Skocz do zawartości

Freelancer a klient z dofinansowaniem z Unii

wudokacom

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Od czasu do czasu robię strony, więcej pozycjonuję. Zgłosił się do mnie klient - strona zrobiona na płatnym szablonie, zaczynam pozycjonować. A tu nagle info od klienta, że kasa jest z dofinansowania z Unii. Czy w związku z tym mogę spodziewać się jakiejś kontroli? Czy kontrola raczej po stronie klienta? Jeszcze się nie rozliczyliśmy - chciałem użyć useme bo nie mam działalności gospodarczej. Czy to dobry pomysł? Czy lepiej spisać umowę cywilno prawną?

Na poczatek warto wiedziec na co on to dofinansowanie dostal, bo czesto jest tak, ze kombinuja z wydawaniem nie na to na co dostali. Mialem kilku takich klientow (ale nie na pozycjonowanie) i zawsze potrzebna byla faktura. Generalnie dla mnie to dosc upierdliwa kategoria klientow i staram sie takich zlecen nie brac, bo najczesciej przypominaja sobie w ostatnim momencie, ze musza wydac kase i najpierw chca fakture, a potem cos sie dlubie (co oczywiscie rodzi problemy).

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

Ciebie to w ogóle nie interesuje skąd on ma kasę, żeby Ci zapłacić za usługę i czy to się zgadza z jego planem z dofinansowania. Jak coś to tylko on będzie miał problemy z rozliczeniem tego i mogą mu kazać oddawać kasę jak mu tego nie uznają.

Natomiast zaznacz od razu, że nie masz DG i nie wystawisz mu fvat, bo może nie być tego świadomy i żądać później fvat.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

2 godziny temu, wudokacom napisał:

Czy w związku z tym mogę spodziewać się jakiejś kontroli? Czy kontrola raczej po stronie klienta?

Ciebie nie interesuje skąd klient ma kasę na zapłacenie, to jego sprawa.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Generalnie nie ma to dla Ciebie znaczenia skąd jest kasa, ale bez FV lub umowy może być problem (useme z tego co wiem wystawia za Ciebie zwykłą FV?). Z osobami, które dostały kasę z dotacji czasem są problemy, miałem już kilka dziwnych przypadków, bo osoba dla której coś robiłem i wystawiłem FV nie doczytała, nie wiedziała wcześniej, a potem marudziła ;)

Hitem było dla mnie, że ktoś chciał wystawienia FV na inną wysokość niż miała płacić (chciała wyższą FV), bo musi wydać tyle i tyle, a szkoda jej zlecać coś jeszcze i płacić za to.. na takie coś radzę się nie zgadzać nigdy

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Unia pilnuje swojej kasy, więc na wszystko potrzebuje kwitu, bez faktury, najlepiej  opłaconej przelewem faktury VAT nie chcą oddać kasy. Było dużo przypadków wyłudzania kasy z EU, więc się zabezpieczają jak mogą.

Podstawowe pytanie czy informowałeś klienta o tym że jesteś w szarej strefie?

16 godzin temu, blazejs napisał:

Na poczatek warto wiedziec na co on to dofinansowanie dostal, bo czesto jest tak, ze kombinuja z wydawaniem nie na to na co dostali. Mialem kilku takich klientow (ale nie na pozycjonowanie) i zawsze potrzebna byla faktura. Generalnie dla mnie to dosc upierdliwa kategoria klientow i staram sie takich zlecen nie brac, bo najczesciej przypominaja sobie w ostatnim momencie, ze musza wydac kase i najpierw chca fakture, a potem cos sie dlubie (co oczywiscie rodzi problemy).

Dostał dofinansowanie na stworzenie strony i roczny abonament na pozycjonowanie.

16 godzin temu, Carnagge napisał:

Ciebie to w ogóle nie interesuje skąd on ma kasę, żeby Ci zapłacić za usługę i czy to się zgadza z jego planem z dofinansowania. Jak coś to tylko on będzie miał problemy z rozliczeniem tego i mogą mu kazać oddawać kasę jak mu tego nie uznają.

Natomiast zaznacz od razu, że nie masz DG i nie wystawisz mu fvat, bo może nie być tego świadomy i żądać później fvat.

Tylko problem jest taki, że wyszło to dopiero w trakcie prac. Useme.eu umożliwia wystawienie faktury VAT więc ciekawe czy może być taka.

2 godziny temu, Aleksiejs napisał:

Generalnie nie ma to dla Ciebie znaczenia skąd jest kasa, ale bez FV lub umowy może być problem (useme z tego co wiem wystawia za Ciebie zwykłą FV?). Z osobami, które dostały kasę z dotacji czasem są problemy, miałem już kilka dziwnych przypadków, bo osoba dla której coś robiłem i wystawiłem FV nie doczytała, nie wiedziała wcześniej, a potem marudziła ;)

Hitem było dla mnie, że ktoś chciał wystawienia FV na inną wysokość niż miała płacić (chciała wyższą FV), bo musi wydać tyle i tyle, a szkoda jej zlecać coś jeszcze i płacić za to.. na takie coś radzę się nie zgadzać nigdy

Tak, useme wystawi za mnie fakturę VAT - nie ma z tym problemów przy rozliczaniu się z innymi klientami. Ten klient na szczęście nie sprawia wrażenia żeby chciał wyższą kwotę.

Nie wiem czy użyć w takim wypadku useme tak jak zwykle? Nie będę miał z tego powodu żadnych problemów? Czy lepiej spisać umowę o dzieło?

Dzięki za szybką odpowiedź!

21 minut temu, wudokacom napisał:

Nie wiem czy użyć w takim wypadku useme tak jak zwykle? Nie będę miał z tego powodu żadnych problemów? Czy lepiej spisać umowę o dzieło?

Rozdziel dwie rzeczy - on może pójść siedzieć za niewydanie kasy wg projektu.

A Ty za niezapłacenie kary za osiągnięcie przychodu, potocznie zwanej podatkiem.

Jeden seo rabin powie tak, a inny powie nie.

Zostałem SEMitą, żeby nawet w pracy siedzieć przy komputerze B)

5 minut temu, odys napisał:

Rozdziel dwie rzeczy - on może pójść siedzieć za niewydanie kasy wg projektu.

A Ty za niezapłacenie kary za osiągnięcie przychodu, potocznie zwanej podatkiem.

:D taa i jeszcze kara szubienicy ;)

Jak się nie wyda kasy zgodnie z projektem to jest obowiązek jej zwrotu, a każda dotacja jest zabezpieczona np. wekslem, poręczeniem itp. więc urząd będzie miał z czego ściągnąć.

Niech on się lepiej dowie w urzędzie jak to wygląda. Można w ramach dotacji rozliczać rzeczy i usługi nabyte wg umowy bez fvat i paragonów od osób fizycznych nieprowadzących dg, więc lepiej niech pogoda jak oni to widzą, żeby to zrobić, bo może niepotrzebnie kombinujecie.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności