Skocz do zawartości

Propozycje rozwoju LinkTak.pl

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

Na ten moment na pewno od 1 czerwca RD>=20 dla rank>3 - tu decyzja zapadła i jest związana ze zmianami w Majestic.

Dalsze zmiany - opowiadam się bardziej za regulacją współczynnika (TF,RD,CF,wiek) dla najwyższych ranków  - stopniowo od rank=10 do rank=4.

Bardzo dobra zmiana. Najważniejsze jest żeby system kopał i żeby reklamodawcy byli zadowoleni. Jak będzie popyt na punkty to wydawcy sami się znajdą. najwyżej trzeba będzie podnieść ceny żeby biznes się zbilansował.

Natomiast jeśli chodzi o wprowadzenie zmian to trochę boję się tego że 1 czerwca (no powiedzmy do 15 czerwca zanim system zaktualizuje wszystkie domeny) będzie duży spadek Rank, przez co wielu wydawców może mieć mniej punktów niż sprzedaje, przelewy się pozrywają, reklamodawcy się wku...wią i będzie niezły bałagan. I nie, nie jestem za tym żeby przesuwać ten termin. Im szybciej tym lepiej. Tylko np. zastanawiam się nad tym czy system już teraz (w oparciu o obecne staty z majestica) mógł pokazywać prognozowany Rank na dzień 1 czerwca. Tak aby każdy wydawca miał 3-4 tygodnie na podciągnięcie tych stron które na chwilę obecną mu polecą z Rankiem.

• Like 1

Przelewy nie dłuższe niż 30 dni nie zrywają się nawet jeśli wydawca straci wszystkie punkty.

Cięcie 1 czerwca dotyczy domen, które mają mniej niż 20 RD, Informację dodam przy każdej takiej domenie z rank>3, że spadną na niej punkty.

• Thanks 1

Przed chwilą, Młynek napisał:

Bardzo dobra zmiana. Najważniejsze jest żeby system kopał i żeby reklamodawcy byli zadowoleni. Jak będzie popyt na punkty to wydawcy sami się znajdą. najwyżej trzeba będzie podnieść ceny żeby biznes się zbilansował.

Uważam tą wypowiedz jako bardzo dobry głos w dyskusji.

Rozumiem to, że przy starcie systemu duży nacisk został położony na zadowolenie wydawców. W końcu jeśli nie ma gdzie zamieszczać linków nie będzie także reklamodawców. W systemie jest ponad 2 tysiące domen, więc już okres "niemowlęcy" jest za nami. Teraz trzeba mocno zastanowić się nad przyciągnięciem większej ilości reklamodawców, a płacenie za SR10 przy RD10 czy RD100 według mnie nie jest ok.

Dnia 2.05.2018 o 12:24, okazwłoka napisał:

Odrzucenie z powodu cache jest czasowe, co jakiś czas będzie strona sprawdzana i jeśli wróci do cache, to wróci też punktacja. Różnica pomiędzy wróceniem cache i wróceniem punktów nie powinna być większa niż doba.

Cache został odświeżony 10.04, a w linktak pokazuje ostatnie sprawdzenie "Data: 09.04.2018 11:30." Podstrona 49759.

Ustawiłem ręcznie cache dla tej podstrony. Miała po prostu pecha, bo sprawdzenie zaindeksowania odbyło się 9 kwietnia, a nowy cache wpadł 10 kwietnia. Normalnie podstrona musiałaby poczekać na kolejne sprawdzenie zaindeksowania.

Aaa, to przez wrócenie cache miałeś na myśli odnotowanie tego w linktak, a nie samo to że cache jest już świeży, to teraz rozumiem dlaczego tyle to trwało. Zrozumiałem, że strony odrzucone przez stary cache są sprawdzane raz na dobę.

Dzięki!

Podlinkuj stronę do RD minimum 20, inaczej 1 czerwca Rank strony spadnie wartośc 3

mam nadzieje, że system na samym początku przeliczy te linki ;-) 

E: Co do ilości RD też jestem za tym żeby podkręcić licznik (tak mówię to głównie jako wydawca, w mniejszym stopniu linkujący).

Być może mądrym rozwiązaniem byłoby to:

rank4 => 0

rank5 => 44

rank6 => 48

rank7 => 55

rank8 => 66

rank9 => 83

rank10 => 328

Co prawda zdecydowana większość moich stron mieści się w kryteriach Rank 9 - 10 tak czy inaczej, ale nie należę do zwolenników radykalnych cięć, dlatego np podwyższałbym o 5 linków i tak do końca wakacji (nie zapomnijmy, że od czerwca zacznie się okres urlopowy dla wielu będzie to kolejny cios z racji braku rąk do pracy / własnych wakacji) żeby każdy mógł się przygotować do zmiany ranku :)
Czyli np dla Rank 4 do końca czerwca 25 linków dla rank 5 26 linków i tak o 5, a przy rank 9 i 10 można byłoby być bardziej radykalnym.

Edytowane przez Dralik

On ‎10‎.‎05‎.‎2018 at 3:07 PM, boloo said:

To nic tylko będzie trzeba jechać hurtowo linkami z automatu, zamiast mniejszej ilości a lepszych linków.

Tylko po co w takim razie w ogóle wymagania i podział na Rank? ;) Nie o to chodzi że masz mieć 180 RD, masz mieć 180 jak chcesz mieć bardzo wysoki rank. A teraz jest brzydko mówiąc patologia - połowa stron ma najwyższą ocenę. Przypomnij sobie czasy PR, taki onet bardzo długo miał PR 6 a skala była taka sama. Strony porządne miały PR 4, strony porządne i do tego dość widoczne w sieci, łapiące się np. do rankingu gemiusa to była piątka. I powtarzając to co jest napisane wyżej - uważasz że domena z RD = 9 zasługuje na najwyższą ocenę w skali?

I druga, wracająca u mnie kwestia... indeksacja linków a raczej jej brak. Sprawdziłem ponownie listę 20 linków przydzielonych do 02.05.2018. Przeleciałem podstrony na których znajdują się linki , gindekserem, dwukrotnie, ostatnio 09.05.2018.

I na 20 stron cache aktualny jest na dwóch. Dalej są strony z cache z lutego. 

Niech będzie nawet 4/20. 20%. Czyli koszt punktów realnie x5. Do tego kompletna nieprzewidywalność czasu indeksacji i % który się zaindeksuje - może mi łapnąć 100/100 a może 5/100, raz po tygodniu a raz po 3 miesiącach. I częściowo wg. mnie wracamy do wymogów BL - strona słabo podlinkowana przez gogle odwiedzana nie będzie, link na takiej stronie to link stracony.

• Like 1
dymna.jpg

Tylko z tymi linkami to chyba też nie tak do końca, bo wielu linków w majestic nie widać :) Np jak dodałem 3k linków do domeny to pojawia się max 600 z niech czyli tak naprawdę 1/5 jest zaindeksowana przez majestic, co wcale nie świadczy o tym, że Google tych linków nie widzi. Kiedyś już o tym wspominałem. Z drugiej strony jak ktoś ma 13 linków (sprawdzałem przed chwilą sporo domen) to faktycznie można wnioskować, że domena nie jest podlinkowana, ale przy ilości 100 i w górę to już tak nie do końca jest to oczywiste. Kiedyś puściłem linki z zenbloga (10 paczek vip około 140 linków aktywnych) i w majestic pojawiły się 2 z tego co pamiętam, blogi podobnie też na 30 założonych 1-2 pojawiły się w majestic.

Zgadza się, majestic widzi tyle co nic. Bodajże około pingwina listopad(?) 2013(?) BLe spadły o 90% i od tego czasu tak się trzyma. Stąd historyczne dane dla starych domen są kosmiczne w stosunku do fresh index. 

Tyle że (zakładam) nikt pozycjonując np. linktakiem nie daje na stronę 10 czy 40 linków, nawet dla małego serwisu będzie to bliżej setki. Niech więc przekładając na 1/5 - dla małej stronki majestic by widział (a nie zobaczy bo linktak ma a przynajmniej mieć powinien :D  w 100% zablokowanego majestica. ) 20 linków. I wracamy do domen z Rank 10 które nie mają odpowiednika podlinkowania 50 linkami z linktaka... których koszt wynosi (średnia u mnie) 1250 pkt. A można wykluczyć linkowanie z głównej, wysokiego ranku :D itp. i mamy 500 pkt czyli jakieś 4 zł netto. Albo inaczej - z takiej domeny pójdzie więcej niż 50 linków. 

dymna.jpg

@okazwłoka taka pierdoła ale denerwująca - od jakiegoś czasu po wejściu w grupę cała tabela jest rozjechana przez maksymalnie ile się da szeroką kolumnę Anchor (jeśli mamy wiele anchorów/synonimów dodanych przy linku), przez co inne kolumny są nieczytelne i całość się sypie. Poprzedni sposób wyświetlania anchorów w tabeli (chyba było wtedy przycięcie do kilkudziesięciu znaków + tak jak teraz podgląd wszystkich po najechaniu) był dużo lepszy. Teraz kolumna z datą przez to jest tak ściśnięta że data się dzieli na 6 wierszy i całość rozciąga w dół czyniąc jeszcze bardziej nieczytelną nawet w rozdzielczości full hd.

Przy okazji grzebania w interfejsie, proszę zrób też to wyświetlanie grup linków (zakładka Moje linki) alfabetycznie zamiast obecnej chaotycznej kolejności, wspominałem o tym kilka razy tutaj jak i pisząc przy okazji w korespondencji ale może czasu nie było.

I jeszcze jeden potencjalny błąd, jeśli moja obserwacja jest dobra - linki nie są wycofywane (tam gdzie ustawiliśmy ilość docelową mniejszą niż obecne przydzielenia) gdy brakuje wolnych punktów czy też są na minusie. Pewnie jest warunek sprawdzający dla przyrostu (jeśli punkty są to przyrost działa i są nowe przydzielenia) i może rykoszetem zadziałało to dla przyrostu ujemnego?

Edytowane przez Rainmaster

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

Posprawdzam wszystko, faktycznie przy koncie na minusie nie będzie zdejmowało linków  :)

Co do Ranku, co miesiąc będą zwiększane wymagania: 

https://www.forum.optymalizacja.com/topic/248064-aktualności-systemowe?page=2&tab=comments#comment-1559133

Nie będziemy szli w nakładanie ram na RD, zwiększany będzie współczynnik TF,CF,RD,wiek.

Co do czasu cache - zostanie on skrócony z 60 dni prawdopodobnie do 40 - dokładny czas będzie zależny od analizy tego parametru na stronach systemowych.

Coś mi się zdaje, że system nieprawidłowo notuje strony, które mają stary cache - zostanie to sprawdzone.

1 godzinę temu, okazwłoka napisał:

Co do czasu cache - zostanie on skrócony z 60 dni prawdopodobnie do 40 - dokładny czas będzie zależny od analizy tego parametru na stronach systemowych.

Coś mi się zdaje, że system nieprawidłowo notuje strony, które mają stary cache - zostanie to sprawdzone.

Zmiana sama w sobie nie jest zła, tylko fajnie gdyby system np. sprawdzał ten parametr częściej ;-) Mam podstrony, dla których cache jest zarejestrowany z 1 maja mamy 18 a one nadal nie w systemie.

Przeanalizowałem sprawę z cache i zostawimy 60 dni, ale będą zmiany od 1 czerwca, bo obecny algorytm jest dziurawy:

- w systemie jest bardzo dużo podstron, które mają cache starszy niż... ROK! A mimo to, punktują bo... nie mają linków i są w systemie minimum 3 mc (30% punktów), lub wymieniają linki i wtedy znowu podstrona dostaje 60 dni na uzyskanie cache. 

Przyśpieszenie sprawdzenia zaindeksowania też musi być zrobione, bo teraz jest sprawdzane raz w mc (niezaindeksowane są częściej sprawdzane).

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności