Skocz do zawartości

Pomysł na marketing serwisu

Debik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poszukuje pomysłu na marketing  serwisu ogłoszeniowego www.lokalneoferty.pl

Jakieś pomysły na marketing?

Proszę o jakieś pomysły, albo kontakt do osoby która ogarnie to ze mną.
Próbowałem adwords, marketing szeptany, konkursy na FB i dalej nie ma wejść.

Generalnie ciężki temat, aby mieć wejścia musisz mieć ogłoszenia, aby mieć ogłoszenia musisz mieć ich dużo, bo wtedy zjawiają się następni, jak pojawia się oferta na jakiś długi ogon, to jest szansa na to że ktoś wejdzie,  ale jak wejdzie i zobaczy 4 ogłoszenia na krzyż wyjdzie. Ja zaczął bym od próby ściągnięcia z dużych platform w miarę dużych ogłoszeniodawców (za darmo)

Dużo roboty, dużo czasu. Trzeba dzwonić i zachęcać, albo pisać i proponować. 

2 godziny temu, Arkaszka napisał:

aby mieć wejścia musisz mieć ogłoszenia, aby mieć ogłoszenia musisz mieć ich dużo

Tak dokładnie to wygląda. Jak wchodzisz i od razu widzisz, że serwis ogłoszeniowy świeci pustkami to znaczy, że jest mało popularny.

Izolacje Natryskowe - Ocieplanie pianką Warszawa - Poddasza i stropy. 

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

Potrzebujesz reklamy zasięgowej. IMO fb powinno dawać w końcu radę, najlepiej w formie remarketingu. Dorzuć do tego display, radio i tv

Jeden seo rabin powie tak, a inny powie nie.

Zostałem SEMitą, żeby nawet w pracy siedzieć przy komputerze B)

Chciałbym doprowadzić do sytuacji żeby użytkownicy umieszczali płatne ogłoszenia wtedy pieniądze wpływające na konto mógłbym przeznaczyć na działania marketingowe. Szybko zliczając przeznaczyłem około 20.000 zł i efektu nie ma praktycznie żadnego. Jedynie adwords powodowały że klienci powykupowali ogłoszenia jednakże wydatek na adwords był większy niż wpłaty.

1 godzinę temu, Debik napisał:

Szybko zliczając przeznaczyłem około 20.000 zł i efektu nie ma praktycznie żadnego. Jedynie adwords powodowały że klienci powykupowali ogłoszenia jednakże wydatek na adwords był większy niż wpłaty.

Zmarnowałeś pieniądze, po pierwsze odpowiedz sobie na pytanie czy

Twój produkt jest w czymś lepszy od wielkich graczy (gratka, olx, ...itp)

Uważam, że skuteczne przebicie się przez oklepanych graczy jest raczej niemożliwe (nawet z 5x krotnym budżetem)

moim zdaniem więcej osiągnął byś uderzając w jakiś konkretny lokalny rynek / społeczność skupioną np wokół jakiegoś miasta regionu.

Używam bliźniaczego skryptu (od tego samego autora) i wymaga on mega pracy choćby pod SEO.

Robimy nadruki na kubkach, poduszkach i innych gadżetach - alenadruk.pl

Gratka, olx, allegro są cholernie drogie i stąd pomysł żeby zrobić coś na wzór. Nie sądze żeby można ich na tą chwile przeskoczyć ale jest możliwość żeby odebrać im trochę reklamodawców i ogłoszeniodawców. Kółko się zamyka bo żeby ich pozyskać to trzeba coś zaproponować, coś co nie będzie gorsze ale za to będzie tańsze.

1 godzinę temu, Debik napisał:

Problem polega na tym że pieniądze wydałem już wcześniej a efektu nie widać. Być może trafiłem na nieodpowiednie osoby.

A być może zabrałeś się za coś czego zupełnie nie zbadałeś. To jest Twój biznes i dziwie się, że miałeś odwagę wyłożyć kasę, o której piszesz nie badając konkurencji, a dokładnie tego ile zarabiają. To jest podstawa w biznesie - zrobić realny, albo nawet pesymistyczny biznes plan.

20 minut temu, stania.info napisał:

Uważam, że skuteczne przebicie się przez oklepanych graczy jest raczej niemożliwe (nawet z 5x krotnym budżetem

Wydaje mi się, że jednak nie oceniasz prawdziwie budżetu jaki OLX czy podobni przeznaczają na reklamę, nawet w TV, a wartości to są ogromne. Mając 5 razy więcej - dałoby się odnieść sukces, ale może rzeczywiście nie warto by było się pchać w taki biznes.

Skoncentrowanie się na jakimś konkretnym regionie dałoby większe szanse, ale w połączeniu ze żmudną pracą, wysyłaniem tysięcy maili spamu, wysyłaniem SMS do dobrze zdefiniowanej bazy itd.

Może w Twojej okolicy brakuje dobrego serwisu ogłoszeniowego?

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

2 godziny temu, Debik napisał:

Pytanie jaki budżet miesięcznie musiałbym według Ciebie przeznaczyć na działania.

Jeśli idziesz na całą Polskę to zbliżony do konkurencji z topów. 

Moim zdaniem poszedłeś za szeroko. Trzeba było zrobić serwis ogłoszeniowy bardziej lokalny. W tej chwili lokalny jest tylko z nazwy. Łatwiej jest wypromować i zdecydowanie taniej. Później jeśli osiągniesz sukces lokalny można iść szerzej. 

Serwis lokalny i przez pierwsze pół roku lub rok darmowy.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Moim zdaniem na początku serwis powinien być darmowy żeby zgromadzić trochę ogłoszeń niemniej jednak obecnie portale ogłoszeniowe są wypierane przez grupy na fb a jest ich masa.

Nie wiesz w co zainwestować pieniądze ? Wejdź na DKW.pl i zobacz sprawdzone sposoby na zarabianie pieniędzy oraz jak zarabiać na grach ! Masz problemy finansowe i potrzebujesz gotówki?Ten portal finansowy pomoże Ci wybrnąć z problemów!

26 minut temu, cannot napisał:

portale ogłoszeniowe są wypierane przez grupy na fb a jest ich masa

Może jestem za stary, ale jakoś nie zdarzyło mi się na FB szukać hydraulika czy też firmy transportowej. A moje doświadczenie z FB sprowadza się do zdania, że w wielu branżach jest to tylko i wyłącznie wizerunkowy zabieg.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności