Skocz do zawartości

drastyczny spadek starej strony

Rekomendowane odpowiedzi

Strona, którą prowadzę istnieje w sieci prawie trzy lata. Powoli była rozwijana i powoli pięła się w górę na słowa kluczowe "haft komputerowy". W lecie roku 2017 stabilnie zajmowała 25 - 28 pozycję. Czasami wskakiwała nawet wyżej. A raz, przez dwa dni była na pozycji siódmej. Cały czas (raz dziennie) sprawdzam jaką pozycję zajmuje moja strona w wyszukiwarce.

I nagle pod koniec lata strona zaczęła spadać. W tej chwili na zapytanie "haft komputerowy" znajduje się na pozycji około 230-240. To jest koszmarne, bo dla kogoś z rodziny, dla kogo robiłem tę stronę oznacza to drastyczny spadek zarobków. Strona cały czas jest powoli rozwijana, nie robiłem w niej żadnych drastycznych zmian. Właściwie nie robię ŻADNYCH zmian, dodaję tylko raz na dwa miesiące kolejną podstronę. Podstrona zawiera 2 - 3 zdjęcia i 10 zdań opisu. I tyle. Co się mogło stać, że tak się stało?

Adres strony https://haftkomputerowy.host4u.pl

Kiedyś będzie w TOP1 :)
https://haftkomputerowy.host4u.pl/

• Odpowiedzi 49
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Popracuj trochę nad optymalizacją strony, bo na pierwszy rzut oka jest trochę do zrobienia. Rozumiem, że na stronie nie ma wewnętrznej duplikacji treści i te 10 zdań opisów, które dodajesz to unikalne teksty? Zadbaj o indeksacje istniejących linków i zdobądź ich więcej (lub zleć to komuś) - na frazę ogólnopolską masz zbyt ubogi profil linków.

6 minut temu, Rockstar napisał:

...na stronie nie ma wewnętrznej duplikacji treści i te 10 zdań opisów, które dodajesz to unikalne teksty?
...na frazę ogólnopolską masz zbyt ubogi profil linków.

Tak - nigdy niczego nie kopiuję. Każda strona to unikalny opis do pokazanych zdjęć. Zdjęcia za każdym razem są inne - tak samo jak każde zlecenie jest inne. Inny wzór, inny materiał (spodnie, torba, obrus), inny zleceniodawca, inna ilość zamówienia.

Wiem, że linków trochę mało, ale do tej pory jakoś wystarczały by strona była na 25 miejscu. To było wystarczająco wysoko i zapewniało odpowiednią ilość zamówień dla niewielkiej firmy. Wcale nie zależało mi (i właścicielowi hafciarni) na medalowych pozycjach. Ilość zleceń by go zasypała. Teraz ilość zleceń spadła do zera. Na 240 miejsce nikt już nie zagląda.

5 minut temu, Hafciarnia napisał:

Wiem, że linków trochę mało, ale do tej pory jakoś wystarczały by strona była na 25 miejscu.

Wystarczały kiedy były w indeksie. Pytanie brzmi czy dalej w nim są? (szczególnie katalogi). Druga sprawa, że część z nich mogła zostać usunięta (jeden admin usunął, inny nie przedłużył domeny itp.) - sprawdź czy nadal masz taki sam profil linków jak wcześniej. Ogarnij też nasycenie treści frazą kluczową bo na chwilę obecną to masz na stronie keyword stuffing.

Wiesz, z pozycjonowaniem jest tak, ze nawet to co dzialalo pol roku temu dzis moze juz nie dzialac. Dobrze ci radza. Mimo wszystko strona jest do wymiany, pod wzgledem technicznym jest archaiczna (byla juz w momencie powstania), a to tez ma znaczenie. Pomijam fakt, ze strona jest raczej malo przyjazna dla odbiorcow, trzeba byc dosc zdesperowanym zeby wczytac sie w nia dokladniej. Jesli linkowales katalogami to z duzym prawdopodobienstwem 3/4 z nich juz nie ma (jesli nie wiecej). Zaorac i zaczac od nowa. Domene tez zmien (chocby na najtanszy .szczecin.pl), jesli kiedys dostawca hostingu zamknie firme to zostaniesz bez niczego.

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

Pomyśl nad tym, aby zlecić analizę nie tylko strony, ale też konkurencji - być może coś się zmieniło na rynku. Nie wiem też czy celujesz w "haft komputerowy" czy "haft komputerowy szczecin". 

2 minuty temu, blazejs napisał:

Domene tez zmien (chocby na najtanszy .szczecin.pl), jesli kiedys dostawca hostingu zamknie firme to zostaniesz bez niczego.

Jeżeli zdjęcie przedstawia maszyny właściciela firmy to myślę, że może on sobie pozwolić na lepszą domenę. A to, że stronę można wymienić to fakt :) Łatwo tam nie jest się poruszać.

Izolacje Natryskowe - Ocieplanie pianką Warszawa - Poddasza i stropy. 

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

22 minuty temu, Toto napisał:

A to, że stronę można wymienić to fakt :) Łatwo tam nie jest się poruszać.

Jestem bardzo zaskoczony tą opinią! Przecież tam jest opis ogólny firmy, co robi, ile lat istnieje na rynku. Potem z 50 linków do podstron, gdzie są opisane przeróżne zlecenia, z licznymi zdjęciami. Strona nie ma żadnych animacji, żadnych "pierdółek". Nie jest też przewalona treścią. Kilka zdjęć, kilka zdań na podstronie i tyle. Właśnie chodziło o to by poruszanie się było proste. Żadnych zawiłych menu, żadnego przechodzenia przez kilka podstron.... Tylko strona główna i pod podstrony.

Wg mnie nie ma prostszej strony do poruszania się!?

Więc gdzie robię błąd w rozumowaniu???

29 minut temu, Toto napisał:

Nie wiem też czy celujesz w "haft komputerowy" czy "haft komputerowy szczecin".

I w jedno i w drugie. Na lokalnym rynku strona jest czasami jako druga, czasami jako piąta ("haft komputerowy szczecin"). To wystarcza by złapać jakieś zlecenia. Ale to jest mały rynek. A konkurencja cenowa duża. Dlatego właściciel z chęcią by łapał zlecenia z całej Polski. Bo przecież transport przy większych zleceniach nie jest barierą kosztową. Stąd też i celowanie w "haft komputerowy".

4 minuty temu, Hafciarnia napisał:

Jestem bardzo zaskoczony tą opinią! Przecież tam jest opis ogólny firmy, co robi, ile lat istnieje na rynku.

Jasne, masz prawo być zaskoczonym.

Musisz widzieć jakie są współczesne strony i wiedzieć, że użytkownicy przyzwyczajają się do pewnych rozwiązań. Ta strona nie jest czytelna.

Co powiedz na to, aby miała jakieś normalne Menu: Np. Strona Główna / O firmie (gdzie zamieścisz ogólne informacje o firmie), Oferta (gdzie szerzej opiszesz technologie, maszyny, możliwości) Galeria (gdzie zaprezentujesz ciekawe realizacje) Kontakt (gdzie podasz dane kontaktowe).

Jeżeli chciałbyś pokusić się jeszcze o rozbudowanie podstron dla każdej tematyki - np. Haft na koszulce, Haft reklamowy, Haft na czapce .... to takie linki mógłbyś zamieścić w zakładce Oferta.

Jak widać na zdjęciach jest co zaprezentować i warto to zaprezentować w lepszej formie. Możesz sprawić, że użytkownik spędzi na stronie zdecydowanie więcej czasu, jeżeli np. galerię będzie miał dostępną na jednej podstronie, a nie na kilku, które przedstawiają niewielką ilość.

Izolacje Natryskowe - Ocieplanie pianką Warszawa - Poddasza i stropy. 

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

57 minut temu, Rockstar napisał:

Wystarczały kiedy były w indeksie. Pytanie brzmi czy dalej w nim są? (szczególnie katalogi). Druga sprawa, że część z nich mogła zostać usunięta (jeden admin usunął, inny nie przedłużył domeny itp.) - sprawdź czy nadal masz taki sam profil linków jak wcześniej. Ogarnij też nasycenie treści frazą kluczową bo na chwilę obecną to masz na stronie keyword stuffing.

Obecnie to wygląda tak

Łączna liczba linków
49

i lista linków

Domeny Linki Strony wskazywane przez linki
21 1
4 1
4 1
4 1
2 1
2 1
2 49
2 1
1 1
1 1
1 1
1 1
1 1
1 1
1 1
1 1

Trzy miesiące temy było ich trochę więcej:
Łączna liczba linków 54

czyli ubyło 5 linków - czyżby to powodowało spadek strony z 25 miejsca na 240 ???!!!

>keyword stuffing.

No niby tak, ale jeżeli link jest do podstrony o hafcie na obrusie, to jak to opisać??? Przecież to musi być "Haft komputerowy na obrusie"

No i tak jest po prostu 50 razy - to żaden spam. Po prostu tak to jest....

5 minut temu, Toto napisał:

Jak widać na zdjęciach jest co zaprezentować i warto to zaprezentować w lepszej formie. Możesz sprawić, że użytkownik spędzi na stronie zdecydowanie więcej czasu, jeżeli np. galerię będzie miał dostępną na jednej podstronie, a nie na kilku, które przedstawiają niewielką ilość.

Hmmmm - faktycznie temat do przemyślenia. Tylko, że to robota na przyszłość. Na razie problem taki, że strona była, były zlecenia, była forsa. A teraz ni ma.... "widzę ciemność, ciemność widzę".

Skąd jest ta lista linków? Pierwsza domena z brzegu:

seo-darmowy-katalog-stron-www.pl

Wskaż mi gdzie tam jest Twoja strona?

Cytat

czyli ubyło 5 linków - czyżby to powodowało spadek strony z 25 miejsca na 240 ???!!!

Przy tak małym profilu linków, każdy może być na wagę złota - szczególnie jeśli to jakaś mocna miejscówka była.

Cytat

No niby tak, ale jeżeli link jest do podstrony o hafcie na obrusie, to jak to opisać??? Przecież to musi być "Haft komputerowy na obrusie"

No i tak jest po prostu 50 razy - to żaden spam. Po prostu tak to jest....

To jest zadanie dla Ciebie, albo copywritera, któremu to zlecisz. Jedno jest pewne - 49 powtórzeń frazy "haft komputerowy" na stronie głównej to lekka przesada ;)

28 minut temu, Rockstar napisał:

Skąd jest ta lista linków? Pierwsza domena z brzegu:

seo-darmowy-katalog-stron-www.pl

Wskaż mi gdzie tam jest Twoja strona?

Przy tak małym profilu linków, każdy może być na wagę złota - szczególnie jeśli to jakaś mocna miejscówka była.

To jest zadanie dla Ciebie, albo copywritera, któremu to zlecisz. Jedno jest pewne - 49 powtórzeń frazy "haft komputerowy" na stronie głównej to lekka przesada ;)

>seo - katalog 
ten katalog jest koszmarny, w ogóle nie wiem po co takie powstają, skoro tam nic nie można znaleźć. Ale Google pokazuje, że z niego wychodzi do mojej strony 21 linków. Szczerze mówiąc nigdy się nie zastanawiałem jak to działa i gdzie te linki są. Za dodawanie swojej strony do katalogów był odpowiedzialny właściciel hafciarni - ale był (jak widać) dość niechętny do tej roboty. On woli swoją maszynę niż jakieś "internety".

>Przy tak małym profilu linków, każdy może być na wagę złota

Zmiana nastąpiła na linku technoble.pl - miałem tam w lecie 16 linków, teraz mam 2. Ale w lecie na seo-katalog było tylko 9 linków, a teraz się pojawiło 21. Dziwne to - nie ogarniam tego, że to się tak SAMO zmienia.

> 49 powtórzeń frazy "haft komputerowy" na stronie głównej to lekka przesada ;)
No tak - teraz to widzę.... Jak się robi stronę to jakoś to nie przeszkadza. Dostaję zdjęcia, kilka słów opisu, wklejam to w mój szablon i po robocie. Potem już tylko podpiąć to pod index.html i gotowe. Może to rzeczywiście wygląda jak spam i Google mnie trochę "zbanowało".

Cytat

Ale Google pokazuje, że z niego wychodzi do mojej strony 21 linków. Szczerze mówiąc nigdy się nie zastanawiałem jak to działa i gdzie te linki są.

Może to linki z kategorii/tagów, może site-wide. Linki pojawiają się i znikają, szczególnie jeśli pochodzą z katalogów wątpliwej jakości - dlatego trzeba dbać o ich stały przyrost z lepszych źródeł.

Cytat

Zmiana nastąpiła na linku technoble.pl - miałem tam w lecie 16 linków, teraz mam 2. Ale w lecie na seo-katalog było tylko 9 linków, a teraz się pojawiło 21. Dziwne to - nie ogarniam tego, że to się tak SAMO zmienia.

"To są właśnie detale" jak to mawia Tomek Hajto. Linki, które już posiadasz nie są warte dbania o nie - lepiej zacząć link building na nowo.

Cytat

No tak - teraz to widzę.... Jak się robi stronę to jakoś to nie przeszkadza. Dostaję zdjęcia, kilka słów opisu, wklejam to w mój szablon i po robocie. Potem już tylko podpiąć to pod index.html i gotowe. Może to rzeczywiście wygląda jak spam i Google mnie trochę "zbanowało".

Zapewniam cię, że natężenie frazą kluczową na takim poziomie jaki masz w chwili obecnej na stronie w jakimś stopniu wpływa negatywnie na jej widoczność.

1 godzinę temu, Hafciarnia napisał:

Jestem bardzo zaskoczony tą opinią! Przecież tam jest opis ogólny firmy, co robi, ile lat istnieje na rynku. Potem z 50 linków do podstron, gdzie są opisane przeróżne zlecenia, z licznymi zdjęciami. Strona nie ma żadnych animacji, żadnych "pierdółek". Nie jest też przewalona treścią. Kilka zdjęć, kilka zdań na podstronie i tyle. Właśnie chodziło o to by poruszanie się było proste. Żadnych zawiłych menu, żadnego przechodzenia przez kilka podstron.... Tylko strona główna i pod podstrony.

Wg mnie nie ma prostszej strony do poruszania się!?

Więc gdzie robię błąd w rozumowaniu???

Powiem ci jak to wyglada na pierwszy rzut oka. Na gorze masz naglowek 'haft komputerowy szczecin' i to jest OK, jest widoczne i powinno zatrzymac kogos na dluzej niz sekunde, potem widac to zdjecie hafciarek (ktore musi tu jeszcze robic za cala podbudowe wiarygodnosci firmy, bo strona jak z 1999 nie sluzy dobrze temu celowi) i wielki blok tekstu, ktorego nikomu (oprocz Google)  nie chce sie czytac. I to jest najwieksza slabosc strony. Monolit tekstu, ktorego nikt nie bedzie czytal. Zeby znalezc dane kontaktowe trzeba sie naszukac (tzn. komus sie musi chciec zjechac na dol), a powinno byc od razu na samej gorze (nr telefonu najlepiej). Nie mow, ze to jest obok zdjecia, bo to sie akurat zlewa z reszta tekstu. Tylko prosze, nie traktuj tego jako osobisty przytyk, ale jako proba pomocy. Siedze w tym (web design) od 18 lat, to sie rozwija w takim tempie, ze jesli zagapisz sie na pol roku z nowinkami to trudno nadgonic, a po kilku latach wstyd ci za realizacje, z ktorych wtedy byles dumny.

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

27 minut temu, Rockstar napisał:

Może to linki z kategorii/tagów, może site-wide. Linki pojawiają się i znikają, szczególnie jeśli pochodzą z katalogów wątpliwej jakości - dlatego trzeba dbać o ich stały przyrost z lepszych źródeł.

"To są właśnie detale" jak to mawia Tomek Hajto. Linki, które już posiadasz nie są warte dbania o nie - lepiej zacząć link building na nowo.

Zapewniam cię, że natężenie frazą kluczową na takim poziomie jaki masz w chwili obecnej na stronie w jakimś stopniu wpływa negatywnie na jej widoczność.

Dobra - zgadzam się z uwagami Twoimi i innych kolegów z forum. Moja strona nie jest idealna - jasna sprawa. Ale przez ponad rok stabilnie stała na 25 miejscu w Polsce jako "haft komputerowy" i każdy był zadowolony. A szczególnie hafciarz, bo miał zlecenia na swoją maszynę. A po roku czasu coś się stało i to jest sporo zaskoczenie. Przecież to dla niego to są konkretne pieniądze. Podatki, opłaty ZUS, inne sprawy i zwyczajny dochód dla rodziny. Więc facet jest trochę załamany. Google go wyr.....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności