Skocz do zawartości

Propozycje rozwoju LinkTak.pl

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

Jesteś też wydawcą czy tylko linkującym? W sensie czy byłbyś w stanie umieścić swoje strony w takiej wyszukiwarce?

Uważam to za bardzo dobry pomysł.

Ze strony Reklamodawcy będę mógł lepiej dbać o to, na jakie strony trafi mój link.

Ze strony Wydawcy wszystko zależy jakie się ma strony, oczywiście Reklamodawcy będą wybierać te lepsze jakościowo (ucierpią słabsze witryny).

Mi osobiście też pomysł się podoba, w sumie go wymyśliłem :D 

Dokładając trochę oliwy do ognia jest kilka opcji/propozycji:

- dać możliwość zdecydowania każdemu czy jego strony mają się wyświetlać w wyszukiwarce

- nie pokazywać adresu (zamiast tego pokazać część treści, choć tu jak ktoś będzie chciał wyszukać po treści, to znajdzie)

Może jeszcze jakieś inne szachermachery?

"- dać możliwość zdecydowania każdemu czy jego strony mają się wyświetlać w wyszukiwarce"

Myślę, że nikt się nie pogniewa za możliwość wyboru :)

"- nie pokazywać adresu (zamiast tego pokazać część treści, choć tu jak ktoś będzie chciał wyszukać po treści, to znajdzie)"

Jeśli będzie możliwość znalezienia podstrony po treści to już lepiej nie ukrywać adresu. W mojej opinii to tylko zwiększy frustrację osób korzystających z tej opcji. Filtrowanie i wyszukiwanie powinno być szybkie, żeby nie trzeba było dłubać godzinami.

Podstrony z tagami i paginacją też będzie można wybierać?
Czy będzie możliwość aby mój link tylko wyświetlał się na wybranej podstronie.
Przypuśćmy że pozycjonuje stronę na frazę mechanik Wrocław, mechanik we Wrocławiu. Chcę pozyskać linki ze stron które rankują w google na te frazy w top 100 albo top 50. Wiem że takich stron jest mało ale linki z takich stron to byłaby moc.

.

Pewnie wszystkie podstrony można byłoby przeglądać. Wyszukiwanie rankujących podstron to nie głupi pomysł, myślę że coś sensownego powinno udać się wymyślić przy okazji ewentualnego wprowadzenia wyszukiwarki.

Nad ilością linków (zarówno od wydawcy jak i linkującego) myślę poważnie i raczej to za jakiś czas zostanie wprowadzone.

• 2 miesiące temu...

Wyszukiwarka już czeka na uruchomienie, jeszcze dajemy tydzień czasu wydawcom żeby mogli wg. życzenia wyłączyć swoje zasoby z wyszukiwarki: 

Informacja jest też podana w panelu w systemie.

Witajcie, niestety będziemy zmuszeni w najbliższym czasie wprowadzić dla wydawców listę zakazanych praktyk. Jeśli jakaś zakazana praktyka zostanie wychwycona taka strona od razu zostanie usunięta z systemu. Chcemy do tego podejść bardzo poważnie.

Na początek bardzo ważna sprawa podlinkowywania swojego linktakowego zaplecza. Na razie kieruję sprawę do dyskusji. 

Majestic i Ahrefs nie radzą sobie z oceną masowego linkowania, można dać setki linków z jednej podstrony i one pozytywnie wpłyną na ocenę ranku (TrustFlow, DomainRating).  Takie praktyki musimy jak najszybciej usunąć z systemu.

Jak to zrobić? Jakieś pomysły? 

Wyszukiwarka dla linków działa super. Wygląda na to, że jest już dostatecznie przetestowana. Oto zasady (wyszukiwarka będzie dostępna już od środy, czyli pojutrze :D:

1. Wyszukiwarka działa po słowach w treści oraz podanych w tagach. Wystarczy podać słowo/frazę, a systemowe zasoby zostaną przeszukane w danym kierunku. Można również podać kryterium Rank oraz TF.

2. Wyniki wyszukiwania pokazują wszystkie pasujące wyniki (dla stron, które nie zostały wykluczone przez właścicieli). Wynik obejmuje: dokładny adres podstrony, część treści, statystyki, ilość wyświetlanych linków oraz koszt.

3. Koszt ręcznego przypisania linków jest 2x droższy od tych przypisywanych automatycznie. Całość różnicy wędruje na konto wydawcy.

4. Ręcznie przypisane linki wchodzą w skład limitów projektów.

5. Na razie nie zostały nałożone żadne ograniczenia ilości/częstości wyszukiwania.

6. Dostęp do wyszukiwarki jest tylko dla osób, które na swoim koncie posiadają miniumum 10 tysięcy punktów gotowych do użycia/użytych (w praktyce suma punktów użytych na linki, gotowych do użycia i jeszcze do tego tych generowanych przez strony).

Wprowadzona została możliwość indywidualnego ubiegania się o dostęp do wyszukiwarki w przypadku posiadania mniejszej ilości punktów, wystarczy przesłać zgłoszenie na mail.

Z tego co widzę użytkownicy powoli zaczynają już swoją przygodę z wyszukiwarką. Na razie wyszukiwarka wygenerowała dla wydawców około 20 tysięcy punktów. Na razie niewiele, ale zainteresowanie widać.

W dobieraniu linków był błąd i usuwało automatycznie te linki w przypadku przekroczenia dziennej ilości linków. Poprawiłem i już nie będzie problemów, a automatycznie usunięte linki przywróciłem.

Wyszukiwarka generuje już na przypisanych linkach 40 tysięcy punktów, nie jest to zawrotne tempo, ale idzie ładnie do przodu.

Zachęcam do korzystania :) 

5 minut temu, okazwłoka napisał:

Wyszukiwarka generuje już na przypisanych linkach 40 tysięcy punktów, nie jest to zawrotne tempo, ale idzie ładnie do przodu.

Zachęcam do korzystania :) 

Wczoraj testowałem i wygląda to obiecująco.

Nie znalazłem jedynie opcji wyboru linków tylko ze stron głównych - jaka jest na to koncepcja?

• Like 1

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności