Skocz do zawartości

Propozycje rozwoju LinkTak.pl

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak to jest teraz ale kiedyś była opcja sprawdzenia czy google bot jest rzeczywiście do google (sam google mówi jak sprawdzić czy to on). 

I jeszcze - czy 404 w cache zeruje ostatni cache? Jeżeli tak to może trzeba po prostu 404 cache ignorować - jeżeli będzie za długo to strona poleci za zbyt stary cache.

Sprawdzam narzędzie do usuwania linków i powiem tak

- super że jest

- wywaliłem mnóstwo linków

- dlaczego to nie jest systemowo czyszczone?

Zaraz może się okazać że potrzebuję kilkaset K punktów - sloty były poblokowane, stąd zużywałem dużo mniej punktów niż "powinienem" ;)

Z tego co widzę spora część stron już nie działała, inne poleciały na aftermarket. Jeżeli link był przydzielony pół roku temu a nie ma żadnych linków z systemu to co taka strona robi dalej w systemie?

dymna.jpg

Tak, jest taka opcja, ale chodzi o to, że skrypt byłby u wydawcy, a to można by łatwo przerobić i na wyjściu funkcji dać true. A wiadomo, niejeden przedsiębiorczy wydawca będzie chciał iść na skróty :) 

Oczywiście 404 nie ignoruje znalezionego cache.

Ogólnie jestem w trakcie zmiany kodu źródłowego i będzie od razu to obowiązywało, bo znalazłem chyba najlepsze wyjście:

- do teraz było tak, że jeśli cache z wyszukiwarki zniknął, to status ustawiany na "stary cache" gdy wcześniej znaleziony był starszy niż 60 dni lub czas ostatniego znalezionego cache był mniejszy niż data przypisania ostatniego linka.  "Stary cache" był ustawiany również wtedy, gdy cache jest znalezionya jego data jest mniejsza niż 60 dni od ostatnio przypisanego linka.

W praktyce jeśli np. strona przyjęła 3 linki, cache załapał jeden z nich, a nie załapie w przyszłości pozostałe, to strona oznaczana jest "stary cache". To błędne założenie. Bo jeden link jest faktycznie zindeksowany, linkujący powinien za niego płacić, a wydawca mieć z tego korzyść. I tak też w tym momencie to przerabiam.

Może w zakręcony sposób to opisałem, ale ogólnie teraz będzie lepiej to rozwiązane.

Kilka tysięcy podstron dzięki temu wróci do łask.

Edytowane przez okazwłoka

W wyniku zmian 7 tysięcy podstron zostanie aktywowanych ze statusu stary cache (mają przynajmniej jeden link zindeksowany) - zmiana spora, bo to ponad 10% obecnie aktywnych podstron. To pociągnie za sobą kolejne konsekwencje:

- wydawcy otrzymają punkty

- linkujący zapłacą za te linki, ale tylko te, które faktycznie są zindeksowane

Zmiany za moment będą już aktywne, muszę się upewnić jeszcze czy wszystko działa jak należy.

Ok, teraz powoli strony będą przechodziły na aktywną w miarę skanowania przez system.

Informacyjnie - wywaliłem wszystkie linki z cache starszym niż 1 listopada. Zostały wszystkie młodsze, było ich kilkaset. Teraz odświeżyłem listę i jest już tylko kilka. A jestem pewien że było dużo więcej stron za te ostatnie 2 miesiące gdzie cache nie było / nie było linka w cache.

dymna.jpg

Tak, linki bez cache są samoczynnie usuwane przez system (po 14 dniach), powinno to usprawnić pracę całego systemu, muszę przygotować tabelkę z informacjami jak to dokładnie wygląda, bo po to dość znaczące zmiany.

Usuwanie zerowych linków sprawi, że koszt 100 linków wzrośnie, bo powiedzmy 20/100 było zerowych, a teraz zostaną zastąpione kosztownymi.

Tu dałem ciała, bo powinienem taką zmianę ogłosić dużo wcześniej, żeby każdy linkujący mógł na spokojnie do zmian się przygotować. Tak czy inaczej - zerowe koszty linków nie powinny mieć w systemie miejsca.

Przygotuję tabelkę dokładną jak to teraz wygląda w systemie, bo chyba zrobiło się zamieszanie. Ale to już na rano, bo dzisiaj mi się mózg zblazował ;)

Ok, tabelka nie jest potrzebna.

W tym momencie algo działa następująco:

Podstrona otrzymuje status "brak/stary cache" gdy spełnione są 3 warunki:
- przyjęła linki
- cache jest starszy niż 60 dni
- wszystkie wysłane linki są młodsze od cache (zostały wysłane po dacie cache)
Jeśli przynajmniej jeden link jest starszy od cache, to strona nie otrzyma statusu "brak/stary cache".

Linki zostają usunięte, gdy spełnione są 2 warunki:
- są młodsze od cache
- cache podstrony do której są przydzielone jest starszy niż 60 dni

Przy przydzieleniach będzie wyświetlana informacja o linkach zindeksowanych i niezindeksowanych - dzięki temu będzie można się rozeznać i podjąć na przykład działania związane z indeksowaniem.

21 godzin temu, okazwłoka napisał:

Ok, teraz powoli strony będą przechodziły na aktywną w miarę skanowania przez system.

Statusy przy sprawdzaniu zindeksowania będą wskakiwały.

Czy jest możliwe zwiększenie częstotliwości aktualizacji danych w panelu? Punkty aktualizują się chyba raz na dobę, kiedyś było częściej. Nie chodzi mi żeby aktualizowało się na bieżąco, nie ma takiej potrzeby. Ale tak raz na 2-4h by się przydało. 

dymna.jpg

Podejrzewam, że chodzi o aktualizację "salda" punktów w prawym górnym rogu panelu - linki się zakolejkują i czekają na przydzielenie, saldo się nie zmienia, a później na drugi dzień po zalogowaniu do panelu boom: saldo minus miliun punktów ;)

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

Punkty użytkownika - miałem 10K wolne, po zmianie w ostatnich dniach -8K, dokupiłem 20K to następnego dnia miałem -30K ;) dokupiłem 50K i dziś -20K. Dokupiłem kolejne :D i ciekaw jestem co będzie jutro :D

Tak samo z usuwaniem projektów, kiedyś trochę to trwało ale po godzinie - dwóch było widać zwolnione punkty.

Chyba że całość (w tym przydzielenia) leci raz na dobę?

dymna.jpg

Zaraz z rana sprawdze. Igolnie po usunieciu zerowych linkow ktore nie chcialy sie zindeksowac nastapila podmiana linkow i obe juz kosztuja. Widac to tez po srednim koszcie linka.

Jutro postaram sie zoptymalizowac przeliczanie punktow, dam tez opcje wymuszenia przeliczenia.

Brzmi skomplikowanie :) Ale zapisałem do sprawdzenia, jak nie będę wiedział o co chodzi to będę pisał :) 

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności