Skocz do zawartości

[adsense] ilość bloków reklamowych na stronie

M0drzew

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po dłuższej przerwie,

od kilku dni zacząłem się bawić adsense'm i mam kilka pytań:

•  jak google podchodzi do tematu ilości bloków reklamowych na stronie, gdzieś w regulaminie wyczytałem,  że ma być nie więcej niż 3, ale u konkurencyjnych wydawców widzę, że na stronie mają po 6-7 bloków na jednej podstronie (nie nie chodzi o uwalenie konkurencji, tylko o to, żeby mi nie zablokowali konta za np. przekroczenie)?
  • czy da się wymusić aby na podstronie były określone reklamy? (chodzi mi o grupę tematyczną) niezwiązane z historią przeglądania stron danego użytkownika (np. szukałem jako zwykły User - biletów na samolot i teraz na wszystkich stronach wyskakują reklamy z biletami...) wiem, że po usunięciu ciastek związanych z googlem reklamy się zmienią, ale szary user nie usuwa co chwilę ciastek i potem mu na moich stronach wyskakują reklamy niezwiązane z treścią strony...
  • czy to normalne, że reklamy załadują się czasem z dużym opóźnieniem w stosunku do strony ? (lagi na poziomie 15 sekund)

Pozdrawiam

Ekologiczne torby papierowe z nadrukiem. Wysoka jakość! Chyba, że wolicie torby w Gdańsku ...
Siemianice to taka mała słoneczna miejscowość :)

Ad 2) da się to zrobić, tylko raczej nie ma to sensu. Zaznaczyłem miejsce, gdzie się to wyłącza na obrazku.
Jest to bez sensu, bo po pierwsze, nie załatwia problemu w całości -- jak widzisz, reklamy remarketingowe (np. reklamy sklepu, w którym Twój odwiedzający wcześniej robił zakupy i porzucił koszyk) w dalszym ciągu będą się wyświetlać.

A po drugie dlatego, że gdyby Google uważał reklamy dopasowane stricte do Twojej treści strony, to by je wyświetlał. Skoro wyświetla inne, to znaczy, że te inne reklamy dają Ci lepszy RPM.

Cały duży internet odchodzi od targetowania kontekstowego... 

AdSense reklamy na zainteresowaniach.png

@Lis, dzięki... o to mi chodziło, tak sobie eksperymentuję z różnymi ustawieniami, a niektóre powodują wzrost szacowanych zarobków w porównaniu z dniem poprzednim " +335%) "

Ekologiczne torby papierowe z nadrukiem. Wysoka jakość! Chyba, że wolicie torby w Gdańsku ...
Siemianice to taka mała słoneczna miejscowość :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności