Skocz do zawartości

Propozycje rozwoju LinkTak.pl

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

Brak UX staje się coraz bardziej męczące podczas pracy po 3 tygodniach z systemem i zniechęca do jakichkolwiek zmian. Sugestie:

- domyślna większa ilość wyświetlanych wierszy, rozwijane menu z wartościami, enter (nie działa)

- edycja liczby docelowej z poziomu grupy a nie edycji grupy, te wartości zmienia się często przecież, muszą być pod ręką

- osobne ilości docelowe lda każdej frazy, obecnie wygląda to tak, dałeś za mało linków, chcesz zwiększyć, musisz założyć okulary i policzyć po przecinku ilość raz podanych w wierszu :D potem pomnożyć, potem edytować grupę, zescrollować, podać liczbę, zapisać..

- w widoku Moje linki brakuje kolumny Ilość docelowa, proponuję większość UX skopiować z SS, tam jest do dopracowane na maxa

- nie wiem po co miejsce zajmuje kolumna Osiągnęło MAX i co to jest w ogóle, ma też literówkę w nazwie kolumny

• Like 1

@Kaaarolek1 - liczymy na popchnięcie systemu do przodu, a nie powolne jego wymieranie. 

To był błąd, że system wynagradzał strony w ten sposób. To było dobre na początku, ale już dawno powinniśmy od tego odejść. Zmiany nie będą ekspresowe.

Zostały wprowadzone zmiany ułatwiające sprawę z dodawaniem stron:

Edytowane przez okazwłoka

Czy ktoś z wydawców ma problem z wypadniem stron głównych? U mnie codziennie wypadają strony główne i mam komunikat  "problem z komunikacją linktak i stroną", klikam - "sprawdź teraz" i wraca ale na punkty musze czekać. Nieraz chce przedłużyć przelew loguje się i mam -10k, bo 13 stron głównych mi wypadło.

Sprawdź logi serwera, może ma padaczkę.

Punkty za każdą stronę przeliczane są kilka razy dziennie. Minusowy stan konta na kilka godzin w takim przypadku nic nie szkodzi.

Prośba o zmodyfikowanie kolumny "ile przydzieleń" na głównej liście grup tak by wyświetlała liczbę faktycznie dokonanych przydzieleń (fizycznych już linków czyli bez "w kolejce do opublikowania") łamaną przez liczbę zsumowanych wszystkich ustawionych maksymalnych przydzieleń z danej grupy. Czyli np 17/280 i po rzucie oka wiadomo na jakim etapie w danej grupie jest przydzielanie, które grupy stoją, które już mają max itp :) Tym samym kolumnę "osiągnęło max" można usunąć dla lepszego UX (która chyba i tak nie działa jak należy bo widzę w niej same zera).

• Like 1

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

19 godzin temu, Rainmaster napisał:

Prośba o zmodyfikowanie kolumny "ile przydzieleń" na głównej liście grup tak by wyświetlała liczbę faktycznie dokonanych przydzieleń (fizycznych już linków czyli bez "w kolejce do opublikowania") łamaną przez liczbę zsumowanych wszystkich ustawionych maksymalnych przydzieleń z danej grupy. Czyli np 17/280 i po rzucie oka wiadomo na jakim etapie w danej grupie jest przydzielanie, które grupy stoją, które już mają max itp :) Tym samym kolumnę "osiągnęło max" można usunąć dla lepszego UX (która chyba i tak nie działa jak należy bo widzę w niej same zera).

Tak jest. Prosimy o jakąś aktualizację w ramach zmian pakietu UX ;P

Tak sobie obserwuję z boku te wahania punktów i ich nadmiar. I w sumie mam ciekawostkę: od kilku miesięcy mam ustawione ściąganie linków i ilość docelowa widnieje mi na minusie cały czas. Po kilka tygodniowo. I zamiast mi przybywać punktów, te jeszcze istniejące linki (i pewnie nowe, które są emitowane w miejsce starych, które wygasną np. wraz z domenami) to linki wykorzystują mi coraz więcej punktów.

Wydaje się to nielogiczne, ale wg mnie to ma powiązanie z tymi bataliami o "puste punkty", które się tutaj przewijają. Więcej punktów za strony oznacza tylko i wyłącznie większe koszty linków. I rację ma okazwłoka, że to zwiększy zapotrzebowanie na punkty, bo po prostu trzeba ich coraz więcej wpakować, by mieć tyle samo linków. Ale to nie do końca pójdzie w parze we wzrostem cen. Bo to zwyczajna inflacja. 
Za niecały rok, jak już wyczyści niemal wszystkie domeny co były dodane do systemu na samym początku, takie same ilości linków, na domenach o tych samych statystykach będą żarły ze 2x tyle punktów co teraz. Do tego czasu podejrzewam, że zjadanie coraz większych ilości punktów za "te same linki" nie ustanie.

Tak jest. Wzrost punktacji za strony sprawi, że cena za 1000 punktów prędzej pójdzie w dół, a nie w górę.

Do końca miesiąca dajemy jeszcze szansę przejścia na nową punktację co zwiększy koszt niektórych linków (to oczywiście tylko w przypadku, gdy strona spełnia nowe wymagania). Robione jest to, żeby zniwelować odłączanie stron z systemu i ponowne ich podłączanie pod inną domeną.

Zmiana, która nie powinna dopuścić do spadku cen za punkty to ta z proporcjonalnym naliczaniem punktów do ilości emitowanych linków.

Zmiany te na pewno spowodują zamieszanie w gospodarce punktowej, ale powinny już być ostateczne i do kilku miesięcy jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem będziemy mieli stabilny system - pozbawiony "pustych" punktów. Wtedy cena i koszty linków w końcu się ustabilizują.

1. Czy jest szansa wdrożenia czegoś na zasadzie kampanii nad grupami linków i możliwość ustawienia unikalnych domen w kampanii? Myślę że to mogło by podnieść zapotrzebowanie na nowe domeny w systemie, gdyż pula domen szybciej by się wyczerpywała.  

Zbiorcze listy linków pokazują, że sporo domen powtarza się w grupach jeśli są w tej samej kategorii. To negatywnie wpływa na na decyzje podlinkowywania kolejnych stronek z danego projektu.

2. przeglądając temat widziałem, że wymuszane będą grafiki przy wpisach. Czy technicznie możliwe jest dodanie linków pod te grafiki? - może znajdą się chętni na taki sposób linkowania :)

• 1 miesiąc temu...

Odnośnie "programu ochrony linkujących" ;) warto również sprawdzić jaki był koszt rok temu - około 28 punktów. Czyli wzrost był o prawie 100%.

Cieszy mnie obniżenie kosztu linka tylko znowu mamy niestabilność systemu. 

Dwukrotnie większy kosz linka ze strony głównej - dla mnie już poprzednio był za wysoki. Teraz tylko pytanie jak to się ma do "programu ochrony". Maksymalny koszt jest w wysokości 207. Czy odnosi się to do linków z głównej? Czyli za Rank 10 główna zapłacę 207 pkt? Jak tak to OK. 

Czy program ochrony zostaje na stałe, czy maksymalny koszt zostaje na stałe. Czy średni koszt będzie pilnowany przy ewentualnych innych zmianach w systemie?

dymna.jpg

• 2 tygodnie później...

@mkam - nie przewiduję poziomu wyżej od grupy, ale czy nie chodzi Ci po prostu o opcję "Unikalne w obrębie grupy''?

Technicznie nie ma możliwości, bo są różne systemy (głównie wordpress, ale nie tylko), ogólnie w linktak są tylko tekstowe linki i tu też raczej nie bedzie zmian.

@wedrowiec

Żadnych zmian mających wpływ na niestabilność systemu już nie będzie. Od początku istnienia systemu było za dużo zmian, czas pracować stabilnie.

W tym momencie jest tak:

Cytat

Średni koszt linka na podstronie 38 pkt. (od 1 do 207)
Średni koszt linka na stronie głównej 223 pkt. (od 10 do 714)

Sytuacja wygląda tak, że za link z podstrony zapłacisz od 1 do 207 punktów. Górna granica to strona z rank 10 i z bardzo długą treścią (6k znaków).

Koszt ze stron głównych nie ulega zmianie w przypadku stron istniejących już w systemie, tylko koszt na nowo dodawanych stronach będzie większy, ale nie dotyka to w żaden sposób linków już zamieszczonych.

Średni koszt linka może się zmieniać (może iść w górę lub w dół), bo

- średni koszt linka się zmienia, bo przede wszystkim system jest jeszcze mały i przydzielenie kilku tysięcy linków spowoduje widoczne zmiany na średnim koszcie. Przy większym systemie średni koszt nie ma prawa skakać

- też ważne w kontekście rosnących kosztów linków wydawcy dodają coraz częściej długie treści, a więc i linki na nich więcej kosztują. Biorąc pod uwagę ostatnie 10 tysięcy dodanych podstron statystyki wyglądają tak (w zaokrągleniu):

1. Poniżej 1000 znaków: 7%

2. Od 1000 do 2000 znaków: 24%

3. Od 2k do 3k znaków: 20%

4. Od 3k do 4k znaków: 14%

5. Powyżej 4k znaków: 38%

Jak widać ponad 50% nowych treści to długie teksty powyżej 3 tysięcy znaków i nie są to treści z całej strony z jakimiś sidebarami itp, to treść samego artykułu.

- rank też się zmienia z czasem, a więc i linki inaczej kosztują na danej stronie po zmianie rank

"Unikalne w obrębie grupy" stosuję jak najbardziej ale przydała by się możliwość dzielenia linków z jednego projektu na kilka podgrup z możliwością dodania unikalnych domen w projekcie.  Jak dla mnie taki układ byłby czytelniejszy, ale skoro tylko ja tak uważam to niema tematu. 

• Like 1

Co tak spadła ilość użytkowników? Zawsze było 180 a teraz 150.

Ostatnio popyta na punkty zmalał przynajmniej na moje punkty :D Z racji że leżały podlinkowałem kilka projektów i system ma moc, więc nie rozumiem.

Linkowana od lutego

https://prntscr.com/n9gwkh

Linkowana od lutego

tutaj top50 się wkręca ale cała strona indzie do góry

https://prntscr.com/n9gxcg

Proponuję dodać możliwość wyboru linku według prawdziwego ruchu strony - np. widoczność z senuto. Przyczyni się to do tego - że strony z prawdziwym ruchem zostaną bardziej docenione i linkujący będą mogli umieścić link na lepszej stronie. 

Nie chodzi mi o dodawanie punktów dla takich stron, tylko żeby jako linkujący - mógłbym wybrać czy chce mieć linki na stronach z rankiem np.10 - bez ruchu w google albo z prawdziwym ruchem.

• Like 2

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności