Skocz do zawartości

Kierowanie ruchu do sklepu z kilku domen

wiktor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałem spytać o kwestię kierowania ruchu internetowego do sklepu internetowego z kilku stron - odrębnych, osobno wypozycjonowanych i wypełnionych jakąś sensowną treścią.

Wiąże się z tym kwestia domen - sklepem mogą być zainteresowane nawet 4 różne grupy klientów, co daje cztery zestawy słów kluczowych, w każdej ze trzy strony - razem potrzebnych by było 12 domen. Z czasem byłoby dobrze uderzyć do innych krajów, więc razem wychodzi całkiem dużo pieniążków za same domeny.

Sądzę, że darmowe serwery republiki czy webparku nie mogą znajdować się zbyt wysoko w rankingach, darmowa domena .TK też pewnie nie ma zbyt dużego przebicia w wynikach wyszukiwania, np. w Polsce. Czy wyszukiwarki lepiej traktują domeny narodowe (np. .PL), niż .COM ? Bo .COM jest jeszcze względnie tania.. Czy domeny WAW.PL, które też są wględnie tanie, nie przegrywają konkurencji z TLD, czyli np. .PL ?

Wiktor.

Peruki z naturalnych włosów - tylko na stronie peruki.org.

Wydaje mi sie, ze skoro masz kilka grup docelowych to warto zbudowac kilka stron tematycznie dopasowanych do konkretnych grup docelowych. Kazda ze stron bedzie miec swoj sklep a to, ze bedzie on wspolny dla kazdej z domen to nie ma znaczenia i nie bedzie nikomu przeszkadzac.

Pozdrawiam

Zakładanie kilkunastu domen dla jednej strony uznawane jest za spam...

Oto co napisał mi jeden z adminów netsprinta :

[...]

Jeżeli natomiast dla kazdego pojedycznego dokumentu jest tworzona

odrebna poddomena (tak jak w przypadku --------.pl) to zdecydowanie jest

to spam, z którym walczymy.

Usuniemy wszystkie poddomeny z domeny ---------.pl

[...]

Najlepiej zrobić tak jak napisał BD

Prezenty , upominki | Bielizna damska , męska | Darmowe linki

Nadchodzi nowy webwweb , DMOZ musi odejść !!!:)

hmmm..

chodzi mi o to, że chcę mieć kilka różnych stron prowadzących do jednego sklepu - jak na razie trzymam się wersji, że strony w różnych domenach .waw.pl i .com (które są względnie tanie) to dobre rozwiązanie.

kumam czy nie kumam?

bo nie kumam?

co tu jest spamem według admina netsprinta?

i jeszcze uścibolę tu jedno pytanie - jak wyszukiwarki podchodzą do stron w domenach z zupełnie innej strony świata - często widuję: .tv czy .fm

Czy takie strony są w gorszej sytauacji, niż domeny waw.pl/pl/com ? Jakie domeny 'egzotyczne' są najtańsze?

Peruki z naturalnych włosów - tylko na stronie peruki.org.

chodzi mi o to, że chcę mieć kilka różnych stron prowadzących do jednego sklepu

Czyli chcesz np miec cos takiego

xyz.aaa - strona o rybkach akwariowych

zyx.bbb - strona o prowadzeniu wlasnego akwarium

yzc.ccc - strona o lowieniu ryb

Kazda z nich jest na inny temat i zawiera swoja tresc. Dodatkowo na kazdej z nich masz sklep - tam sam dla wszystkich domen. W sklepie mozna kupic rybki, akcesoria potrzebne do zakladania akwarium oraz wedki do lowienia.

To jest z sensem i calkiem legalne. Nikt nie bedzie mogl sie do Ciebie czepiac.

Natomiast w sytuacji gdy zrobisz kilka roznych domen bez tresci i beda one prowadzic do tego samego sklepu to juz jest watpliwe i za to mozesz wyleciec z wynikow.

co tu jest spamem według admina netsprinta?

To, ze zrobisz kilka lub kilkanascie domen prowadzacych do tej samej tresci. Rowniez spamem jest to, jak zrobisz kilka domen i subdomen prowadzacych do roznych dzialow tej samej witryny.

i jeszcze uścibolę tu jedno pytanie - jak wyszukiwarki podchodzą do stron w domenach z zupełnie innej strony świata - często widuję: .tv czy .fm

Czy takie strony są w gorszej sytauacji, niż domeny waw.pl/pl/com ? Jakie domeny 'egzotyczne' są najtańsze?

Nie ma z tym problemow. Jednak jezeli chcesz byc postrzegany powaznie to zainwestuj przynajmniej w domeny regionalne z PL na koncu. Dzieki temu latwiej bedzie Ci sie wpisac do polskich katalogow.

Poza tym zastanawiam sie czy jest sens mnozenia domen. Wg mnie wystarczy jedna ale dobrze dobrana i sensowana strona. Chyba, ze Twoj sklep to zlepek rzeczy kompletnie nie zwiazanych ze soba. Jezeli tak wlasnie jest to wtedy lepiej zrobic kilka mniejszych sklepow tematycznych i oddzielnie witryny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności