet raz w roku (kluczowych czyli rozumiem ingerujących w punktację) bo tracą wtedy stabilność całej inwestycji, zrozumiałe. Problem jest taki, że aktualna sytuacja z nadmiarem punktów na rynku wymaga rozwiązania i zmiany bo już jest źle a bez ingerencji będzie gorzej. Temat został poruszony po to by wypracować rozwiązanie najbardziej pasujące chociaż większości (bo że jakieś zadowoli idealnie wszystkich to wątpię). Zanim gównoburza rozkręci się na dobre moje 2 grosze:

1. Jeżeli zmiana punktacji na wyższą za strony główne (przy braku zmiany punktacji za podstrony), nawet jeśli byłaby nieobowiązująca wstecz odbierana jest za "dodruk pieniędzy" - to czy cofnięcie zmiany z przelicznika 1/50 - 1/20 tak jak było dawniej wydaje Wam się lepszą opcją? Wtedy by to zadziałało wstecz, ale wszyscy byliby traktowani jednakowo i zniknęłaby jedna z przyczyn "darmowych" punktów, pewnie też sporo by z nich wyparowało z rynku. Byłby tymczasowy lament przez to bankowo że nie fair i znowu reguły wracają do poprzednich - ale jeśli ma to być skuteczniejsze i nie być "dodrukiem" czy pudrowaniem trupa z leczeniem objawu a usunięciem przyczyny, to taki ostry powrót wydaje się dobry (koniecznie z zaznaczeniem, że jeśli zgoda będzie to większych ingerencji w punktację długo na horyzoncie nie będzie jeśli o to walczą wydawcy).

2. W temacie dodrukowanych pieniędzy i darmowych punktów - sugeruję przemyśleć jeszcze raz czy to dawanie 100% punktów za podstronę jest aby na pewno dobre. Krótkoterminowo brzmi uczciwie dla wydawców, ale długoterminowo robi im problem bo jak każdy z nich ma bonusowy nadmiar punktów których nawet jeszcze "nie zarobili" to zaczynają konkurować ze sobą ceną byle sprzedać. Sprzedać coś co dostali z góry i nie ma to nawet pokrycia w systemie bo mocno koloryzując - 2/3 slotów może wciąż być wolna. Patrząc długoterminowo, nawet 2/3 punktów na rynku mogłoby nie mieć pokrycia a być w sprzedaży powodując spadek podaży! Czy nie lepiej byłoby płacić punktami tylko za faktycznie zajęte sloty? Ktoś powie, że wtedy będą odczuwalne wahania punktów których w dodatku będzie mniej - tak, ale w długim terminie sprawi to stawianie kolejnych stron u wydawców po to by mieli zapas i dupochron (za który teraz robi system dając 100% zawsze jeśli tylko jest 1 link i cache się zgadza) = więcej miejscówek, więcej zasobów i slotów.  A o to chodzi chyba by stron naturalnie przybywało?

Tl;dr - nikt zmian nie chce, ale że są konieczne to sugeruję przedyskutować taką punktację jak była wcześniej jeśli ma nie być uważana za dodruk banknotów + która będzie miała realne i tylko takie pokrycie w zajętych linkach. Słowem bez rozdawnictwa punktów - będzie hurr durr, ale taka jedna uczciwa i solidna zmiana na długo powinna sytuację naprawić. Punktów by trochę wyparowało (tych uznanych za dodrukowane, rozdane, bonusowe) - zapasy stopnieją, stron przybędzie, gospodarka się ustabilizuje, cena za punkty powoli pójdzie w górę (mniej towaru, a potrzeby większe). Pod dwoma warunkami: że pokrycie w linkach będzie zawsze i wszystkie strony by były przeliczane identycznie + po takim huraganie przez długi czas nie będzie nic z punktacją mieszane bo wydawcy zmienią piaskownicę przez brak stabilności inwestycji.

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

Był kiedyś pomysł premiowania, ale wtedy koszt linków rośnie. Domenę musi się opłacać przedłużyć bez takich stażowych machlojek :) Premiujemy wiek domeny, a nie staż w systemie. 

• Thanks 1

Przed chwilą, okazwłoka napisał:

Premiujemy wiek domeny, a nie staż w systemie. 

to jakby jedno w drugie wchodzi więc zasadniczo mamy premie za staż domeny :)
Też nie jestem za tym wnioskiem :p 

Nowa domena może lepiej kopać niż taka, która od lat jest obłożona linkami. Wiek domeny to składowa Ranku.

Skoro wracamy do dodrukowania punktów podam przykład jak jest teraz, a jaką zmianę proponuję na przykładzie stron z rank 10. I postaram się wytłumaczyć dlaczego moim zdaniem nie jest to dodrukowanie.

Teraz:

Dodaję stronę z rank 10: 1000 punktów.

Podpinam do niej 10 podstron: po obłożeniu linkami otrzymuję 500 punktów.

Propozycja:

Dodaję stronę z rank 10: 2000 punktów.

Podpinam do niej 10 podstron: po obłożeniu linkami otrzymuję 500 punktów.

Rozwiązanie takie jest lepsze niż powrót do 1/50 czy 1/40, bo nie dotknie zasobów już istniejących w systemie - a to daje STABILNOŚĆ. Dodatkowo zwiększy koszt linka na domenie głównej - obecnie jest szalenie trudno zdobyć linki ze stron głównych, bo są one rozchwytywane. Dodatkowo powinno zachęcić do podpinania nowych zasobów jednocześnie nie zniechęcając do podpinania podstron. Jeśli źle myślę, to mnie zresetujcie :)

z innej bańki... gdzieś mi mignęła zajawka, że można zobaczyć zapotrzebowanie tematyczne na strony, ale w systemie nie widzę tego...

Ekologiczne torby papierowe z nadrukiem. Wysoka jakość! Chyba, że wolicie torby w Gdańsku ...
Siemianice to taka mała słoneczna miejscowość :)

Nie jest to zapotrzebowanie tematyczne, to zapotrzebowanie na linki na danej domenie i tematyką mogą naprawdę mocno odbiegać. Będzie wprowadzona opcja dopasowania po konkretnej kategorii (link=>strona), ale to też różnie linki są definiowane po różnych kategoriach.

45 minut temu, okazwłoka napisał:

Nowa domena może lepiej kopać niż taka, która od lat jest obłożona linkami. Wiek domeny to składowa Ranku.

Skoro wracamy do dodrukowania punktów podam przykład jak jest teraz, a jaką zmianę proponuję na przykładzie stron z rank 10. I postaram się wytłumaczyć dlaczego moim zdaniem nie jest to dodrukowanie.

Teraz:

Dodaję stronę z rank 10: 1000 punktów.

Podpinam do niej 10 podstron: po obłożeniu linkami otrzymuję 500 punktów.

Propozycja:

Dodaję stronę z rank 10: 2000 punktów.

Podpinam do niej 10 podstron: po obłożeniu linkami otrzymuję 500 punktów.

Rozwiązanie takie jest lepsze niż powrót do 1/50 czy 1/40, bo nie dotknie zasobów już istniejących w systemie - a to daje STABILNOŚĆ. Dodatkowo zwiększy koszt linka na domenie głównej - obecnie jest szalenie trudno zdobyć linki ze stron głównych, bo są one rozchwytywane. Dodatkowo powinno zachęcić do podpinania nowych zasobów jednocześnie nie zniechęcając do podpinania podstron. Jeśli źle myślę, to mnie zresetujcie :)

Wydaje mi się że to dobra zmiana, bo moc z głównej strony do tej pory nie była doceniona punktowo, w porównaniu do podstron

Czyli znowu dokładamy punkty w systemie a nie zdejmujemy.

Koszt linka na głównej - dla mnie właśnie koszt jest zbyt wysoki w stosunku do najniższego kosztu. Czy strony główne są rozchwytywane - nie wiem, przy niektórych grupach miałem 75% linków z najdroższym kosztem, skończyło się wywaleniem tych linków i ustawieniem limitu kosztu na 250 pkt. 

Ktoś pisał że przychodzi czas przedłużania dużej ilości domen. Po zmianie bardziej będzie opłacało się w niektórych przypadkach olać starą domenę i przenieść treść na nową - będzie dodatkowe 85 zł rocznie. Czyli nic się nie zmieni poza wzrostem liczby punktów.

Punkty powinny być tylko za zasoby wykorzystane.

Czyli jeżeli ja i inny reklamujący zużyli 10 mln punktów to w systemie powinno tych punktów być maksymalnie 11 mln (czy 12, kwestia oszacowania wielkości bufora). Czy też inaczej - 10 mln + bonusy za sam fakt dodania domeny ale z uwzględnieniem wykorzystania - więc jeżeli jest 1000 za R10, średnie obłożenie stron głównych to 50%, przyjmijmy 100% R10, 10 mln zużytych punktów, 2000 domen w systemie - powinno być 10 mln punktów + 0,5*2000*1000 pkt. I wracamy do 11 mln. Pytanie czy np. obecnie przy zużyciu 10 mln punktów nie jest ich w systemie 20 mln.

dymna.jpg

@up jest dokładnie tak jak piszesz, punktów 1.5 raza więcej niż powinno być i stąd są problemy z wydawcami. Z tego co wiem to właśnie to będzie podlegać najbliższym zmianą :) Czyli masowe usuwanie darmowych pkt.

Sytuacja w ostatnich dniach była mocno analizowana i koszt linków z głównych nie będzie zwiększany, co więcej koszt takich linków będzie ostatecznie mniejszy o kilka procent (dotyczy to w zasadzie wszystkich linków w systemie).

Najważniejsze, to zmiany w punktacji podstron. Niestety jesteśmy zmuszeni zmienić zasady punktowania podstron, które mają mniej niż 3 linki.  System będzie przechodził na proporcjonalne do ilości emitowanych linków wynagradzanie podstron. Docelowo 100% punktów otrzymywać będę podstrony, które emitują 3 linki, 66% punktów podstrony, które emitują 2 linki i 33% podstrony, które emitują jeden link. Podstrony bez linków bez względu na staż nie będą otrzymywały punktów.

Zmiany te chcemy wprowadzić stopniowo rozkładając cały proces na kilka miesięcy tak, by nie było wstrząsu w systemie, a wydawcy mieli czas na uzupełnienie braków.

Dzisiaj zostaną też wprowadzone zmiany w zasadach przyjmowania nowych stron do systemu, bo niektóre wymagania obecnie są bezsensowne.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności