Skocz do zawartości

Pady serwerów OVH

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

W końcu się pojawił nowy komunikat

nowykomunikat.jpg

:yahoo:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• Odpowiedzi 141
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
1 godzinę temu, adrians2 napisał:

U mnie o 12:00 wszystko wstało i zaczęło działać. Kolega gdzieś wyczytał, że przyznali się do problemów z zasilaniem i zaniedbaniem (przyoszczędzili 3 mln euro). Zadeklarowali natychmiastowy zakup infrastruktury za 5 mln.

Żeby na deklaracjach się nie skończyło. Mimo wszystko, oszczędności szybko się mszczą. Jak widać... Mam nadzieję, że wyciągną szybko wnioski. Co jak co ale to pierwszy taki efekt down w OVH. Wcześniej nie było takich głośnych i globalnych problemów.

Szkółka sadzonek winogron w Dolinie Prądnika, sprzedaż sadzonek winorośli.  |  Przewodnik po Ojcowie: Strona o Ojcowskim Parku Narodowym  

17 godzin temu, Mion napisał:

Co więcej teraz ten nieszczęsny serwer chciałem zrestartować do trybu RESCUE ...

od wczoraj BEZ ZMIAN

nadal_restyart.jpg

oczywiscie BOK też bez zmian :angry:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

1 godzinę temu, modell napisał:

Tryb rescue to przełącznik dysku.

Tryb rescue zawsze uruchamiała sie konsole linuxową zarządzania VPS z której można było coś zrobić np przekopiować pliki lub wykonać inne operacje. Tymczasem:

- Serwer VPS nie działa nie można się do niego wcale zalogować

- Wejście w tryb rescue zawieszone, wiec sytuacja PATOWA

- BOK OVH oczywiście milczy

czarna_dziura1.jpg

czarna_dziura2.jpg

Rozumiem, że była awaria, ale ***** .....

Abstrahując, to chyba pierwsza tak duża awaria w tej firmie i od razu widać jak ciężkie jest zapanowanie nad awarią tej skali...

webh.pl - szybki hosting z backupem wykonywanym co godzinę i dostępnym na aż 21 dni wstecz, a także bezpłatne skalowanie zasobów, tani vps kvmwydajny vps windows

Większe awarie w mniejszych firmach prowadzą do jeszcze bardziej spektakularnych klęsk. Więc ja na Twoim miejscu bym nie oceniał jak inni opanowują bo nie wiadomo jeszcze jak by Wy opanowywali awarie o takie skali u siebie. Musi być jakaś etyka w biznesie bo los potrafi zemścić się.

Nie wiem czemu jesteś tak negatywnie do nas nastawiony, zwłaszcza gdy nikogo nie oceniłem :-)

Nie było po prostu jeszcze tak dużej awarii w żadnej firmie którą znam - jak było widać nawet po stronach różnych firm, skala i straty muszą być ogromne, zarówno dla samego OVH jak i dla firm które się tam hostowały. U nas też się awarie zdarzały i też potrafiły rzeczy nie działać, ale nie było to aż tak odczuwalne przez wszystkich, awaria nie miała aż tak globalnego charakteru.

Ja nie oceniam w żaden sposób OVH, chodzi mi po prostu o to, że przy większej awarii ciężej jest nad wszystkim zapanować, zwłaszcza szybko. 

webh.pl - szybki hosting z backupem wykonywanym co godzinę i dostępnym na aż 21 dni wstecz, a także bezpłatne skalowanie zasobów, tani vps kvmwydajny vps windows

Nie jestem nastawiony negatywnie do Was, uważam, że świadczycie całkiem niezły poziom usług za akceptowalną cenę, jestem negatywnie nastawiony do sposobów którymi próbowano to spamować forum w imieniu Waszej firmy i dostarczano nam wiele pracy. Spamowano nie linkami partnerskimi czy kodami rabatowymi ( które są odpowiednikami linków partnerskich), więc sam rozumiesz nie można powiedzieć, że to "partnerzy":.

Rejestrowano nowe konta wrzucano czysty link do was w tematach nawet niepowiązanych, odkopywano wekowe tematy, inne.

Cytat

Nie było po prostu jeszcze tak dużej awarii w żadnej firmie którą znam 

Co do nie pamietam..., a pamiętasz pad dość nie malej firmy hostingowej który skutkował zamknięciem firmy a właściciel później zmarł? Kopie zapasowe klienci tak i nie otrzymali, dość głośna sprawa była i to całkiem nie dawno

Niestety nic nie możemy poradzić na to w jaki sposób działają inne osoby. Nie byliśmy to na pewno ani my, ani osoby w żaden sposób z nami powiązane, ale chyba nie to jest przedmiotem tematu.

Ten pad pamiętam, ale to nadal inny kaliber. Nie kojarzę też, żeby jakieś kluczowe firmy się tam hostowały. Przy padzie OVH nie działał spory kawałek internetu, między innymi strony PKP, Biedronki, jakdojade i inne. W przypadku 2be padły tylko strony firm, które nie bały się zawierzyć JDG w temacie hostingu, czyli jednak przede wszystkim małe podmioty.

Cytat

ani osoby w żaden sposób z nami powiązane, 

Podmioty lub osoby którym zlecacie działania marketingowe, nikt inny czystym linkiem tak by nie spamował, ale racja to nie jest tematem dyskusji, brakowało bardzo nie wiele i słowo "webh.pl" było by w filtrze na forum to znaczy, że nigdy by już się pojawiło się na PiO nawet z Waszego oficjalnego konta. To tak dla informacji do czego mogą prowadzić zlecenia marketingu szeptanego nieodpowiednim osobom, lub dawanie wolnej ręki niezbyt wyszkolonym  pracownikom.

Cytat

ale to nadal inny kaliber. 

To jest oczywiste, ale chyba dalej nie zrozumiałeś przekazu który brzmiał "mniejsze firmy z dużym awariami mają mniejsze szansy szybkiej reakcji".

Nie na polskim rynku zyszyłego roku padła firma hostingowa której sterownie zalano ściekami jak pękła rura. Sterowania własna.

Tyle tylko, że my nie zlecamy żadnego marketingu szeptanego nigdzie.

Nie wiem też o jakich dokładnie kontach i postach mówisz, ale jak prześlesz info bezpośrednio do nas to spróbujemy ustalić kto za tym stoi.

Tymczasem wg informacji z twittera OVH, wczoraj w nocy było jeszcze około 400 serwerów do "odżywienia": 

Według informacji z podlinkowanego zgłoszenia, dziś rano zostało 200:

PCI/VPS: there is 10 hosts that has to be reparted. the
host is very complex and we need 1H per host.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności