Skocz do zawartości

AdSense vs ADX

eclipse

Rekomendowane odpowiedzi

jakie macie obserwacje porównania stawek jak w tytule? w teorii ADX powinien dawać więcej, ale u mnie na kilku serwisach po kilkanaście-kilkadziesiąt tysięcy odsłon dziennie jest raczej na odwrót - zarobki spadają po najzwyklejszej w świecie podmianie kodów. wrócić najzwyczajniej w świecie do AdSense czy coś robię źle? kiedyś ADX miał zaletę dopuszczenia większej liczby kreacji, teraz tu i tu nie ma limitu ilościowego, więc główna przewaga odpadła

Niedawno podpytywałem znajomego, który przeszedł na ADX i też mi mówił, że dochody spadły bardzo mocno. Nie interesowałem się dalej tematem, ale może przejście opłaca się tylko konkretnych przypadkach?

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

AdX daje dużo większe możliwości optymalizacji niż AdSense, jak choćby pod postacią reguł cenowych dla konkretnych jednostek, reklamodawców, czy geolokalizacji. Co więcej, daje też możliwość nawiązywania bezpośrednich relacji z reklamodawcami, które także przenoszą się na zwiększenie przychodów i CPMów. Ale jeśli ktoś nie jest w stanie samodzielnie tego obsłużyć, pewnie korzyści z istnienia tych funkcji nie zaobserwuje w stosunku do AdSense.

Pracując w firmie, która zajmuje się właśnie m.in. optymalizacją przychodów z reklam sprzedawanych w modelu programatycznych (yieldbird.com) widzę, że właśnie często przychodzą do nas wydawcy z AdSense i my osiągamy lepsze wyniki od niego.

Zdarzają się też i czasem sytuacje, w których jednostka AdSense ma lepsze wyniki od AdX, co widzimy na przykład dla jednostek o wysokich CTRach. W AdSense masz płacone za kliknięcia, zaś w AdX w CPMie. 

Lis, widzę, że znasz się na rzeczy, więc zapytam:

Korzystam aktualnie z optoads (wcześniej yieldriser), a na zagranicznej stronie także z ads4game - wszędzie oferują mi ADX i w każdym przypadku to co dostaję to gotowe kody, zero możliwości dostosowania choćby kolorystyki reklam tekstowych, nie mówiąc o jakichkolwiek innych opcjach. Czy mam rozumieć, że te firmy robią optymalizacje o której piszesz we własnym zakresie? Zarobki bez większych zmian vs AdSense. Ostatnio przepiąłem na jednej stronie ADX z powrotem na Adsense i zgodnie z oczekiwaniami zarobki porównywalne, może nawet nieco wyższe są teraz, ale zaczął się grudzień więc nie powinno to dziwić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności