Skocz do zawartości

Polskie litery w tekstach z mety

kakalaka

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni twórcy katalogów. Zauważyłem, że w większości przypadków w katalogach które pobierają dane z mety nierozwiązywalnym problemem jest brak w pobranym tekście polskich literek. Ostatnio spotkałem się z kilkoma katologami których autorzy dochowali staranność i faktycznie udało im się przeskoczyć ten problem. Czy to faktycznie jest tak trudne? Wg. mnie to troszkę wioska i brak profesjonalizmu. Pozdrawiam :D

Faktycznie sorki. Tak na marginesie (proszę nie posądź mnie Stworze o złośliwość) w katalogu który promujesz w swoim podpisie też meta pobierana jest bez polskich literek (sic!). hmmm

Masz racje

Ale kiedy zakłada sie katalog to w dużej większości przypadków korzysta się z gotowych skryptów.

Ja nie potrafię napisac katalogu , ale chcąc go mieć musze skorzystać z gotowca. A gotowca ktos nie dopracował, a i tak mu chwała ze udostepnił skrypt za darmo ;-)

Pozycjonowanie i reklama Reklamedia.pl - Pozycjonowanie - Reklamy Porady, opinie, newsy i przemyślenia o SEO. Zapraszam

Polskie znaki w meta? A po cholerę? Google i tak "tłumaczy" zapytania i czy wpiszesz słowo z ogonkami czy bez, lista wyników jest taka sama.

Jeżeli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi :P

OK, ale to jeśli chodzi o wykorzystanie katalogów do pozycjonowania a co z tymi nielicznymi którzy korzystają z katalogów faktycznie do wyszukiwania interesujących ich stron? Większość moderatorów katalogów chciałoby mieć wpisy staranne a to już wymaga likwidowania "krzaczków" w opisach pobranych z mety. No cóż wydaje się że faktycznie problem tkwi w korzystaniu z gotowców. Zresztą nie jest to jakiś straszny problem wystarczy poświęcić kilka sekund więcej na wpis ale chodzi mi li tylko o użyteczność. Może ktoś napisałby taki skryp który jest poprawny i udostępnił ogółowi :) . Byłoby poprawnie po polsku i porządnie wyglądało. Spoko, kończmy nie ma co drążyć tematu. Sie ma

W 100% idealnie nie, ale ilość wyników zbliżona, i to co miałem wyżej głownie na myśli - google i tak szuka frazy z ogonkami i bez nich.

No tak różnica między "z" i "ż" to może dla google jest niewielka ale np. różnica między "ó" i "Ał" (z mety zamiast u zamkniętego pobierany jest właśnie krzaczek "Ał" to już chyba różnica. Sprawdźcie wyniki sami np. mrówka i mrAłwka, hihihi Pozdro kakalaka

z mety zamiast u zamkniętego pobierany jest właśnie krzaczek "Ał" to już chyba różnica

Krzaczek powstaje z powodu wpisania literki "ó" zakodowanej w konkretnym systemie, np ISO, i robot odczytuje to tak, jak umie. Nie wiadomo w sumie czy META wypełniać w standardzie kodowania zgodnym z tym wpisanym w CHARSET, czy innym? Ja osobiście wpisuję bez "ogonków", Googla wymyślili tacy, co polskich liter nie znają, na komputerze-bocie też wcale iso-8859-2 nie musi być zainstalowane ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności