Skocz do zawartości

Gdzie zlecić pozycjonowanie i dlaczego nie Allegro

IPS

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
  W dniu 14.12.2017 o 19:55, IPS napisał(a):

I właśnie o takie porady mi chodziło :-)

Rozwiń  

Reszta jest droższa niż piwo :)

Jeśli szukasz wiedzy na forum PiO, to czeka Cię bardzo dużo czytania między wierszami :)

W dniu 14.12.2017 o 21:18, IPS napisał(a):

Raczej skuszę się pewnie na jakiś poradnik, żeby troszkę to przyśpieszyć.

Ewentualnie poszukam jakiegoś "mentora" :-)

Rozwiń  

Drogi @IPS

Postaram się to wyjaśnić w sposób bardziej klarowny i nie odbieraj tego jako ataku czy zniewagi.

1. Branża finansowa i tego typu jest bardzo dochodowa, więc w niej siedzą najlepsi pozycjonerzy - nie tylko z tego forum.

2. Gdzie jest dużo kasy - jest duża konkurencja z odpowiednimi zasobami finansowymi.

3. Wspomniałeś w jakimś z postów, że 700 zł na pozycjonowanie to spory wydatek miesięczny.

4. Dlatego osoby, które znają temat, podeszły do Ciebie w taki sposób.

Konkluzje:

1. Wg mnie porywasz się z motyką na słońce. Aby być w Top 10 na chodliwe frazy to są 3 wyjścia:

- A masz duże umiejętności i zaplecze (programy, domeny, serwery, itp) - sam wbijasz stronę do Top 10 (lecz zaplecze potrzebne to stały koszt miesięczny, który liczony jest w tysiącach złotych)

- B masz sporo kasy na promocję takiego bloga/strony/portalu - wg mnie bez 5000 zł miesięcznie w wzwyż nie ma co startować bo nie będzie efektów. I przy tym rozwiązaniu musisz znaleźć firmę / osobę, która to zrobi dobrze. Wież mi będzie ciężko, gdyż jest to ciężka branża.

- C pozyskujesz ruch spoza Google: marketing szeptany, marketing na portalach społecznościowych - do tego nie są potrzebne duże nakłady i możesz to robić sam.

Podsumowanie:

Twój tok myślenia można porównać do takiego przypadku. Masz sklep internetowy ze sprzętem elektronicznym i chcesz być w Top 10 na frazy:

- telewizory

- konsole

- komputery

- laptopy

- itp

A twój budżet to 2000 zł, natomiast najwięksi na rynku wykładają na promocje w Internecie dziesiątki lub setki tysięcy.

Dlatego nie ma szans aby Twoja koncepcja się powiodła. Albo masz gruby portfel na działania, albo wiedzę i działasz pomału samemu.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem CI to dobrze. Twój tok myślenia jest normalny dla "laika", który przychodzi do agencji SEO. Myśli, że w Internecie można za 100 zł lub 500 zł osiągnąć ogromny sukces. Niestety te czasy minęły dekadę temu ;-) A my musimy wyjaśniać to potencjalnym Klientom.

Pozdrawiam i życzę sukcesu.

W dniu 15.12.2017 o 13:10, mefi napisał(a):

Drogi @IPS

Postaram się to wyjaśnić w sposób bardziej klarowny i nie odbieraj tego jako ataku czy zniewagi.

1. Branża finansowa i tego typu jest bardzo dochodowa, więc w niej siedzą najlepsi pozycjonerzy - nie tylko z tego forum.

2. Gdzie jest dużo kasy - jest duża konkurencja z odpowiednimi zasobami finansowymi.

3. Wspomniałeś w jakimś z postów, że 700 zł na pozycjonowanie to spory wydatek miesięczny.

4. Dlatego osoby, które znają temat, podeszły do Ciebie w taki sposób.

Konkluzje:

1. Wg mnie porywasz się z motyką na słońce. Aby być w Top 10 na chodliwe frazy to są 3 wyjścia:

- A masz duże umiejętności i zaplecze (programy, domeny, serwery, itp) - sam wbijasz stronę do Top 10 (lecz zaplecze potrzebne to stały koszt miesięczny, który liczony jest w tysiącach złotych)

- B masz sporo kasy na promocję takiego bloga/strony/portalu - wg mnie bez 5000 zł miesięcznie w wzwyż nie ma co startować bo nie będzie efektów. I przy tym rozwiązaniu musisz znaleźć firmę / osobę, która to zrobi dobrze. Wież mi będzie ciężko, gdyż jest to ciężka branża.

- C pozyskujesz ruch spoza Google: marketing szeptany, marketing na portalach społecznościowych - do tego nie są potrzebne duże nakłady i możesz to robić sam.

Podsumowanie:

Twój tok myślenia można porównać do takiego przypadku. Masz sklep internetowy ze sprzętem elektronicznym i chcesz być w Top 10 na frazy:

- telewizory

- konsole

- komputery

- laptopy

- itp

A twój budżet to 2000 zł, natomiast najwięksi na rynku wykładają na promocje w Internecie dziesiątki lub setki tysięcy.

Dlatego nie ma szans aby Twoja koncepcja się powiodła. Albo masz gruby portfel na działania, albo wiedzę i działasz pomału samemu.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem CI to dobrze. Twój tok myślenia jest normalny dla "laika", który przychodzi do agencji SEO. Myśli, że w Internecie można za 100 zł lub 500 zł osiągnąć ogromny sukces. Niestety te czasy minęły dekadę temu ;-) A my musimy wyjaśniać to potencjalnym Klientom.

Pozdrawiam i życzę sukcesu.

Rozwiń  

Bardzo dziękuje za odpowiedź ale nie do końca mogę się zgodzić, wyjaśnię dlaczego:

Odnośnie punktu pierwszego masz całkowitą rację jednak jak wspomniałem wcześniej nie jest to scricte branża finansowa ( oszczędzanie czasu, zdrowia itp. ) i z tego co już zdążyłem się rozeznać będzie to zbyt czasochłonne by wchodzić w finanse więc skupię się na pozostałych, na pewno nie niemożliwe ale o tym dalej :-)

Co do podejścia osób na początku tematu to mimo wszystko nie uważam, że było zasadne, mógł bym to porównać do klienta, który wchodzi do sklepu komputerowego i pyta o jakiś tani i dobry telefon, a sprzedawca wyśmiewa go słowami "to jest sklep komputerowy, a nie z telefonami, poza tym tanio nie będzie dobrze". A dlaczego nie można w prostych słowach wyjaśnić, że to bardzo trudny temat i wymagający dużych pieniędzy ?

Do do konkluzji: serwery i domeny mam i to dosyć spory "arsenał", a jeśli chodzi o umiejętności to owszem, na chwilę obecną ich nie mam ale tak samo było z programowaniem, zaczynałem od zera i początki były strasznie trudne, prezentując swoje pierwsze próbki kodu zazwyczaj słyszałem tylko krytykę i porady, żebym lepiej sobie darował...pół roku później ta osoba była moim klientem :-) I nie jest to branża w której raz się czegoś nauczyłem i jest super, rozwijam się cały czas i uczę nowych rzeczy, więc myślę, że tutaj również mogę się wdrożyć i zdobyć zarówno duże zaplecze jak i wiedzę, tylko potrzeba na to czasu z którym się liczę jak wspomniałem wcześniej.

Co do ruchu to mam kilka portali, które prowadzę, nigdy nie pozycjonowane ale ruch na nich spory, głównie za sprawą kilku fanpage więc ruch z FB mogę pozyskać, choć biorąc pod uwagę obecną sytuację z FB wolał bym skupić się na powolnym pozyskiwaniu naturalnego ruchu.

A podsumowując, każdy kiedyś był laikiem, który nic nie potrafił więc nie uważał, żeby mój pomysł nie miał prawa powodzenia, może za miesiąc, a może za rok lub dwa :-)

Oczywiście dziękuję za odpowiedź i wyrażenie opinii.

@IPS - każdy z nas stara Ci się coś wytłumaczyć.

Pozycjonowanie nie można równać z programowaniem. Sam programuje od ponad 12 lat. Pozycjonowaniem zajmuje się od 5 lat.

Różnice pomiędzy tymi dwoma dziedzinami to kasa i jeszcze raz kasa.

Aby zrobić super portal nie potrzebujesz dużych nakładów finansowych oprócz swojego czasu i umiejętności. Wystarczy Laptop za 2000 zł i jakiś edytor tekstu (darmowy). Grafikę możesz zrobić w Gimpie. Koszt pakietu Adobe też nie jest jakimś ogromnym wydatkiem. Teraz można go nawet dzierżawić miesięcznie ;-) Więc jak widzisz aby zostać super programistą wystarczy 2000 zł i możesz działać i osiągać sukcesy z czasem.

Jeśli chodzi o pozycjonowanie to już tak nie wygląda. Abstrahując już branże finansową to sensowny budżet aby robić takiego bloga i oczekiwać efektów od firmy SEO to rząd od 1500 zł netto w górę. Czemu, bo masz konkurencję na praktycznie każdą frazę, która przynosi ruch.

Pozycjonowanie przyrównam do wyścigów formuły 1. Jak chcesz je wygrać jadąc starym polonezem? W pozycjonowaniu potrzebne są duże nakłady finansowe na działania aby przeskoczyć konkurencje.

Wspomniałeś o serwerach - ok 1 dedyk - koszt 300 zł miesiąc (pomijam koszt zakupu dodatkowych IP - jest jednorazowy).

Zaplecze - powiedzmy 50 domen - koszt odnowienia na miesiąc 145 zł.

Content na zaplecze - może być z mieszarki - 0 zł

I teraz najważniejsze linki do zaplecza i strony docelowej - jaki koszt ?

Oraz praca pracownika w agencji SEO i zysk dla jego pracodawcy / zatrudnienie osoby prywatnej - jaki koszt?

A także softy i licencje, które umożliwią indeksowanie pozyskanych linków - koszt miesięczny (serwery VPN, proxy, licencje - nie liczę ich zakupu) - koszt 300 zł

Mi wyszło jakieś 745 zł bez tworzenia linków (czas osoby, która ma to zrobić, kosztu ich pozyskania, zysku właściciela)

Oczywiście wyliczenia są przybliżone - jeden SEO Rabin powie, iż wskazane koszt stałe szacuje na poziomie 400 zł, a inny 1000 zł.

Dlatego właśnie tu tkwi problem w twoim rozumowaniu. Nawet robiąc samemu pozycjonowanie masz spore koszta miesięczne. A do tego dochodzi czas. Jeśli jesteś programistą to posiadasz jakieś stawki godzinowe, które przeliczasz na konkretny projekt.

Tak, jak ktoś wspomniał za 20h pracy specjalisty w agencji SEO to rząd 2000 zł. Oczywiście można nad tą kwotą dyskutować. Lecz nikt kto ma wiedzę, nie będzie pracował za mniej niż 50-60 zł/h. Czym większa agencja SEO tym ceny roboczogodziny wyższe. Jak wybierzesz nawet firmę jednoosobową to musisz się liczyć ze stawką około 50 zł/h i to nie będzie ekspert wysokiej klasy. Zapytasz się czemu - bo tacy ludzie robiąc swoje projekty mają stawki przynajmniej od 150 zł/h i nie pozycjonują stron Klientów. Nie ma to sensu.

Dlatego zrozum to co Ci koledzy tłumaczą - mają w tym 100% racji - ty możesz się z tym nie zgadzać. Lecz wspomnisz nasze słowa za rok czasu, że Ci "Malkontenci z PIO" mieli jednak rację.

Z mojej strony temat wyczerpany, więcej nie pomogę, a moja rada jest po to abyś uczył się na naszych błędach, a nie na swoich!

W sumie nie ma o czym rozmawiać :)

Wątek to "Gdzie zlecić pozycjonowanie?" a nie "Jak samodzielnie pozycjonować?" albo "Czy warto samodzielnie pozycjonować?".

No chyba że ktoś chce jednak przekonać IPS-s do skorzystania z usług pozycjonerów :D

Tyle że wspomniany blog może być zwykłym wielotematycznym presell page i zachodzi pytanie "Po co to pozycjonować?"... ;)

@mefi Dziękuję za odpowiedź, oczywiście rozumiem co każdy próbuje mi wyjaśnić ale nikt mnie chyba niezbyt słucha lub dalej traktuje jak mało myśląca osobę więc pokuszę się o dalsze wypowiedzi :-)

Wspomniałeś o super portalu, pominąłeś tylko kilka dodatkowych kosztów:

- grafika, dobre kilka stówek raz + to samo minimum co 2 lata bo niestety ale szablon trzeba odświeżać

- serwer, który przy super portalu będzie kosztował od 300zł miesięcznie wzwyż jeśli nie jest wymagający

- treści na taki serwis, około 500zł miesięcznie chyba, że będzie to blog na który wrzucasz 5 artykułów miesięcznie ale portal z dobrą treścią musi mieć ją codziennie

- promocja na FP zależnie czy je posiadasz ( darmowa ) czy nie ( od 10zł jeden wpis, a potrzeba ich kilka dziennie minimum )

Oczywiście to są wyliczenia na podstawie moich doświadczeń i pewnie gdybym więcej rzeczy robił samodzielnie i poświęcił dużo więcej czasu na optymalizację serwisów, koszta mogły by spać ale codzienne pisanie artykułów, galerii itp. bardzo mi nie leży więc muszę to zlecać i to generuje największy koszt.

Co do Twoich wyliczeń:

- serwery mam i spokojnie mogę umieścić tam swoje zaplecze więc koszt już spada

- bardzo dużą bazę narzędzi mam na razie za darmo i na minimum 3 miesiąca tak pozostanie

Czyli z Twojej sumy pozostaje 145zł co już jest przyjemniejsze w odbiorze :-) Oczywiście na pewno pojawią się dodatkowe koszta ale liczę się z tym.

Oczywiście to są moje rozważania i część z nich może okazać się błędna ale dlaczego by nie spróbować, zmierzyć się i czegoś nauczyć, co mógł bym wykorzystać przy obecnych projektach, które polegają tylko na social media ?

W dniu 15.12.2017 o 16:03, mefi napisał(a):

Jeśli jesteś programistą to posiadasz jakieś stawki godzinowe, które przeliczasz na konkretny projekt.

Rozwiń  

Tak ale tylko gdy robię coś dla pieniędzy, a to ma być projekt z chęci, a jak by pewnie niektórzy powiedzieli "głupiego widzi mi się",  to tak jak ktoś kupuje stare auto za 100k, zawsze znajdzie się, ktoś kto będzie przekonywał, że za ta kasę będzie miał nowe i niezawodne auto, a nie stary psujący się zabytek :-)

W dniu 15.12.2017 o 16:27, kris_set napisał(a):

W sumie nie ma o czym rozmawiać :)

Wątek to "Gdzie zlecić pozycjonowanie?" a nie "Jak samodzielnie pozycjonować?" albo "Czy warto samodzielnie pozycjonować?".

No chyba że ktoś chce jednak przekonać IPS-s do skorzystania z usług pozycjonerów :D

Tyle że wspomniany blog może być zwykłym wielotematycznym presell page i zachodzi pytanie "Po co to pozycjonować?"... ;)

Rozwiń  

A dlaczego nie ma o czym ? Temat się rozwinął i być może nie ma dużo wspólnego z tematem ale może warto podyskutować i wyciągnąć jakieś wnioski :-)

W dniu 14.12.2017 o 19:55, IPS napisał(a):
  W dniu 14.12.2017 o 15:59, kris_set napisał(a):

Zoptymalizuj najpierw blog pod long tail.

Rozwiń  

I właśnie o takie porady mi chodziło :-)

Rozwiń  

Czy na pewno? Bo jak czytam to raczej nie.

W dniu 15.12.2017 o 15:38, IPS napisał(a):

Co do ruchu to mam kilka portali, które prowadzę, nigdy nie pozycjonowane ale ruch na nich spory,

Rozwiń  

I tak samo zrób z blogiem. Nie masz dużo konkurencji, blogów o oszczędzaniu czasu i wody z kranu nie jest zbyt wiele.

W dniu 14.12.2017 o 07:16, IPS napisał(a):

Polecam więc przeczytać jeszcze raz temat ze zrozumieniem, nigdzie nie pisałem o pożyczkach itp., a o tym, że na blogu nie ma i nie będzie reklam.

Rozwiń  

A  blog i kilka portali + teksty zlecone na zewnątrz to dla zabicie czasu.

W dniu 15.12.2017 o 16:54, IPS napisał(a):

Tak ale tylko gdy robię coś dla pieniędzy, a to ma być projekt z chęci, a jak by pewnie niektórzy powiedzieli "głupiego widzi mi się",  to tak jak ktoś kupuje stare auto za 100k, zawsze znajdzie się, ktoś kto będzie przekonywał, że za ta kasę będzie miał nowe i niezawodne auto, a nie stary psujący się zabytek :-)

Rozwiń  

Ja nie uważam, że jest to "głupiego widzimisię".

Wiele osób kupuje piękna auta, żeby je pokazać, więc rzuć linkiem i wszystko będzie jasne :) 

Koledzy, nie uważacie, że ta strona przeszła już wystarczającą metamorfozę. A może @MaxPan a nie myli intuicja.

W dniu 13.12.2017 o 12:13, MaxPan napisał(a):

A jak pojawia się nowe konto udające "zadowolonego" klienta to taki temat leci do kosza bo wiadomo na czyje zlecenie powstał.

Rozwiń  

Izolacje Natryskowe - Ocieplanie pianką Warszawa - Poddasza i stropy. 

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

W dniu 13.12.2017 o 12:45, IPS napisał(a):

Raczej zastanawiałem się nad ofertami z górnej półki cenowej, czy one też są mało wartościowe.

Rozwiń  

I po lekturze zupełnie można zgłupieć :)

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

W dniu 15.12.2017 o 18:51, Toto napisał(a):

Czy na pewno? Bo jak czytam to raczej nie.

Rozwiń  

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi.

A  blog i kilka portali + teksty zlecone na zewnątrz to dla zabicie czasu.

Rozwiń  

Portale prowadzę zarobkowo, to chyba oczywiste. Blog nie będzie zarobkowy i nie wiem co teraz chodzi ?

Wiele osób kupuje piękna auta, żeby je pokazać, więc rzuć linkiem i wszystko będzie jasne

Rozwiń  

Szczerze myślę, że ju dużo osób w duszy się śmieje z moich postów więc nie będę dawał do tego kolejnych powodów

Zupełnie nie rozumiem też zdania o metamorfozie, sugerujesz, że temat jest dla żartu czy może zaraz kogoś będę promował ?

Myślę, że dyskusję można już skończyć, przynajmniej ja to zrobię bo ciągle ktoś próbuje mnie wyśmiać lub sugeruje, że na 100% sobie nie poradzę. Mogę jedynie zasugerować takim forumowiczom aby przypomnieli sobie samych siebie z początku kariery, czy warto było się uczyć i iść do przodu czy lepiej było zrezygnować...

Pozdrawiam wszystkich i mimo wszystko życzę samych sukcesów.

W dniu 15.12.2017 o 19:32, IPS napisał(a):

Mogę jedynie zasugerować takim forumowiczom aby przypomnieli sobie samych siebie z początku kariery,

Rozwiń  

Masz rację, uderzam się w pierś :)

Ja na początku kariery też prowadziłem kilka portali a potem postanowiłem je pozycjonować :) 

W dniu 15.12.2017 o 19:32, IPS napisał(a):

Zupełnie nie rozumiem też zdania o metamorfozie

Rozwiń  

Dokładnie chodzi mi o to, że na początku pytasz o pozycjonowanie i usługi z Alllegro, które mają po 50 pozytywnych opinii, a pod koniec okazuje się, że prowadzisz zarobkowo kilka portali.

O takiej metamorfozie mówiłem.

A za chwilę może się dowiemy, że rozmawiamy z właścicielem interia.pl :) 

W dniu 15.12.2017 o 19:40, Toto napisał(a):

Masz rację, uderzam się w pierś :)

Ja na początku kariery też prowadziłem kilka portali a potem postanowiłem je pozycjonować :) 

Dokładnie chodzi mi o to, że na początku pytasz o pozycjonowanie i usługi z Alllegro, które mają po 50 pozytywnych opinii, a pod koniec okazuje się, że prowadzisz zarobkowo kilka portali.

O takiej metamorfozie mówiłem.

A za chwilę może się dowiemy, że rozmawiamy z właścicielem interia.pl :) 

Rozwiń  

No tak, przecież oczywistym jest, że skoro nie znam się zupełnie na pozycjonowaniu to tym bardziej nie mogę prowadzić żadnego portalu zarobkowo, no przecież żaden portal bez pozycjonowania nie może istnieć i zarabiać, nawet mając 500k fanów na FB...

Określenie tego słowem metamorfoza jest "niesamowicie trafne", to tym bardziej nie uwierzysz, że mam klientów, którzy prowadzą serwisy zarabiające po kilka tysięcy miesięcznie, a nie znają się na pozycjonowaniu... i na programowaniu również...

na tym forum większość osób na skrzywienie zawodowe, tu liczy się postawić jakąś stronkę/portal/porównywarkę, zrobić topy ściągając ruch, spieniężyć ruch. Czym szybciej od punktu 1 do 3 tym lepiej, o czym będzie stronka jest sprawą trzeciorzędną, myślisz ze suplementy na miękką fajkę kogoś pasjonują, ważne aby cash się zgadzał.

Umiejętność programowania pomaga, a umiejętność pozycjonowania sprawia że więcej $ zostaje w kieszeni, a w początkowej fazie projektu gdy fundusze są słabe jest prawie bezcenna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności