Skocz do zawartości

Optymalizacja strony www - uzupełnianie atrybutów alt

ksz4321

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór!

Od jakiegoś czasu staram się w miarę swoich możliwości zoptymalizować posiadany serwis/stronę. Zająłem się nagłówkami (H1, H2 itd), meta tagami (description, title). W  tej chwili uzupełniam atrybuty alt obrazków na stronie. Z produktami poszło mi dosyć łatwo. Pozostały jednak obrazki nie mające generalnie nic wspólnego z tematyką strony, jednak znajdujące się na stronie. Chodzi mi na przykład o ikonki fb, ikonki wersji językowych itd. 

Moje pytanie jako laika jest następujące. Jak tutaj się sprawa ma pod względem optymalizacji i jakie są zalecenia w tej kwestii? Czy generalnie cały serwis musi/powinien mieć uzupełnione atrybuty alt obrazków, nawet jeżeli nie dotyczą one tematyki strony a bardziej hmm aspektów technicznych strony - wręcz ozdobników.
Przykładowo używam programu robiącego prosty audyt. Dostaję listing pustych altów. Te puste alty idą w setki, ponieważ ikonka fb i ikonka flagi występuje na każdej stronie. 

Słowem - chciałem potwierdzić lub zaprzeczyć, że tych altów nie trzeba uzupełniać. 

Pozdrawiam serdecznie!

No tak, to są te same ikonki, powtarzające się np w footerze  gdzie program wyrzuca je jako bez altów - i faktycznie altów tam nie ma. Czyli mam zrobić to jak było napisane powyżej: alt="" 
Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem i bardzo szybką odpowiedź.

Pozdrawiam

Najważniejsza jest optymalizacja atrybutów alt dla obrazków tematycznych występujących na podstronach, otoczonych contentem. Jest to jeden z czynników optymalizacji podstrony jak i samego obrazka który może generować ruch. Obrazki również mogą generować spory ruch z wyszukiwarki.

Co do ikonek social czy językowych - ich uzupełnienie nie jest tak ważne. Choć językowe ikonki możesz uzupełnić podając skrót kraju np. alt="pl" a social alt="fb"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności