Skocz do zawartości

Facebook - publicznie czy dla znajomych

kapitus

Rekomendowane odpowiedzi

Wielu ludzi udostępnia wszystkie swoje treści na facebooku z ustawieniem "dla znajomych". Inni udostępniają wszystko z ustawieniem "Publicznie". Jakie waszym zdaniem treści warto udostępniać publicznie a jakie tylko dla znajomych? Co sądzicie o tym, że to zdjęcie zostało udostępnione publicznie?

zdjęcie wywaliłem, jest cała forum o FB.

A wracając do Twojego pytania. Większość użytkowników do końca nie rozumie ustawień prywatności postów.

Jeżeli profil jest prowadzony jak kreacja marki personalnej lub autor chce dotrzeć do jak największej liczby odbiorców to publiczny.

A swoje głupie zdjęcia można udostępniać znajomym cały internet nie musi o nich wiedzieć, tak samo o tym czy ktoś poszedł do toalety czy do kina.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

• 4 tygodnie później...

Rzadko korzystam z Facebooka w innym celu niż komunikacja ze znajomymi.

Ostatnio jednak coś opublikowałem kilka zdjęć podsumowujących rok 2017, zaznaczając opcję Znajomi, mając oczywiście na myśli swoich znajomych.

Jednak po nieprzemyślanym oznaczeniu, kto jest na danym zdjęciu, zdjęcie to stało się widoczne dla jego znajomych czyli ludzi, których w ogóle nie znam.

W sumie to logiczne, jednak chyba nie o to mi chodziło :) I weź tu chroń swoją prywatność...

A niby jestem taki obyty w internetach :D

Nawet nie wiem, o co chodzi :) Mam tylko takie opcje jak w załączniku; nie wiem, gdzie i co się ewentualnie ustawia.

Inna historia.

Byłem kiedyś z rodzicami w Escape roomie. Oboje są na emeryturze, ogólnie fajni, ale poważni ludzie. Z trudem dali się wyciągnąć.

Po zabawie zrobiliśmy sobie pamiątkowe zdjęcia w "fotobudce" - jakieś głupie przebrania, tabliczka "idziemy na piwo", "weź się, tato" itp.

Po jakimś czasie firma wrzuciła zdjęcia z fotobudki na swojego fanpagea.

Ktoś oznaczył tatę.

Wszyscy jego znajomi zobaczyli zdjęcie.

Zadowolony to on nie był :D

...

Całe szczęście nie znalazłem na wspomnianym fanpageu zdjęcia z kolegami, gdzie w tych głupawych przebraniach wyglądamy jak stripteaserzy przed występem :D

fb.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności