Skocz do zawartości

Wordpress dziwne linki

dpx

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

W Cache google zauważyłem w wersji tekstowej dziwne linki wplecione w stronę w różnych miejscach:

Cytat

Linki te prowadzą do stron takich jak:

Cytat

https://www.bikeforest.com/epub/flexible-product-development-building-agility-for-changing-markets

https://kisslibrary.com/book/D6BB220E35FC248E0532?utm_campaign=newtraf&utm_medium=banner&utm_source=new-3008&search=UNSOLVED+LONDON+MURDERS%3A+THE+1920S+AND+1930S+(True+Crime+from+Wharncliffe)&x=62645

itp.

Strona zeskanowana sitecheck.sucuri.net, w kodzie źródłowym brak linków, sprawdzając stronę online za pomocą zbadaj element pojawiają się.

Co można z tym zrobić?

Szkółka sadzonek winogron w Dolinie Prądnika, sprzedaż sadzonek winorośli.  |  Przewodnik po Ojcowie: Strona o Ojcowskim Parku Narodowym  

Prawdopodobnie masz wirusa, który zastosował cloacking na Twojej stronie. Jak wchodzi zwykły user to widzi normalną stronę, ale jak wchodzi Googlebot to są mu serwowane treści z linkami. Przyczyną tego jest nieaktualny wordpress, szablon lub wtyczka. Ewentualnie szablon lub wtyczka z niepewnego źródła. Czyszczeniem tego syfu powinien się zająć ktoś kto się na tym zna, bo usunięcie kilku plików (jeśli ten wirus porobił Ci jakieś dodatkowe pliki) zazwyczaj nic nie daje.

Wyczyszczenie wordpressa pomogło. Czy jest możliwe, aby to wirus z komputera użytkownika wordpressa mógł zainfekować system cms? Czy to raczej wina, błędów w kodzie?

Szkółka sadzonek winogron w Dolinie Prądnika, sprzedaż sadzonek winorośli.  |  Przewodnik po Ojcowie: Strona o Ojcowskim Parku Narodowym  

Jeżeli poprzez wyczyszczenie masz namyśli, że usunąłeś kilka podejrzanych plików, to za kilka dni prawdopodobnie wrócisz do tego tematu i napiszesz, że coś Cię znowu zaatakowało. Natomiast jeśli poprzez czyszczenia masz na myśli czyszczenie plików źródłowych z doklejonego kodu + czyszczenie bazy danych, to jest szansa że się tego pozbyłeś.

Na 99% powodem kłopotów było to co pisałem w poprzednim wpisie, czyli:

- nieaktualny WP

- nieaktualny szablon

- nieaktualna wtyczka

- szablon z niepewnego źródła (ktoś kto stworzył ten szablon zaszył złośliwe oprogramowanie, które po pewnym czasie się aktywuje)

- wtyczka z niepewnego źródła (jw)

Zastanów się (przypomnij sobie), czy któreś z powyższych u Ciebie zaistniało (obstawiam pierwszą trójkę, czyli brak aktualizacji). Jeśli tak to nie szukaj dalej, bo powód jest właśnie tam.

Często jest tak, że ktoś wyczyści sobie serwis, ale zostawia wszystko tak jak było, czyli te same wtyczki i szablony, które mają te same dziury i po jakimś czasie następuje kolejne włamanie

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Wyłączyłem wszystkie wtyczki.  Wgrałem na nowo i włączyłem. Wgrałem od nowa pliki wordpress'a, zmieniłem sól w pliku konfiguracyjnym. To pomogło.

Oberwałem teraz coinhive jakby tego było mało. Zauważyłem to tylko dlatego, że programiście nie zlecałem optymalizacji tylko sam zabrałem się za porządki w plikach js. Nie zauważyłbym tego, bo mam originublocka i tam blokowany jest ten skrypt. Jednak jedno spojrzenie w konsole wystarczyło.

Myślicie że wirus z kompuera usera mógł zainefkowac wordpressa?

• 4 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności