Skocz do zawartości

Propozycje rozwoju LinkTak.pl

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

Nieśmiałe przypomnienie się z prośbą o dokończenie funkcjonalności notatek dla grup linków ;)

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

@soulfailer - świetny pomysł. Kredyty można oczywiście spożytkować w systemie, nie będzie możliwości wymiany na dolary :) Ale przypominam, że w systemie będzie za niedługo giełda kredytów z możliwością przelewania ich dowolnemu użytkownikowi - oczywiście z prowizją dla systemu :D

@Rainmaster - postaram się to na jutro wprowadzić.

• Thanks 1

• 2 tygodnie później...

Z kolejnych spraw zaplanowanych do zrobienia:

Limity ilości podstron dla strony: dla każdej strony, która osiągnie limit będzie można indywidualnie zgłaszać "wniosek" o powiększenie limitu o kolejne 100 podstron (czyli z limitu 100 składasz wniosek o 200, gdy osiągniesz 200 możesz zgłosić o 300 itd). Decyzja będzie podejmowana w oparciu o "widzimisię" :) - będzie na to miała wpływ głównie forma danej strony (jakość wpisów). 

Po części pomysł rozumiem (zawsze kolejne sloty na linki się przydadzą) ale myślę też, że jakaś zachęta dla wydawców ku dodawaniu kolejnych domen by się bardzo przydała. System od dłuższego czasu nie ma już takiego rozwoju w temacie nowych stron systemowych patrząc po statystykach i również da się do odczuć jako linkujący patrząc po lokalizacjach. A wiadomo, że zawsze lepiej jest mieć więcej reffering domains niż kolejne linki z tej samej. Skoro taka sytuacja ma teraz miejsce to zakładam, że handlarzom nie bardzo się opłaca dodawanie kolejnych stron i domen.

Przypominam się także z tą pierdołą z poprzedniego posta - notatki dla grup bo chyba dalej nie działają ;)

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

@up problem w tym, że szukanie "dobrych" domen z historią nie jest takie łatwe i nie każdy ma na to chęci / siły, tym bardziej, że cenę pkt mamy jaką mamy. Dla mnie to np nie jest opłacalne, nawet zakładając inny przelicznik. Ze sprzedażą pkt też jest jak jest, ale akurat na to cierpią chyba wszystkie systemy, w których coś tam robię.

Dokładnie zdaję sobie z tego sprawę, z tego powodu właśnie wspominam o jakiejś zachęcie w tym temacie dla wydawców - tak by zaczęło im się naprawdę opłacać to poszukiwanie kolejnych sensownych domen i produkowanie stron systemowych na nich. Wszystkim by to wyszło na dobre, bo obecna stagnacja w liczbie domen prędzej czy później zacznie się mścić:

9qbfaiR.png

Myślę, że kurcząca się ilość wolnych punktów to jedyna dobra zachęta :)

Zostało wprowadzonych kilka zmian w systemie, zrobione:
- POPRAWKA notatki dla grup linków
- NOWOŚĆ wyświetlanie na liście przydzieleń linków przy zerowych kosztach powodu (np. brak cache, brak linka)
- NOWOŚĆ dodana możliwość masowego usuwania przydzieleń linków (menu Moje linki -> Usuń linki)

Czyli zmiany z ukłonem dla linkujących.

W najbliższym czasie będą jeszcze dwie zmiany:

1. Możliwość automatycznego zgłoszenia podstrony, która ma "stary cache" do addurl.i4a.pl. Strona wtedy dostanie kredyt zaufania na 10-14 dni (na taki czas zostanie oznaczona jako aktualny cache), po tym czasie trafi do sprawdzenia i jeśli tego cache nie załapie, to będzie już na stałe oznaczone na "stary cache" (do momentu aż naturalnie załapie cache). Czyli nie będzie możliwości ponownego zgłoszenia do addurl.i4a.pl jeśli nie załapał cache.

W zasadzie funkcjonalność już prawie jest gotowa, więc pewnie początkiem tygodnia będzie.

2. Artykuły sponsorowane, o których tu była mowa. To jeszcze jest w fazie planowania, ale powinna być pierwsza wersja gotowa za jakiś czas, nie rzucam terminem bo wiadomo jak to jest :)

• Like 1

Czy oprócz mnie ktoś też cierpi na problem z cache "error" ? Ja rozumiem że stary cache ale czy na pewno jeśli strona zwraca 404 to on jest stary ? Skoro podstrona jest zaindeksowana to chyba to nie do końca pewne. Może ktoś ma jakiś pomysł na poradzenie sobie z tym ? Za dużo mi podstron wylatuje właśnie przez error.

E: w tym przypadku nie chce żeby linkujący dalej linkował z mojej podstrony do swojej strony za darmo. Skoro cache jest nie jasny to nie widzę powodu dla którego kupujący ma dostać za free link, który być może rankuje. To takie jawne okradanie przez system i linkujacego. Jeśli mam stary cache to jeszcze potrafie zrozumieć.

Edytowane przez Dralik

Cache to podstawowe założenie systemu. Moje obserwacje na wielu stronach jasno pokazuję, że im lepsza strona, tym lepiej siedzi w cache. Również mam problem na stronach zapleczowych  z utrzymaniem cache, szczególnie tych, których po przejęciu domeny nie linkuję. Cały czas monitoruję zachowanie cache na dobrych stronach czy nie ma jakichś poważnych problemów z cache.

Usuwanie linków byłoby na Twoją niekorzyść, bo:

- masz rotację linków

- w razie ponownego złapania cache jesteś stratny, przesuwasz sobie datę wymaganego cache, obrazowo: masz stronę w indeksie z dobrym cache, ale w końcu jakiś link nie jest na niej zindeksowany, strona oznacza jako stary cache, usuwamy automatycznie z niej linki, strona powiedzmy po tygodniu łapie ponownie cache, nie masz na stronie linków, nie masz więc i punktów, strona po jakimś czasie łapie nowe linki i Twój cache musi znowu być odświeżony, bo inaczej znów za jakiś czas oznaczy jako stary cache. W przypadku, gdy linki nie są usuwane załapanie cache powoduje, że od już masz spokój dopóki linki nie dojdzie nowy link.

Edytowane przez okazwłoka

których po przejęciu domeny nie linkuję

linkuje wszystkie podstrony z error 404 linktakiem bo z założenia skoro linkują do nich podstrony gdzie był robot to na nie też powinien wejść.

że im lepsza strona, tym lepiej siedzi w cache

podstrony, które usunąłeś po zmianie zasad (mimo że wcześniej były zaakceptowane) siedzą w cache, czyli ktoś się pomylił usuwając podstrony ? Trochę zastanawiające prawda. Chociaż z drugiej strony z tych podstron linki nie wychodzą.

Usuwanie linków byłoby na Twoją niekorzyść, bo

ja mam wrażenie, że odpowiedź z drugiego cytatu tutaj jest kluczem, nie ma linków więc google je mimo wszystko daje do normalnego cache, a nie error 404

E:

usuwamy automatycznie z niej linki, strona powiedzmy po tygodniu łapie ponownie cache, nie masz na stronie linków, nie masz więc i punktów

ja nie mam pretensji o linki gdzie ten cache faktycznie jest starszy niż 60 dni, ja mam pretensje o cache który jest nieznany. To, że tam wyskakuje error 404 wcale nie oznacza, że na stronie przed chwilą bota nie było. 

E2: Dodam jeszcze, że odkąd ten cache robi się coraz uciążliwszy to już prawie 10k podstron wyleciało. To też niestety trzeba brać pod uwagę. Myślę, że to są naturalnie celowe działania. Pewnie gdybyś zrobił to o co proszę czyli usunął linki z podstron o cache niejasnym to pewnie w systemie zabraknie miejsca na linki.

Edytowane przez Dralik
  • Like 1

W linktak nie ma możliwości linkowania stron systemowych, ale sprawdzę bo może da się to jakoś obejść ;) 

System musi iść w jako taką jakość, stąd zostały usunięte kiepskie treści na synonimach.

Brak cache nie oznacza, że bota na stronie nie ma - jasna sprawa. Bot nawet przechodzi po stronach niezindeksowanych. System działa tak, że dopiero po pierwszym przyjęciu linka sprawdza cache, wcześniej sprawdza jedynie zindeksowanie. Stąd jeśli strona nigdy nie miała cache, to słusznie jest po jakimś czasie wyzerowana. Czyli Twoim zdaniem lepiej podkręcić śrubę  i od razu sprawdzać cache dla każdej strony? Jeśli tak, to świeże strony będą miały bardzo ciężko się dostać, a tak to przynajmniej mają 2mc na załapanie się na cache.

Na razie możesz śmiało usunąć podstrony, które Ci nie dają punktów. Mogę obiecać, że dodam w następny tygodniu opcję usuwania linków z podstron, które nie dają punktów - nie widzę problemów, 10 minut roboty - jak ktoś będzie uważał, że to na jego korzyść, to czemu nie. System nikogo nie okrada, zasady są jawne.

To fakt, że z takimi zerowymi linkami trzeba coś zrobić, bo w niektórych przypadkach niepotrzebnie zajmują sloty. Jestem tutaj za daniem podstronie czasu - powiedzmy jeśli dana podstrona nie generuje punktów przez 30-60 dni, to system automatycznie usuwa z niej linki. 

• Like 1

W linktak nie ma możliwości linkowania stron systemowych, ale sprawdzę bo może da się to jakoś obejść ;)

wystarczy domena pomiędzy ;-) Cel i tak osiągnięty w ostatecznym wyniku. Robię to tylko dlatego, że w teorii skoro linkują strony z "nowym cache" to powinny jakoś kopać i w te stronę.

System zabrania linkowania stron systemowych, więc pewnie trzeba będzie się lepiej przyjrzeć definiowanym linkom w systemie :)

Ale fakt, automatyczne usuwanie linków zerowych może mocno popchnąć system do przodu. 

Pomału przychodzi moment (tak do kwietnia) gdy trzeba odnowić domeny zapleczowe (co widać po wykresie największy przyrost był od stycznia do kwietnia). Jest szansa że osób, które zaniżały cenę punktów, nie będzie stać na masowe odnowienia.

Co do cache to w pełni się zgadzam z @Dralik :  jak strona jest w cachu i ma starą datę to ok, "winny" jest wydawca. Ale jak jest 404, to już sprawa nie jest taka oczywista. Zwłaszcza że w logach widzę że robot lata po tych podstronach. Także może jest opcja dopisania kodu (od razu mówię że całkowicie się nie znam na kodowaniu, i nie wiem na ile moja propozycja jest możliwa do wykonania) do plików systemowych, tak aby Linktak rejestrował obecność botów na podstronach i te daty brać pod uwagę?

• Like 1

Nie da się rejestrować botów na czyichś stronach w taki sposób, żeby nie można było tego łatwo przekłamać, taka opcja byłaby świetna tylko w idealnym świecie :/ 

Na aktualności cache ma być budowana siła systemu, która ma przyciągać linkujących.

Za moment zrobię jeszcze jedną symulację i wtedy wyjaśni się coś ważnego.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności