Skocz do zawartości

Polskie znaki diakrytyczne w adresach url

Mclain

Rekomendowane odpowiedzi

Po latach wracam do zabawy, chciałem sobie postawić forum. Forum mam na mybb, a że programista ze mnie marny, to jak zacząłem kombinowac z wtyczkami, przerabiać, dorabiać... a, mniejsza o to.

Mam przyjazne adresy, ale są w nich polskie znaki. Kiedyś, było to nie do pomyślenia z wielu powodów. Przeszukiwałem internet i jedyne co udało mi się ciekawego znaleźć, to bajania sprzed 10 lat. Jak to u Was wygląda, czy ten aspekt przekłada się negatywnie na pozycje, czy raczej nie zauważyliście żadnej zmiany?

Chciałbym się zastanowić czy dalej w tym grzebać i próbować zrobić dobrze czy machnąć ręką.

Jak się uczysz angielskiego, ale się nauczyć nie możesz, to może mogę Ci jakoś pomóc? Taki oto angielski projekt.

Na pozycje raczej nie, ale na UX jak najbardziej. Jeśli ktoś mi powie adres swojej strony, np żółty.pl, to i tak wpiszę zolty.pl.

Jeden seo rabin powie tak, a inny powie nie.

Zostałem SEMitą, żeby nawet w pracy siedzieć przy komputerze B)

1 godzinę temu, odys napisał:

Na pozycje raczej nie, ale na UX jak najbardziej. Jeśli ktoś mi powie adres swojej strony, np żółty.pl, to i tak wpiszę zolty.pl.

Ty jako osoba doświadczona może i tak, ale powiem szczerze że spotkałem się kilka razy kiedy klientom mówiłem przykładowo wózki.pl, i tak też wpisywali, bo widzieli w internecie że można używać polskich znaków w domenie. 

Podobna sytuacja z domenami, kiedyś były głównie com, pl, org, net, teraz pojawiają się shop, studio, agency, itd, a ludzie myślą że to pierwsza część adresu i kombinują z dopiskiem com czy pl.

Sprawdź szeroką ofertę lakierów hybrydowych klasy premium: www.NOX-Nails.pl

W mybb zadbaj przede wszystkim, by nie było duplicated content. To forum w gołej wersji to masakra pod tym względem. Dziesiątki różnych adresów prowadzących do tej samej podstrony, wszystko indeksuje się po swojemu i jest totalny bajzel później. Jak nie potrzebujesz wersji archiwalnej (lite), to je usuń całkiem z całym folderem, a na pewno zablokuj indeksowanie tego.

Możliwe, że seowtyczki mają takie opcje wbudowane, ale nimi się nie bawiłem.

Ok, dzięki za informacje. Na razie testuję sobie, choć kilka rzeczy mnie razi. Wcześniej miałem fora na smf, ale po aktualizacjach połowa wtyczek nie działa.

Myślałem nawet żeby postawić sobie forum na Wordpresie, bo jak dotąd poza kilkoma wpadkami mnie nie zawiódł. Nie wiem jak by się zachowywał przy 5 czy 10 k wątków, ale myślę że jest znacznie stabilniejszy niż te darmowe silniki for.

Jak się uczysz angielskiego, ale się nauczyć nie możesz, to może mogę Ci jakoś pomóc? Taki oto angielski projekt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności