Skocz do zawartości

Propozycje rozwoju LinkTak.pl

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Moje niemal wszystkie strony w systemie mają sprawdzane parametry majesticseo tego samego dnia. Czy byłaby szansa, by to rozłożyć w czasie równomiernie? Po kilka domen dziennie, tak, by wyszło na to samo i w te dwa tygodnie sprawdzona została każda?

Edytowane przez ttah

Temat uciekł a zapowiadał się super więc się przypominam - czekamy na wprowadzenie opcji drugiego selektywnego kryterium doboru linków przy linkowaniu, zapowiadane tam były m. in. dane z semstorm typu widoczność, ilość fraz w top50, top10 i chyba coś jeszcze ciągnięte zdaje się z majestic, rd? Takie kryterium w dodatku automatycznie pilnowane podobnie jak teraz trzymanie parametrów rank czy punktów w przydzielonych linkach niesamowicie ułatwiłoby wiele procesów :)

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

@ttah -coś pomyślę nad tym, chociaż sam nie wiem jak to rozwiązać szczerze mówiąc, a jakieś dodatkowe mechanizmy wprowadzać w celu pilnowania tego średnio widzę.

@Rainmaster - na razie będą wprowadzone parametry z majestica jako dodatkowy parametr.

• Like 1

Fajnie, z pewnością niektórym przyda się pilnowanie warunku po min ref domains z mj. Sam czekam na kryteria z semstorm, nawet te same jakie są dostępne w wyszukiwarce artykułów robiłyby robotę :)

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

Wprowadzenie kryterium ruchu będzie zależało od testów, które przeprowadzam, bo ostatni test oblałem:

okazwłoka.pl/index.php/2019/05/17/linki-z-ruchem-vs-linki-bez-ruchu-test/

okazwłoka.pl/index.php/2019/07/06/test-moc-linki-ze-stron-z-ruchem-i-bez/

Jeśli ostatecznie test nie rozwieje wątpliwości, to odpuścimy sobie na jakiś czas kryterium linka dla SWLa.

To zależy jak kto rozpatruje to kryterium, w Twoich testach i komentarzach debata jest wokół tego czy linki ze stron z ruchem kopią mocniej. Dla mnie ilość ruchu czy raczej widoczność nie jest składową która w jakikolwiek sposób może się przełożyć na moc w sensie bardziej lub mniej. ALE - cały czas takie kryterium używam jako zabezpieczenie - jeżeli domena jest w indeksie dłużej, podlinkowana jest też niby fajnie a nie ma nawet kilku fraz long tailowych w top10 mimo posiadania wielu podstron i contentu to dla mnie coś z nią jest nie tak i wolę link na takiej która z takim rankowaniem czegokolwiek w top10 nie ma problemów co świadczy o jej dobrym "zdrowiu".

Dotychczas rozwiązywałem to białą listą ale to bardzo połowiczne i ograniczone rozwiązanie, ponieważ jeżeli strona systemowa jest świeżo postawiona to prawie zawsze jeszcze nic nie ma w top10, a za miesiąc może już mieć kilkanaście jakichś long taili - przez co teraz mógłbym ją ocenić jako niepewną i wrzucić z rozpędu na czarną listę, a po paru tygodniach jak do niej nie wrócę to nawet nie dowiem się że jednak była ona spoko tylko potrzebowała swoje odleżeć. I tu właśnie takie kryterium widoczności top10 semstorm pilnowane przez system by ze 100% skutecznością tego pilnowało - gdy strona już swoje odleży i zacznie rankować, dostanę na takiej link. Jeśli z jakiegoś powodu dostanie filtra, zostanie spalona backlinkami przez geniusza spamera, wleci na nią malware czy cokolwiek innego co obniży jej widoczność - system mi z niej link zdejmie bo kryterium się nie będzie zgadzało.

Dlatego spójrz proszę także na takie wykorzystanie tego typu kryteriów semstorm, a podejrzewam że kto inny jeszcze inne zastosowanie by znalazł. Dlatego warto by było na stałe w systemie, szczególnie powiązane z obecną super funkcjonalnością pilnowania kryteriów którą uważam za jedną z największych zalet linktaka (zaraz obok pilnowania obecności linku w cache ;) ).

Dnia 1.08.2019 o 09:57, okazwłoka napisał:

@ttah -coś pomyślę nad tym, chociaż sam nie wiem jak to rozwiązać szczerze mówiąc, a jakieś dodatkowe mechanizmy wprowadzać w celu pilnowania tego średnio widzę.

@okazwłoka Może takie coś:
Zakładam, że każda strona ma kolumnę, z datą sprawdzania parametrów Majestic. Jednorazowo można tę datę uczynić losową z przedziału teraz() + losowaIloscDni(0, 14) (tyle zdaje się jest przerwy między kolejnymi sprawdzeniami parametrów stron?). A przy dodawaniu nowych stron niech sobie po jej pierwszym sprawdzeniu losuje nową datę ponownego sprawdzenia (będzie to zawsze mniej niż 2 tygodnie, może się trafić, że sprawdzi ponownie po kilku dniach, ale to tylko jednorazowo).
To nie będzie rozłożone równomiernie, ale losowość pozwala jednak zakładać, że będzie to bardziej zróżnicowanie niż sprawdzanie 90% domen na koncie tego samego dnia. Ale może to tylko mnie dotyczy, nie wiem, jak ktoś ma setki stron to je pewnie dodaje na okrągło i nie widzi problemu.

Coś w sumie powiązanego, ale chyba ważniejszego, co już dawniej chciałem zasygnalizować. Możliwe, że się mylę, ale podobny problem dotyczy przydzielania linków. Brakuje mi w tym losowości. Wygląda mi na to, że automat leci po kolejności stron/podstron w bazie. Widuję jak moje linki dodane do systemu po kolei po sobie (na zasadzie kopiuj link) trafiają na dokładnie te same domeny i często te same podstrony.

Albo linki, które się wyświetlają na moich podstronach. Podejrzewam, że linki bez jakichś większych wymagań (po prostu dodawaj gdziekolwiek) są dodawane na zasadzie zapełniania slotów najpierw jednej podstrony, potem dopiero kolejnej i kolejnej. I o tej kolejności decyduje id podstrony. Ale tego nie wiem, może się mylę.
Jeśli nie, może i tutaj dodatkowa kolumna z jakąś losową liczbą całkowitą, która będzie robiła za kolejność? Taką kolumnę można nawet raz na 24 godziny uaktualniać nowymi losowymi liczbami.

Edytowane przez ttah

Tamte wzrosty w Google sprzed paru tygodni miały miejsce także na stronach niedotykanych niczym więc to nie zasługa Linktaka ale też nie jego "wina". Trzymają Wam te nowe pozycje? U mnie spadły ok. tydzień temu, robię parę testów bo mam wrażenie, że uciekłem z anchorów EM w Linktatku w nieodpowiednim momencie.

--

Pytanie, jaka długość tekstów jest optymalna pod kątem generowania punktów na podstrony w Linktaku?

Edytowane przez Anmato

Optymalna długość to ta która najbardziej Ci się opłaca. Im dłuższe tym więcej punktów max 6000 znakow.

• Like 1

23 godziny temu, okazwłoka napisał:

Optymalna długość to ta która najbardziej Ci się opłaca. Im dłuższe tym więcej punktów max 6000 znakow.

Chcąc być samodzielnym wydedukowałem, że teksty max powinny mieć jakieś 1500-2000 znaków, co wynika z opcji orzy dodawaniu linka, jest tam opcja dot. tekstów. Mógłbyś napisać gdzieś w panelu czy coś, że 6 tys. znaków. Bonus punktowy za długośc tekstu jest liczony liniowo czy nie? Bo może nie opłaca się 6 tys. znaków a 4 czy 5 tys. znaków, o to pytam :)

Edytowane przez Anmato

Wszystko jest opisane w zakładce dla wydawców. Wydawca który ma najwięcej punktów w systemie jedzie na długich tekstach 4k+ robionych pod zapotrzebowanie.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności