Skocz do zawartości

Na jakiej podstawie zwracane są wyniki na treści nie pozycjonowane?

Foksering

Rekomendowane odpowiedzi

Od zawsze zastanawiało mnie na jakiej podstawie Google pokazuje wyniki, które nie są nigdzie pozycjonowane? Powiedzmy, ze mam stronę "Przepisy kulinarne" i na niej  dwa działy: "kuchnia polska"  i "kuchnia śródziemnomorska". Załóżmy, że mocno pozycjonuje "kuchnia polska". Oczywiste jest, ze na zapytanie "kuchnia polska" moja strona znajdzie się wysoko w wynikach (jeśli naprawdę mocno pozycjonuję). Ale na jakiej podstawie Google zwróci w wynikach moja stronę dla zapytań: "kuchnia śródziemnomorska"? Page Rank ma tu znaczenie?

Druga sprawa - na jakiej podstawie Google pokazuje w wynikach wyszukiwania kontent z mojej strony? Załóżmy, ze nie wpisałem żadnego słowa kluczowego na które pozycjonuję stronę, a mój kontent został znaleziony.

1. Nie ma znaczenia, linkowanie wewnętrzne i dobra treść na stronie
2. Just google things...Roboty znalazły, przeszukały, podpisały i gdzieś już to siedzi. To, że Ty nic nie zrobiłeś nie oznacza, że Google też nic nie zrobiło.

Dzięki za odpowiedź. Wygląda mi to trochę na to, że warto ograniczyć ilość pozycjonowanych słów, żeby wybić się jak najmocniej z konkretną frazą, a ona już pociągnie resztę.

A jakie znaczenie ma  wielkość ruchu na stronie? Załóżmy, że w ogóle nie pozycjonuję strony w internecie tylko robię to zewnętrznie - ulotki, plakaty, reklama rtv. Czy samo to wystarczy, żeby roboty G znalazły i przeszukały? Czy jednak trzeba liczyć na efekt popularności, która będzie skutkowała podlinkowaniem strony przez innych (nie przeze mnie)?

9 godzin temu, Foksering napisał:

Ale na jakiej podstawie Google zwróci w wynikach moja stronę dla zapytań: "kuchnia śródziemnomorska

9 godzin temu, Foksering napisał:

Druga sprawa - na jakiej podstawie Google pokazuje w wynikach wyszukiwania kontent z mojej strony? Załóżmy, ze nie wpisałem żadnego słowa kluczowego na które pozycjonuję stronę, a mój kontent został znaleziony. 

To są dwa kluczowe pytania na które każdy pozycjoner powinien znać odpowiedź.  Nawet ten rozpoczynający przygodę z pozycjonowaniem. 

To jak ojcze nasz czy zdrowaś mario u katolików.  

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

7 godzin temu, SzlafRock napisał:

To są dwa kluczowe pytania na które każdy pozycjoner powinien znać odpowiedź.  Nawet ten rozpoczynający przygodę z pozycjonowaniem. 

To jak ojcze nasz czy zdrowaś mario u katolików.  

Rozumiem, że odpowiedź Splatt28 jest wyczerpująca? Czy jest jeszcze coś co powinienem wiedzieć?

10 godzin temu, Foksering napisał:

Dzięki za odpowiedź. Wygląda mi to trochę na to, że warto ograniczyć ilość pozycjonowanych słów, żeby wybić się jak najmocniej z konkretną frazą, a ona już pociągnie resztę.

A jakie znaczenie ma  wielkość ruchu na stronie? Załóżmy, że w ogóle nie pozycjonuję strony w internecie tylko robię to zewnętrznie - ulotki, plakaty, reklama rtv. Czy samo to wystarczy, żeby roboty G znalazły i przeszukały? Czy jednak trzeba liczyć na efekt popularności, która będzie skutkowała podlinkowaniem strony przez innych (nie przeze mnie)?

Z pierwszym stwierdzeniem bym nie przesadzał - linkowanie wewnętrzne pomaga, jeżeli jedna podstrona jest dobrze zlinkowana to reszta też lepiej wygląda, ale linkując tylko jedną strone i jedno słowo kluczowe nie ma opcji, żeby nagle wszystkie podstrony były w top 10 dla swojej frazy. No chyba, że te frazy są ultra lokalne i nie masz większej konkurencji.
Google ulotki, plakatu czy reklamy nie przeczyta ;) Ale normalne, że jeżeli przez to ludzie zaczną udostępniać Twoją stronę na forach/blogach serpy się poprawią.

możesz się promować na jedną podstawową frazę np. kuchnia jak masz mocną domenę i tematyczne linkowanie wewnętrzne to może wyjść na kuchnia polska w Pcimiu , kuchnia wietnamska z jeleniej góry itp.

czyli na hasła pokrewne bardziej dokładne. 

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności