Skocz do zawartości

Problem z plikiem ads.txt

phare

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ wyświetlam reklamy z mojego konta raz przez agencje otrzymałem informacje od nich, że muszę szybko wgrać na serwer przesłany przez nich plik ads.txt I tutaj popełniłem błąd i bez zastanowienia to zrobiłem. Po kilku dniach na panelu klienta zobaczyłem komunikat. 

Ryzyko utraty zarobków – co najmniej jeden z Twoich plików ads.txt nie zawiera identyfikatora wydawcy AdSense. Napraw ten błąd teraz, by nie wpłynął on znacząco na Twoje przychody.

Chcąc przywróć  stan poprzedni skasowałem plik ads.txt. Efekt był taki iz reklamy po kilku dniach przestały się wyświetlać. Po interwencji pracownika Adsense oraz wgraia nowego poprawioneog pliku ads.txt reklamy wróciły. Jednak mam dalej wątpliwości.

Zatem jeśli emituje reklamy z własnego konta oraz jedną powierzchnie ma agencja to jak powinien wyglądać poprawny plik ads.txt

google.com, pub-mój id, DIRECT, f08c47fec0942fa0

adform.com, 589, RESELLER
adtech.com, 4474.1, RESELLER
aol.com, 4474.1, RESELLER
appnexus.com, 7279, RESELLER

czy

google.com, pub-mój id, RESELLER, f08c47fec0942fa0

adform.com, 589, RESELLER
adtech.com, 4474.1, RESELLER
aol.com, 4474.1, RESELLER
appnexus.com, 7279, RESELLER

Modlitwy - Najpiękniejsze modlitwy

Praga Południe i Praga Północ - Portal o warszawskiej Pradze

Zagadki logiczne

Odpowiem Ci jako pracownik konkurencyjnej firmy, która włożyła mnóstwo wysiłku w to, by przygotowane przez nas pliki ads.txt były możliwie jak najbardziej zrozumiałe dla naszych wydawców. ;) 

Ogólna zasada jest taka, że SSP i systemy reklamowe, w których konta masz Ty bezpośrednio, mają być oznaczone jako "DIRECT", zaś wszystkie pozostałe (tj. te, które są obsługiwane przez jakiś zewnętrzny podmiot, a nie bezpośrednio przez Ciebie) jako "RESELLER".

Powinieneś więc wziąć plik przesłany przez agencję, dodać do niego linię odpowiadającą swojemu kontu AdSense, oznaczając ją jako "DIRECT". 

Według mojej wiedzy, w tej chwili jeszcze nie ma większego znaczenia, czy wpiszesz "DIRECT" czy "RESELLER", ale trzymaj się specyfikacji wydanej przez IAB. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności