Skocz do zawartości

Włamanie na serwer - czego mogę się teraz bać?

Toto

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, Mion napisał:

A to jak się włamano Cie nie martwi ? Bo co z tego, ze oczyścisz pliki z dodatków lub nawet wgrasz z backuupa jeśli nie znasz sposobu wejścia, to za chwile możesz mieć to samo :o => "syzyfowe prace"

jak sprawdzic jak sie włamano ? Jaki program do przeskanowania kompa bedzie odpowiedni?

13 godzin temu, Mion napisał:

Hmmm, to masz jakieś dobre układy skoro "home" zajmuje się szukaniem syfu w Twoich plikach, bo standardowo to po stronie klienta leży zabezpieczanie oprogramowania na serwerze. 

Nie zapomnij zmienić haseł do FTP i nie używać FTP chyba, że szyfrowanego połączenia lub SFTP. Przeskanuj tez kompa z którego łączyłeś sie z FTP czy nie masz na nim niespodzianek.

Słuchajcie ja miałem podobny problem w netdc (biznes host) ale tutaj niestety hosting nie pomógł (jedynie udawał że coś robi i sprawdza - nie polecam) . Doszło do tego że zmieniam wszystko stawiam od nowa pare stronek..SZKODA NERWOW. Pytanie. Na co zwrócić uwagę na samym początku aby zminimalizować jaja które take ataki mogą zrobić tz:

- co zainstalować na ubuntu/debianie (a moze btw inny system jest bardziej bezpieczny/optymalny dla nie zaawansowanego ? )

z programów które "wychwytują" jakies dziwne zachowania na serwerze ? No nie wiem wlamania , wysyłki jakiegos spamu? Chce sam to monitorować , mnieć jakieś alerty a nie dowiadywać się o tym po fakcie i liczyć że łaskawie "hosting" na to spojrzy i machnie ręką.

Mam nadzieje że rozumiecie ;_)

4 godziny temu, HeAdSOn napisał:

(biznes host) ale tutaj niestety hosting nie pomógł  (jedynie udawał że coś robi i sprawdza - nie polecam)

dziwne bo miałem ten sam problem, zrobili jakieś dziwne "triki" z przekierowaniem i wszystko działa od dłuższego czasu. Osobiście uważam, że zrobili to, ponieważ hosting był / jest dziurawy, ale to już moje prywatne zdanie, po wielu wymianach mailowych stanęli na wysokości zadania i naprawili :)

33 minuty temu, Dralik napisał:

dziwne bo miałem ten sam problem, zrobili jakieś dziwne "triki" z przekierowaniem i wszystko działa od dłuższego czasu. Osobiście uważam, że zrobili to, ponieważ hosting był / jest dziurawy, ale to już moje prywatne zdanie, po wielu wymianach mailowych stanęli na wysokości zadania i naprawili :)

a z czym miałeś konkretnie problem?

2 godziny temu, Dralik napisał:

Też tak uważam, w home miałem dwa włamania na serwer z Rosji, zmieniłem hosting postawiłem ten sam cms z kopii do tej pory nie ma problemu więc to nie była wina dziurawego skryptu.

Profesjonalne narzędzia warsztatowe tylko renomowanych marek. Głodny? Łatwe przepisy kulinarne na moim blogu.

Aktualizacja map fabrycznej nawigacji, Polskie menu w Twojej nawigacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności