Skocz do zawartości

Handel internetowy

Trademark

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad wkroczeniem w branżę internetowych sklepikarzy ;) Problem w tym, że wielkiego kapitału nie mam - a sklep jak na razie miałby być raczej niewielki. W związku z tym, mam dwa pytanka:

1. Czy zakładając sklep internetowy trzeba mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą, opłacać składki, itp.? Można to robić jako osoba fizyczna?

2. Jak już wspomniałem, wielkiego kapitału na to przedsięwzięcie nie mam. Większość środków pochłonęłyby wydatki na same wprowadzenie sklepu do sieci i jego promocję. Istnieje zatem możliwość, że np. sprzedawałbym towar, którego nie mam zakupionego, a w momencie, gdy ktoś taki towar u mnie kupi, wtedy ja od razu zaopatrzam się w niego i przesyłam klientowi? Miałbym np. jakąś umowę z hurtownią czy producentem, skąd brałbym tyle towaru, ile zostałoby kupione.

Pozdrawiam.

;]

Kempez - wybacz ale teraz już wiem dlaczego w Polsce od kilku lat jest tyle samo sklepów int. mimo, że powstaje wiele nowych (tudzież tyle samo upada).

1. Sklep internetowy to normalna dzialalność handlowa i jako taka musi zostać zarejestrowana. Jeśli jesteś bezrobotny możesz liczyć na pożyczkę (czasem bezzwrotną) z UP, masz możliwość dokapitalizowania przez fundusze kapitałowe (fundusz mikro itp.), ale musisz opłacać składki (ZUS, US) Jeśli nie prowaziłeś dzialalności przez ostatnich ok. 5 lat to masy bonus od ZUSu i płacisz jakies niewielkie sprawy.

2. Wprowadzenie sklepu do sieci to koszt:

- 2000 zł sklep (np. sote light + grafika + domena)

- promocja (od pracy własnej do nieskończoności więc przyjmijmy na początek: 2000 zł mc) później z dochodów będziesz się bardziej reklamował.

Zatem hm... cały kapital to 4 000 zł?

Co jest najważniejsze dla klientów w sklepach?

- szybkość dostawy (już nie cena !)

- koszty wysyłki

- możliwośc zapoznania się z produktem (szeroki i dokładny opis towaru)

- cena (dopiero czwarta)

Zatem jeśli nie masz choćby małego magazynu na najlepiej sprzedające się towary, aby wysłac je jeszcze w tym samym dniu co zamówienie to nie licz na jakieś wielkie zainteresowanie lub utrzymanie klientów u siebie. Postaraj się jeszcze raz wszystko przeliczyć (zapotrzebowanie na kapitał), poczytać o sklepach internetowych (troche raportów w sieci jest) zaplanuj i do dzieła.

Powodzenia

Paweł

koszt wysylki ? wszedzie to samo praktycznie wiec co to kogo ?

cena? co za brednia, wiekszosc kupuje w www bo jest taniej

mozliwosc z zapoznaniem sie z produktem ? tak. ale zawsze sa wyszukiwarki. i ludzie maja tego znajomosc

szybkosc dostway, tak jedno z wazniejszych ale powiazane z ksoztem wysylki, dla malych produktow to jest ok 25 zl za kuriera... (i to jest srednia cena).

Pozdrawiam, (-;

www.topposition.pl - Top Position

tp468x60_banerrr.png

AQQry: no wlasnie z tym kosztem dostawy to nie zawsze jest tak samo. w niektorym sklepie za dostawe (kurier) placisz 12zł a gdzieniegdzie nawet 30zł...

jak widac cena tez gra główną rolę - stad popularnosc serwisow typu ceneo..

Forum Młodych .. :)

Walczę, aby wiedzieć więcej o seo ;)

2009-03 Powracam do walki :P

AQQry z całym szacunkiem ale skąd czerpiesz swoją wiedzę? Z własnego doświadczenia?

Bo ja podałem za badaniami TNS OBOP i z opracowań własnych przeprowadzonych dla klienta.

Dlatego zaznaczyłem z wykrzyknikiem, że już nie cena ponieważ sam się zaskoczyłem ale tak to teraz wygląda.

Nie jest prawdą że koszt wysyłki jest wszędzie taki sam. Róznice potrafią osiągać naweyt 100% przy dostawach kurierskich, ważna jest jescze kwota po której nie ponosisz kosztów wysyłki, nie zapominajmy o tym.

25 zł za kuriera to bardzo wysoka cena. Generalnie kształtuje się to w dobrych sklepach od 10 do 15 zł.

Ludzie kupują w necie ponieważ:

- mogą spokojnie wybrać towar

- oszczędzają czas (przynajmniej pozornie)

Nie jest prawdą, że w internecie kupuje sie taniej. Zobacz ceny w marketach i dużych sieciach i porównaj z internetowymi. Robię to przynajmniej raz w tygodniu dla kilku branż wiec zaufaj mi.

AQQry - twoje informacje były aktualne kilka lat temu.

Belze - cena odgrywa rolę ale nie pierwszorzędną. Popularnośc porównywarek cen wynika jeszcze z jednego powodu. Szerokości asortymentu i przy okazji szybkości porównania ofert.

Pozdrawiam

Paweł

Odnośnie kosztów przesyłek AQQry miał zapewne na myśli szablonowy sklep - jakich jest najwięcej, czyli wysyłających od kilku do kilkunastu przesyłek dziennie za pomocą kuriera – tam cena faktycznie jest na takim poziomie +/- i to praktycznie u każdej firmy kurierskiej.

Jeżeli natomiast masz ruch ponad przeciętny, podpisaną umowę z f. kurierską to podam przykład, że przy 80 przesyłkach dziennie można mieć w GLS cenę 9 zł za każdą paczkę – czyli niemal cenę poczty.....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności