Skocz do zawartości

faktury kosztowe od stycznia 2018

jimmi

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem pewny ale podobno do 1 stycznia ma być dostępny rejestr aktualizowany na bieżąco, kont bankowych przedsiębiorców.

Aby można było wrzucić fakturę w koszty, zapłata musi być na konto z rejestru należące do danego przedsiębiorcy.

Chyba duży problem dla bramek płatniczych, może położyć cała branże.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

• Odpowiedzi 44
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Trochę bezsensu, przecież JPK sprawi, że będzie większa kontrola nad rozliczanymi transakcjami.

I tak jak piszesz, mija to się z realiami. U nas około 90%  to płatności internetowe, nie mówiąc o olbrzymich transakcjach na całym allegro - to nie może być prawda :) Choć nie zdziwiłbym się :)

To chyba chodziło o codzienne przesyłanie wyciągów  z konta.

Możliwe, że to wszystko było myślenie na głośno.

JPK co miesiąc i wszystko jest jak na tacy.

A nie wiem być może się mylę czego to dotyczyło bo ostatnio tyle rzeczy wymyślają że ciężko nadążyć.Jeśli rzeczywiście ma być tak jak pisze @jimmi to paranoja.Mam znajomego który prowadzi pewną działalność gdzie zarówno sam płaci przez operatora płatności jak też przyjmuje wpłaty przez operatora płatności.I co wtedy nie wrzuci faktur w koszty?, to pozostaje zamykać firmę.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

3 minuty temu, jimmi napisał:

ale będzie coraz więcej firm zagranicznych z polskimi kontami bankowymi

@jimmi to też nie jest takie proste.Czysto hipotetyczna sytuacja, Jesteś Polakiem, masz firmę zarejestrowaną w kraju XXX, dostajesz jakąś kasę na konto bankowe (nieopodatkowane pieniądze w Polsce). I pewnego dnia przychodzi Ci UKS i pyta: A skąd ma Pan pieniądze na dom który niedawno został wybudowany?

Raje podatkowe fajnie wyglądają na reklamach, w praktyce aby wszytko było w 100% ok to tam też trzeba mieszkać.

41 minut temu, Finan napisał:

skąd ma Pan pieniądze na dom który niedawno został wybudowany?

Zarobiłem za granicą, a co? Umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania podpisana 25 lat temu

Jeden seo rabin powie tak, a inny powie nie.

Zostałem SEMitą, żeby nawet w pracy siedzieć przy komputerze B)

@odys w praktyce też nie wygląda to tak pięknie.Np. aby tak powiedzieć musisz mieszkać określony czas w danym kraju, a co jeśli tylko prowadzisz firmę za granicą, a fizycznie mieszkasz w Polsce?

Gwarantuję że US w razie kontroli o to zapyta.

2 godziny temu, odys napisał:

Zarobiłem za granicą, a co?

A to, że musisz to wykazać. Tylko jednemu jak narazie udało sie wmówić, ze wygrał na giełdzie. ;) Rezydencję podatkową można mieć tylko jedną. To tak dla wiadomości. ;)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

No tak rezydencja podatkowa jest bardzo ważna.Wiele osób nie wie o tym że np. przebywając w Polsce powyżej 183 dni w roku podlega pod polskie podatki, nawet jak prowadzi firmę w Zanzibarze.

Tak samo do ustalania rezydencji podatkowej wystarczy np. miejsce posiadania majątku, już nie wspominając o tym że za rezydenta można być uznanym gdy się mieszka za granicą ale ma się w Polsce najbliższą rodzinę bo ustawa podatkowa tak na prawdę tego nie precyzuje.

Więc nie jest to takie proste jak się wydaje.

Mnie bardziej przeraża inny problem, powiedzmy kupujesz towar od gościa X za 5K + VAT, fajnie wszystko w porządku, ale gostek X sprzedał komuś parę faktur kosztowych i się wydało, US po nip-ie widzi wszystkich jego klientów, ciebie też, znając nadgorliwość skarbówki, za chwilę zablokuje konta wszystkim firmom z jakimi gostek X współpracował, aby zapobiec potencjalnemu wyłudzeniu VAT--u. A później masz parę miesięcy na wykazanie że nie jesteś wielbłądem, a bez dostępu do $ twój biznes rozpada się z drzazgi.

@Arkaszka chyba trochę przesadzasz ;) Myślę, że większość firm ma stałych kooperantów a JPK powinien być od dawna- łatwiej ukrócić handel kosztami. Podejście pracowników US zmieniło się w ciągu ostatnich kilkunastu lat zdecydowanie na plus. O ile PiS nie przegnie z jakimiś wytycznymi nie powinno być tragedii.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności