Skocz do zawartości

Sprawdzanie parametrów strony w majestic

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu myślę nad lepszym wyliczaniem Rank poprzez odpowiednie odpytywanie majestica.

Teraz sprawdzane jest podlinkowanie strony głównej, opcja w majestic: URL. Takie sprawdzanie ma taki minus, że pomijane są linki do podstron i subdomen. Plus jest taki, że zazwyczaj struktura podstron po przejęciu domeny zmienia się całkowicie i zazwyczaj linki prowadzące poza stronę główną (podstrony, subdomeny) nie mają  żadnej wartości, bo zwracają nagłówek 404 not found. W takich przypadkach założenie sprawdzania parametrów dla konkretnego URL ma sens i jest w 100% prawidłowa.

Ale jest taka opcja, że na stronie są zrobione przekierowania z subdomen i podstron - wtedy sprawdzanie w majestic po URL pomija prawidłowe linki. Oczywiście więcej linków nie zawsze będzie oznaczać większy TF, czyli rank może być większy, ale może być mniejszy.

Do czego zmierzam: system mógłby sprawdzać czy strona ma porobione przekierowania 301 na stronę główną z nieistniejących dowolnie wpisanych podstron i z dowolnie wpisanych subdomen i tak:

- jeśli byłyby przekierowania tylko z podstron domeny, wtedy sprawdzanie byłoby po PATH (URL*)

- jeśli przekierowania byłyby zrobione z podstron i z subdomen, wtedy sprawdzanie byłoby RootDomain

- gdyby nie było zrobionych takich przekierowań, to standardowo tak jak teraz po URL.

Rozwiązanie byłoby dobre, bo w sumie wydawca mógłby sam zadecydować czy robić przekierowania i czy mu się to opłaca. Co więcej nie byłoby to sztuczne nabijanie linków, bo jeśli rzeczywiście linkowana strona zwraca nagłówek 404, to takie linki nie są brane do rankingu google.

Jakieś uwagi, jakieś za, jakieś przeciw?

• 2 miesiące temu...

@okazwłoka szczerze nie wiem jak to by wyglądało globalnie, nie wyobrażam sobie linkowania każdej podstrony tysiącami linków w cenie 6 zł brutto / 1k (a takie ceny aktualnie są, ponieważ o punkty zbyt łatwo w systemie).

Źle to rozumiesz - nie byłoby ranku dla każdej podstrony. Rank domeny brałby pod uwagę wszystkie linki prowadzące na dany serwis w obrębie całe domeny (o ile byłyby porobione odpowiednie przekierowania).

A ceny - ja sprzedaję za 10 zł netto.

• 3 tygodnie później...

pytanko, czy odpytywanie majestica działa poprawnie? Mam domenę z id 948, odpytuje bezpośrednio majestica i mam parametry 

TF = 19 i CF 29, w linktak TF=0 a CF=22 :)

Portal Szukam Pracy Ogłoszenia Praca w Polsce i za granicą na Szukampracy.pl

Ambitni i zdolni pracownicy z Ukrainy dla Twojej firmy

Prywatna Przychodnia Szczecin profesjonalna opieka Medyczna w Szczecinie

LinkTak sprawdza parametry dla adresu url, a nie dla całej domeny (te opcje wyszukiwania można zmienić w majesticu w rozwijanej liście między polem gdzie podajesz domenę a przyciskiem z lupą). Prawdopodobnie stąd wynika ta rozbieżność, że sprawdzałeś parametry całej domeny.

@okazwłoka, mam jedną domenę, która ma rank 2, bo wg linktak ma TF0, a majestic mi pokazuje 11 lub 12 (w zależności od tego czy sprawdzam z www czy bez).

ID domeny 10, sprawdzisz?

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Ponowne sprawdzenie rank dało poprawne wyniki - możliwe, że to się zmieniło w przeciągu ostatnich 2 tygodni?

@okazwłoka

Nie, domena stoi od bardzo dawna i nic się nie zmieniało tam

PS: po jakim czasie system przeliczy pkt ile domena powinna mieć?

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Sytuacja opanowana, gdyby jeszcze gdzieś były problemy proszę o informację, choć nie powinno bo sprawdziłem domena po domenie czy wszystko się zgadza (moje domeny też ucierpiały).

Gdyby coś się jeszcze gdzieś nie zgadzało, proszę o informację.

• 2 miesiące temu...

Dziś trochę punktów odpłynęło mi z konta - domniemana przyczyna to spadek Rank. TF sprawdzony przez system jest zaniżony np. z 6 na 0, z 12 na 4. Czy muszę czekać kolejne 2 tygodnie na aktualizacje parametrów?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności